O platformă pe care se pot antrena traderi din toată lumea a adus unor români afaceri de sute de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să antrenezi un trader bun te costă în jur de zece mii de dolari. Doi tineri au găsit o modalitate prin care ajută companiile să îşi eficientizeze costurile cu până la 40%. Soluţie care le-a adus afaceri de 232.000 de euro în 2017.

Atunci când şi-au dat seama că firmele acordă o importanţă din ce în ce mai sporită atunci când vine vorba de persoanele pe care le angajează în sectorul pieţelor de capital şi investesc cât mai mult în antrenarea acestora, doi tineri au lansat Traderion, în urma unei investiţii de 100.000 de euro. Printre clienţii lor se numără instituţii de top precum JP Morgan, Citibank, HBSC sau Deutsche Bank.

Traderion a fost lansat în noiembrie 2016. De atunci şi până în prezent, pe platformă s-au antrenat peste 3.000 de traderi, în New York, Londra, Hong Kong, Singapore, Beijing şi Toronto.

Antrenarea unui trader costă, în marile centre financiare, peste 1,5 milioane de dolari. Şi se derulează în etape, susţin Florin Grosu şi Florin Cioacă. Există companii de training formate din foşti traderi cu experienţă care livrează astfel de programe de training pentru traderi, încă din momentul în care aceştia sunt recrutaţi de pe băncile şcolii.  Traderion este folosit de astfel de companii şi complementează pregătirea offline, nu o înlocuieşte.

„Prin urmare, prin intermediul Traderion, traderii pot să exerseze conceptele învăţate în clasă într-un mediu real de trading, dar unde nu există riscul de a pierde bani. În plus, platforma îl ajută pe trainer să înţeleagă nevoile specifice ale fiecărui trader în parte şi să îşi adapteze programele de învăţare la aceste nevoi specifice. Prin folosirea acesteia, băncile nu fac economii, dar obţin oameni mult mai bine pregătiţi, într-un timp mai scurt”, explică fondatorii Traderion la unison.

Mai precis, platforma funcţionează ca un „simulator de zbor” pentru traderi şi foloseşte scenarii economice reale pentru a-i obişnui cu provocările vieţii de trader. „Măsurăm automat tot ceea ce face un utilizator în platformă şi, pe baza datelor colectate, generăm automat rapoarte de performanţă pe care le trimitem managerilor de HR şi utilizatorilor înşişi. În funcţie de aceste rapoarte, platforma personalizează automat planul de pregătire pentru fiecare utilizator”, explică ei.

„Cifra de afaceri pe 2017 a fost de 232.000 euro, cu o marjă de profit de 32%. Pentru 2018 ne aşteptăm la o cifră de afaceri cel puţin dublă şi, la fel, ne aşteptăm să ne păstrăm marja de profit”, estimează cei doi.

La nivel mondial, asistăm la o schimbare a profilului angajaţilor din Trezoreriile băncilor, datorită migrării către platforme electronice şi automatizării proceselor de trezorerie. „Băncile caută, din ce în ce mai mult, quantitative analysts (quants, pe scurt), care combină cunoştinţele de matematică şi fizică avansate cu algoritmica şi programarea. Ei furnizează traderilor modele de tranzacţionare şi de evoluţie a preţurilor prin analizarea unor cantităţi masive de date, şi examinează strategiile de tranzacţionare, pentru a le putea ajusta în timp util. În esenţă, quanţii pot dezvolta algoritmi de tranzacţionare care pot investi precum cei mai buni traderi din piaţă.  În timp ce numărul traderilor va scădea în viitor, numărul quanţilor va creşte cu siguranţă. În sprijinul acestei afirmaţii, vine cel puţin o statistică din piaţa globală de acţiuni şi anume că aproximativ 30% dintre tranzacţiile efectuate în fiecare zi sunt generate de modele de inteligenţă artificială”, cred ei.

„Am învăţat cele mai multe lucruri despre antreprenoriat făcând greşeli, dar am avut şi mentori extraordinari, care ne-au ajutat să evităm altele, pe care le-am fi făcut cu siguranţă. O mică parte dintre acei mentori sunt şi membri ai Boardului nostru şi ne ajută, în continuare, să creştem”, recunosc cei doi fondatori.

La ora actuală, Traderion funcţionează doar în regim business-2-business şi nu poate fi folosit de utilizatori individuali. Acoperă câteva clase de active financiare, iar Florin Cioacă şi Florin Grosu lucrează în prezent să le dezvolte şi pe celelalte, astfel încât, în anul 2020, să poată acoperi toate clasele de active. Tot atunci, platforma va fi deschisă şi publicului larg. „Deocamdată, o vindem doar clienţilor bănci sau companiilor de training care lucrează cu diviziile de pieţe de capital ale băncilor. În plus, în fiecare vară, organizăm un joc de trading în platforma Traderion, în cadrul şcolii de vară Young Leaders Club Finance. Acest program este deschis tuturor, oricine poate aplica”, spun ei.

În cadrul Traderion lucrează 12 oameni, iar până la finele anului antreprenorii şi-au propus să mai angajeze încă cinci persoane.

Atunci când vine vorba despre lecţiile pe care le-au învăţat prin prisma businessului, fondatorii Traderion mărturisesc că cea mai importantă ţine de răbdare. 

Atunci când vinzi către bănci foarte mari, cu sute de mii de angajaţi şi proceduri foarte stufoase, înveţi inevitabil să ai răbdare. Pe urmă, povestea este totul în business şi trebuie să înveţi să îţi spui povestea foarte bine. Cât despre echipă... 80% dintre eforturile tale ca antreprenor ar trebui să meargă în această direcţie: construcţia echipei.

„Odată ce vom deveni cei mai buni în nişa pe care ne-am concentrat, cea a trainingului, vom aborda şi alte nevoi specifice din acest spaţiu”, conchid tinerii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite