Offshore-ul România: 20% din cifra de afaceri cumulată a companiilor româneşti este conectată cu societăţi din paradisuri fiscale - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firme româneşti şi multinaţionalele şi-au deschis conexiuni solide în ţările offshore, unde taxele plătite statului sunt mai mici sau chiar inexistente, astfel că aproape 20% din cifra de afaceri cumulată a companiilor înregistrate în România a ajuns să aibă legături cu paradisurile fiscale, arată o analiză realizată de KeysFin.

Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas şi Belize sunt doar câteva dintre destinaţiile preferate de oamenii de afaceri mai ales pentru business, nu numai pentru turism.

Peste 5.300 de companii înregistrate în România aveau în 2015 cel puţin un acţionar persoană juridică cu regim offshore. Aceste companii au derulat anul trecut afaceri de 48 miliarde de euro, sumă care reprezintă aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel naţional. 

Cele mai multe dintre aceste companii activau în domenii precum tranzacţiile imobiliare şi real estate (clădiri de birouri, malluri, etc.), în comerţ, activităţi profesionale, industria prelucrătoare şi IT. 

Din datele Keysfin rezultă că cele mai multe erau multinaţionale, firme cu afaceri în construcţia de spaţii comerciale, zone rezidenţiale şi mai ales lanţuri de retail, de la fashion la cel alimentar. 

O componentă importantă, la nivel de business, o reprezentau companiile care lucrau pentru export, în industria prelucrătoare, dovadă că afacerile acestora reprezentau aproape 40% din cifra totală de afaceri a firmelor ce au conexiuni în offshore.  

Statistica Keysfin arată că majoritatea firmelor care au făcut obiectul analizei au legături cu ţări cu o legislaţie fiscală extrem de atractivă din Europa (83%), cele mai multe având sedii în Cipru, Olanda, Luxemburg şi Malta. O pondere de 17% din aceste companii aveau legături cu ţări non-UE – Insulele Cayman, Elveţia, Insulele Virgine, Panama, Monaco, Bahamas, Belize, Hong-Kong, Liberia, Bermude, Nauru, Barbados, Antilele Olandeze şi alte destinaţii exotice, extrem de primitoare cu capitalul străin. 

În perioada analizată, 2010 – 2015 , cea mai mare creştere a cifrei de afaceri a marcat-o businessul din agricultură (47%), sector urmat de activităţi administrative şi suport (call-center) – 44% şi de segmentul tranzacţiilor imobiliare (42%). Semnificative au fost şi evoluţiile afacerilor din transport şi depozitare (39%), HORECA (34%), comerţ (34%), comunicaţii&IT (31%) şi construcţii (29%).  În aceste domenii a crescut semnificativ şi numărul companiilor, cu 18% până la 36%.  

De asemenea, un indicator relevant privind evoluţia businessului cu pedigree offshore din România îl reprezintă evoluţia numărului angajaţilor, de la 271.000 în 2010 la 341.000 în 2015. 

„Angajaţii firmelor cu acţionari persoane juridice offshore au ajuns să reprezinte 9% din forţa de muncă legală din România, un procent semnificativ raportat la condiţiile mediului de afaceri autohton“, au explicat analiştii KeysFin. 

Potrivit acestora, evoluţia numărului angajaţilor reprezintă cel mai semnificativ indicator privind profitabilitatea afacerilor „fără taxe“, în condiţiile în care asocierea cu un offshore oferă posibilitatea firmelor să îşi optimizeze fluxurile financiare în aşa fel încât să plătească cât mai puţin taxe şi impozite statului român. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite