Nuclearelectrica dă în judecată ANRE pentru că obligă societatea de vândă energie populaţiei la preţ sub costuri

Nuclearelectrica dă în judecată ANRE pentru că obligă societatea de vândă energie populaţiei la preţ sub costuri

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, va trebui să justifice în instanţă ce costuri recunoaşte producătorilor de electricitate Hidroelectrica şi Nuclearelectrica   FOTO Mediafax

Producătorul de energie Nuclearelectrica a acţionat în instanţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru că obligă societateasă livreze energie populaţiei la un preţ fixat de instituţie, sub costurile reale, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cererea de chemare în judecată a fost depusă de către Nuclearelectrica joi, la Curtea de Apel Bucureşti.
ANRE a decis anul trecut că populaţia va fi alimentată în regim reglementat doar cu energie furnizată de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile.
 
Nuclearelectrica solicită instanţei să anuleze parţial decizia ANRE privind aprobarea cantităţii de energie vândute prin contracte reglementate, precum şi a preţului de livrare.
Totodată, compania cere ca ANRE să recunoască la calcularea preţului reglementat al energiei toate „elementele solicitate şi justificate de Nuclearelectrica şi care nu au fost luate în considerare de către ANRE“, potrivit comunicatului.
 
Hidroelectrica este obligată de ANRE să vândă în acest an energia către populalaţie la un preţul mediu de 115,2 lei/MWh, în timp ce Nuclearelectrica va trebui va trebui să livreze la 145,88 lei/MWh, potrivit datelor ANRE, transmise la solicitarea Mediafax.
 
Consiliul Concurenţei analizează preţurile fixate de ANRE
 
„Adevărul“ a relatat astăzi că şi Consiliul Concurenţei analizează modul în care ANRE a impus preţuri fixe, sub costuri, pentru energia pe care Hidroelectrica o livrează populaţiei şi instituţiilor, după ce compania şi Fondul Proprietatea au reclamat acest lucru.
 
Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie. Cele două companii asigură, împreună, aproximativ 50% din necesarul de electricitate la nivel naţional.
 
Mai puteţi citi:
 
Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
Nuclearelectrica a scos la vânzare pe bursa de energie OPCOM un pachet de 1,67 milioane MWh de energie, echivalentul a 15,8% din producţia companiei estimată pentru acest an, pentru care vrea să încaseze 285,2 milioane de lei (62,9 milioane de euro). Licitaţia este programată pentru 23 ianuarie, iar energia urmează să fie livrată în perioada 1 februarie 2014-31 decembrie 2015.
 
Varianta nouă pentru realizarea hidrocentralei de la Tarniţa: Departamentul pentru Energie ia în considerare participarea Complexului Energetic Oltenia, Electrică şi Romgaz la compania de proiect care să realizeze hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, pe lângă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care şi-au anunţat dinainte interesul, a afirmat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.
 
Nuclearelectrica are programată, pentru anul 2014, realizarea unei producţii de energie electrică din operarea Unităţilor 1 şi 2 CNE Cernavodă de 10.546.300 MWh.
 
După îndelungi aşteptări, Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor ajunge în acest an pe piaţa de capital, iar banii încasaţi vor fi alocaţi pentru investiţii.
 
Companiile Enel şi ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în acest proiect.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: