Noul impozit forfetar. Cum este văzut de liderul agenţiilor de turism, Alin Burcea, şi de secretarul de stat Gabriel Biriş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2017, unităţile turistice şi de alimentaţie publică vor avea un regim fiscal mai uşor pentru cele mari şi mai greu pentru cele mici
Din 2017, unităţile turistice şi de alimentaţie publică vor avea un regim fiscal mai uşor pentru cele mari şi mai greu pentru cele mici

Patronii de hoteluri şi restaurante au o nouă problemă. Cu toţii sunt preocupaţi ce impozit forfetar vor plăti de anul viitor. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, şi secretarul de stat Gabriel Biriş (Ministerul Finanţelor) critică proiectul adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor privind impozitarea specifică în turism.



Potrivit celor doi oficiali, firmele cu profit mare vor fi avantajate de noua formă de impozitare, în schimb micii întreprinzători vor trebui să plătească impozitul specific indiferent dacă fac sau nu profit.

Burcea: Scăderea TVA nu prea se vede în restaurante

Introducerea unui nou sistem de impozitare în industria hotelieră şi de alimentaţie publică, adoptat de Camera Deputaţilor, ar trebui să genereze o ieftinire a pachetelor turistice, a declarat pentru News.ro preşedintele ANAT, Alin Burcea.

El afirmă că noua taxă este practic un impozit forfetar ce înlocuieşte impozitul pe profit şi care va fi plătit acum de toate firmele din industria hotelieră, „nu doar de unele“.

„Mi-aş dori foarte mult ca această reducere de impozit pe profit să o resimţim şi noi în tarife, pe care din păcate nu le-am simţit. Acum că TVA în alimentaţia publică a scăzut de la 24% până la 9% nu aş putea să spun că în restaurantele din ţară a scăzut foarte mult preţul“, a observat preşedintele ANAT.

Acesta spune că ar fi foarte corect ca reducerile de tarife şi de impozite să se vadă şi în preţul către client, „nu doar în buzunarul patronului“.

„Cei care nu plăteau deloc vor plăti de acum“

„Acesta este de fapt impozitul forfetar şi înlocuieşte impozitul pe profit. Cei (firmele din turism, n.r.) care plăteau mai mult vor plăti mai puţin, iar cei care nu plăteau deloc vor plăti de acum. Cert e că toată lumea va plăti", a adăugat Alin Burcea.

Şeful ANAT precizează că orice companie care face cazare va trebui să plătească de acum statului un impozit mic, din punctul lui de vedere „chiar foarte mic“.

„Problema care se pune acum este dacă statul va colecta mai mult. Principiul impozitului forfetar este «mai puţin de la toţi», nu «mai puţin de la mai puţini». Iar statul va putea verifica foarte uşor dacă o firmă şi-a plătit sau nu acest impozit specific, controlul va dura între 2 şi 4 minute“, spune preşedintele ANAT.

Burcea spune că, acum câţiva ani, când a apărut prima dată acest proiect, patronatele hoteliere nu au primit prea bine iniţiativa, pentru că nu au înţeles-o.

„În momentul în care au înţeles că această lege asigură o oarecare echitate în plata impozitului către stat - pentru că erau unele hoteluri şi foarte multe pensiuni care nu plăteau - au început să promoveze să facă lobby pentru acest act normativ“, a adăugat şeful ANAT.

Biriş: Diferenţa dintre impozitul clasic şi cel specific e un ajutor de stat

Secretarul de stat la Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş, este de părere că „diferenţa dintre impozitul pe profit datorat în mod normal şi acest «minunat» impozit specific se numeste «ajutor de stat».
Care ajutor de stat poate fi acordat, dar numai după ce se îndeplinesc ceva formalităţi. Care nu au fost făcute...“.

Iar ajutoarele de stat care nu respectă reglementările europene vor trebui „recuperate de stat de la beneficiari.

Cu dobânzi. Care vor fi calculate, ghici cum? În urma unor controale (tematice), care vor veni, evident, cam la limita perioadei de prescripţie, ca să se strângă şi dobânzi“, comentează Biriş într-o postare pe Facebook.

El atrage atenţia şi că noua lege avantajează afacerile mari, care vor plăti mai puţini bani la stat.

Cei mici vor plăti mai mult; cei mari, mai puţin

Concret, suma maximă pe care o vor plăti marile restaurante şi cluburi (peste 800 de metri pătraţi) din centrul Bucureştiului, de exemplu, ca impozit anual este de 38.430 de lei.

Adică, „o sumă comparabilă cu «dările» pe care un angajat cu salariul mediu pe economie le plăteşte statului“, explică secretarul de stat de la Ministerul de Finanţe, cu precizarea că „cei mari de pe litoral sau alte localităţi vor avea de plătit mai puţin“.

Pentru comparaţie, suma minimă ce va trebui plătită de micile afaceri din domeniu (sub 20 mp) este de 11.214 lei. Asta înseamnă că un restaurant mic, de subzistenţă, va plăti un impozit specific pe metrul pătrat cu 1.460% mai mare decât unul de 1.000 de metri pătraţi, a calculat Gabriel Biriş.

„Mai tineti minte «forfetarul lui Pogea»? Cel despre care s-a spus că a omorât zeci de mii de afaceri mici? Acela era doar de 4.300 de lei, adică de aproape trei ori mai mic decât impozitul acesta.
Cam câţi dintre micii antreprenori vor îngroşa rândurile şomerilor?“, se întreabă Gabriel Biriş în comentariul de pe pagina de socializare.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Legea privind impozitul specific al unor activităţi care, prin derogare de la Codul Fiscal, instituie un nou sistem de impozitare în industria hotelieră şi de alimentaţie publică, impozitul specific fiecărui agent economic fiind calculat în funcţie de mai multe variabile, precum zona, coeficientul sezonier şi coeficientul de categorie a hotelului sau pensiunii.

Prin aplicarea acestor coeficienţi asupra fiecărei unităţi hoteliere sau de alimentaţie publică rezultă valori diferite ale impozitului specific datorat statului, de la o unitate sau alta. În calculul impozitului specific, mai sunt incluse numărul de locuri de cazare, suprafaţa utilă a locaţiei şi coeficientul de ajustare pentru spaţiul tehnic.

Cu alte cuvinte, firmele cu profit mare vor fi avantajate de noua formă de impozitare, deoarece sunt scutite astfel de la plata impozitului pe profit. În schimb, firmele nou înfiinţate sau micile afaceri vor avea de dat bani la stat, indiferent că au profit sau nu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite