Ministerul Economiei a publicat anunţul de solicitare a ofertelor pentru Oltchim 2. Documentul nu cuprinde niciun termen final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul va fi curăţat de datorii şi privatizat direct din insolvenţă   FOTO Adevărul
Combinatul va fi curăţat de datorii şi privatizat direct din insolvenţă   FOTO Adevărul

Ministerul Economiei a publicat pe propriul site anunţul de privind procedura de solicitare a ofertelor pentru Oltchim 2, însă documentul nu cuprinde niciun termen ferm.

Companiile doritoare trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: activează în industria chimică sau petrochimică sau, dupa caz, reprezintă fonduri de investiţii sau instituţii financiare cu experienţă managerială sau investiţională în domeniu. Pe lângă aceasta, trebuie să prezinte “cel puţin două scrisori de bonitate bancară emise de bănci de prim rang şi scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienţă bonitate similară de pe piaţa de profil”. De asemenea, sunt aşteptate persoanele juridice care depun scrisoare de  intentie pentru participare la negocieri.

Pe de altă parte, anunţul menţionează că “prezentele condiţii constituie un cadru generic al tranzacţiei pentru cesionarea părţilor sociale ale Oltchim 2, ele putând fi modificate, completate ulterior”.

Potrivit planului, activele Oltchim vor fi grupate într-un vehicul special de investiţii iar, în schimbul activelor transferate, Oltchim SA va primi totalitatea părţilor sociale. Cum asupra combinatului există garanţii mobiliare sau imobiliare, creditorii Oltchim vor primi, proporţional, garanţii şi asupra părţilor sociale deţinute la vehiculul investiţional.

Ministrul Economiei Varujan Vosganian declara săptămâna trecută Oltchim 2 va fi curăţat de datorii şi va cuprinde “în linii mari” întreaga platformă de la Râmnicu-Vâlcea, şi în care se vrea şi includerea părţii de piroliză de la Arpechim.

Datorii de 800 de milioane de euro

Oltchim 2 va fi scos la privatizare iar banii se vor duce, proporţional, către creditori. Combinatul vâlcean are acum datorii de 793 milioane de euro, din care jumătate către statul român: 250 de milioane de euro către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostul AVAS, la care se adaugă 150 de milioane de euro către Electrica. 

Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorilor judiciari, a afirmat atunci că în orice situaţie s-ar agrea, fie lichidare, fie privatizare, creditorii chirografari vor pierde 200 de milioane de euro. În funcţie de câţi bani vor să recupereze, creditorii vor trebui apoi să decidă dacă mai lasă din preţul cerut pentru privatizarea combinatului.

Între TISE şi Fortissimo Capital

Ministerul Economiei anunţa recent că a primit zece scrisori de intenţie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan. 

Presa locală a mai scris că reprezentanţi ai fondului israelian Fortissimo Capital au vizitat platforma industrială la anunţat la începutul lunii mai.

Varujan Vosganian menţiona că grupul rus TISE ar dori o preluare integrată, Oltchim-Arpechim. TISE a mai fost interesată de companie, dar nu a depus ofertă în toamna anului trecut. TISE este o companie de productie şi investiţii în domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, înfiinţată în 2003 la Moscova. Între acţionarii săi se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz. Zarubejneft este deţinută de statul rus, în vreme ce Zarubejneftegaz este o subsidiară a Gazprom.

Oltchim a intrat în insolvenţă în luna ianuarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite