Nu totul este roz: antreprenoriat fără bani, fără timp, fără siguranţa zilei de mâine

Nu totul este roz: antreprenoriat fără bani, fără timp, fără siguranţa zilei de mâine

Citim peste tot poveşti de succes care încep cu fraze precum "a renunţat la viaţa de corporatist şi acum face milioane de euro", poveşti ale unor oameni care "trăiesc visul independenţei" prin proiecte proprii. Nu multe dintre aceste poveşti de succes ating însă laturi mai puţin plăcute – acele momente în care antreprenorii se dau, uneori la propriu, cu capul de pereţi şi au insomii săptămâni la rând.

WALL-STREET.ro a susţinut dintotdeauna, activ, antreprenoriatul local, însă acest lucru nu înseamnă că nu suntem conştienţi de sacrificiile şi dificultăţile menţinerii şi creşterii unui business. Doar o mică pondere din afacerile la început de drum supravieţuiesc primii doi ani şi un şi mai mic procent ating pragul maturităţii. 
  
 Am vorbit cu mai mulţi antreprenori din piaţă, unii deja cu peste 10 ani de experienţă, alţii la început de drum, pentru a vedea de ce s-au lovit şi se lovesc ei de când sunt pe cont propriu şi cum depăşesc provocările. 
  

 Valentin Radu, Marketizator

Valentin este unul dintre cei mai titraţi antreprenori din România, înregistrând atât exit-uri de succes cât şi proiecte pe care "le-a dat de zid"; cu alte cuvinte, cunoaşte foarte bine multiplele faţete ale antreprenoriatului. 
"Primul minus (al renunţării la un job "nine to five"– n.r.) este renunţarea la siguranţa zilei de mâine. Practic, un antreprenor îşi clădeşte propriul sistem solar renunţând la a se învârti cuminte că o rotiţă în sistemele construite de alţii. Partea bună este că nu poţi deveni puternic dacă nu scapi la această siguranţă care este de fapt o iluzie-siguranţa nu există. Poate, când vei îmbătrâni, vei regreta timpul în care puteai construi ca antreprenor sau poate, invers – vei regreta că ai îmbătrânit prematur", spune el, zâmbind. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările