Noul sistem de taxare a hidrocarburilor nu va putea fi aplicat din ianuarie 2016. Companiile din sector încă aşteaptă proiectul de lege privind redevenţele

Noul sistem de taxare a hidrocarburilor nu va putea fi aplicat din ianuarie 2016. Companiile din sector încă aşteaptă proiectul de lege privind redevenţele

Petrom şi Romgaz plătesc cea mai mare parte a redevenţelor la petrol şi gaze colectate de stat în România  FOTO Mediafax

Noul sistem de taxare a hidrocarburilor nu va putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2016, întrucât modificarea implică proceduri care necesită un timp mai îndelungat, estimează Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).

„Am aşteptat să continuăm dialogul cu Ministerul de Finanţe şi cu Fondul Monetar Internaţional şi faptul că încă nu am fost invitaţi la discuţii, iar Dan Manolescu (fost secretar de stat în Finanţe, n.r.) a părăsit ministerul ne-a condus spre concluzia că va exista o întârziere. De la ANRM nu avem veşti, ştim că ANRM a confirmat că acea comisie interministerială care a fost însărcinată să elaboreze un raport pe redevenţe s-a desfiinţat. Asta înseamnă că raportul a plecat către Cancelaria primului ministru, ce curs va avea acel raport şi noi aşteptăm să vedem“, a declarat într-o conferinţă Artur Stratan, preşedintele asociaţiei care reuneşte cele mai mari companii de profil de pe piaţa românescă.
 
În aceste condiţii, el se aşteaptă ca modificarea să fie operată cu începere din ianuarie 2017.
 
„Redevenţele rămân neschimbate şi anul viitor, aceasta este estimarea noastră. Este foarte bine ca redevenţele să fie schimbate de la data de 1 ianuarie a unui an. Pentru că să schimbi contabilitatea unei companii cu operaţiuni atât de extinse cum este o companie petrolieră este ceva aproape imposibil de făcut la jumătatea anului sau oricând. De aceea este foarte bine să se schimbe de la 1 ianuarie. Nu mai este timp, din punctul nostru de vedere, să se introducă noul sistem al redevenţelor de la 1 ianuarie 2016, deci odată ce acest obiectiv nu mai poate fi atins, deducţia logică este că va fi vorba de 1 ianuarie 2017“, a spus Stratan.
 
Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), afirma în luna iulie că noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va fi definitivată în luna august şi va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă. Noul sistem urma să cuprindă redevenţele, dar şi un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze), precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.
 
Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei, din care doar cele la petrol şi gaze sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi Petrom.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările