Nuclearelectrica achiziţionează încă 120 de tone de uraniu din Canada şi restituie garanţia depusă de către Compania Naţională a Uraniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuclearelectrica foloseşte pulberea sinterizabilă de uraniu pentru producerea combustibilului nuclear necesar funcţionării celor două reactoare de pe platforma de la Cernavodă
Nuclearelectrica foloseşte pulberea sinterizabilă de uraniu pentru producerea combustibilului nuclear necesar funcţionării celor două reactoare de pe platforma de la Cernavodă

Producătorul de energie Nuclearelectrica, care operează cele două reactoare ale centralei din Cernavodă, a încheiat un contract pentru achiziţionarea unei cantităţi de 120 de tone de pulbere de dioxid de uraniu cu societatea Cameco din Canada, în timp ce Compania Naţională a Uraniului (CNU) a primit un contract de procesare a manterialului neconform şi sumele depuse drept garanţie.

Anterior, la finele anului trecut, Nuclearelectrica reziliat contractul cu CNU, după ce aceasta din urmă a solicitat un preţ mai mare cu 76%, ca urmare a unei decizii definitive din justiţie. Astfel, Compania Naţională a Uraniului a cerut 840 de lei pe kilogramul de pulbere sinterizabilă de uraniu, însă Nuclearelectrica a respins solicitarea şi a organizat o licitaţie. În urma acelei licitaţii, producătorul de energie a acordat contractul de 120 de tone celuilalt furnizor calificat care s-a prezentat la licitaţie, respectiv Cameco, care a oferit 495 de lei/kg. 

Citiţi şi EXCLUSIV Aberaţia nucleară de distrugere în masă. Cum a rămas Compania Naţională a Uraniului fără venituri printr-un talmeş-balmeş de decizii ale statului

Acum, la noua licitaţie, Cameco a oferit 429 de lei pe fiecare kilogram de concentrat de uraniu. „Preţul oferit de Compania Naţională a Uraniului este în continuare semnificativ mai mare decât cel oferit de Cameco. Am decis să reluăm procesul de calificare de furnizori şi vrem trei furnizori calificaţi pentru acest produs, dioxidul de uraniu“, a afirmat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Producătorul de energie are nevoie de 240 de tone de pulbere de dioxid de uraniu pe an pentru a opera cele două reactoare de la Cernavodă. Compania Naţională a Uraniului este singurul producător de specialitate din România şi funcţionează la cote de avarie, după ce singurul client, Nuclearelectrica, a reziliat contractul.

„Avem rezerve dacă CNU poate să ne livreze necesarul de 240 tone pe an. Suntem acuzaţi că nu mai cumpărăm de la ei, dar tot ei spun că nu au rezervele necesare pentru că nu mai au ce exploata“, a afirmat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Mina de uraniu de la Crucea, din judeţul Suceava, este aproape epuizată, iar Compania Naţională a Uraniului ar trebui să deschidă o nouă exploatare, în judeţul Neamţ, unde a fost descoperit un zăcământ important. Însă investiţia este una de mare valoare, iar termenul de realizare de câţiva ani. 

Citiţi şi Compania Naţională a Uraniului acuză că a fost forţată să vândă către Nuclearelectrica uraniu sub costurile de producţie

Totuşi, CNU a primit acum un al doilea contract, pentru procesarea de material neconform. Pentru aceste operaţiuni, Nuclearelectrica plăteşte către CNU 200 lei/kg pentru un tip de produs şi 90 lei/kg pentru celălat tip de produs. Contractul este în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru o cantitate de 20 de tone.

Concomitent, Nuclearelectrica a decis să returneze către Compania Naţională a Uraniului garanţia de bună execuţie a contractului. Reamintim, Nuclearelectrica încheiase în 2014 un contract cu CNU pe trei ani care viza livrarea a 660 de tone de dioxid de uraniu la un preţ de 475 lei/kg. CNU a depus o garanţie de 8,8 milioane de euro pentru buna execuţie a contractului.

Citiţi şi Cum a ajuns exploatarea resurselor aproape de colaps în România

După rezilierea contractului, Nuclearelectrica a executat 2,2 milioane de euro, restul de 6,6 milioane de euro fiind blocaţi în Trezorerie.  Între timp, CNU a solicitat deblocarea banilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite