Norii încep să se adune. Un procent record de investitori străini crede că mediul de afaceri românesc s-a înrăutăţit

Norii încep să se adune. Un procent record de investitori străini crede că mediul de afaceri românesc s-a înrăutăţit

Investitorii străini sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creştere a afacerilor lor şi din ce în ce mai mulţi spun că vor angaja mai puţine persoane, arată cele mai recente rezultate ale indicelui percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri.

De câţiva ani încoace, cu fiecare ediţie a indicelui de percepţie, FIC a remarcat o discrepanţă: pe de-o parte companiile se aşteptau la o creştere semnificativă a veniturilor şi a cifrei de afaceri, dar în acelaşi timp erau tot mai îngrijorate de predictibilitatea cadrului de reglementare, legislativ şi fiscal. Ceea ce diferă acum este faptul că deşi continuă să fie îngrijoraţi de calitatea cadrului de reglementare şi lipsa predictibilităţii, membrii FIC sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creştere a afacerilor lor.

  • 24% din respondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să se contracte, faţă de doar 14% anul trecut
  • 20% se aşteaptă ca afacerile lor să se contracte comparativ cu 12% care anticipau asta în martie 2018
  • Aproximativ 20% din respondenţi văd o diminuare a exporturilor şi a activităţii lor pe piaţa internă, dublu faţă de acum 6 luni
  • 30% se aşteaptă ca rezultatele lor pentru următoarele 12 luni să se înrăutăţească faţă de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste aşteptări în martie 2018
  • 35% văd un declin al investiţiilor lor, comparativ cu 19% care vedeau asta în 2018
  • 37% din respondenţi consideră că vor angaja mai puţine persoane în perioada următoare, în timp ce în 2018 doar 17% au răspuns astfel.

La această ediţie a indicelui de percepţie au răspuns 47 dintre cei 125 de membri FIC.

„Încă observăm un număr consistent de respondenţi care consideră că afacerea lor va creşte şi care vor continua să investească, dar există semne că această tendinţă se poate inversa. Este încă prematur să ştim dacă vorbim despre o schimbare pe termen scurt sau ceva structural şi mai profund. Totuşi, văzând aceste rezultate, considerăm că trebuie să transmitem un avertisment timpuriu şi anume că norii par să se adune, iar lipsa de predictibilitate pe care am văzut-o în ultima perioadă începe să aibă efecte negative”, arată reprezentanţii FIC.

Aproape 85% din respondenţi declară că mediul de afaceri din România s-a înrăutăţit, procent record în sondajul FIC până în prezent. După OUG 79, la finalul anului trecut, OUG 114 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească şi a condus la scădere semnificativă a Bursei atât din cauza prevederilor sale, cât şi din cauza absenţei totale a dialogului şi a transparenţei. Companiile activează acum într-un mediu de afaceri care aşteaptă, în orice moment, o ordonanţă de urgenţă cu impact asupra operaţiunilor şi profitabilităţii lor, spun investitorii străini.

În plus, potrivit lor, mediul de afaceri se confruntă în prezent cu noi îngrijorări cu privind modificările propuse pentru Legea Dialogului Social, incertitudini legate de sistemul Pilonului 2 de pensii şi piaţa de capital din România, lipsa forţei de muncă şi diminuarea cererii din zona euro. Atenţia prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar criticate de Comisia Europeană duce la scăderea încrederii deoarece creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorităţi.

„Deşi încă nu ştim dacă acest declin al percepţiei investitorilor este trecător sau va fi de lungă durată, credem că fereastra măsurilor cu rezultate imediate şi a stimulentelor fiscale se închide cu repeziciune. Ca România să menţină ritmul de creştere din anii trecuţi sunt necesare reforme profunde, dar şi o abordare diferită în ceea ce priveşte procesul legislativ şi dialogul cu mediul de afaceri. Politicile publice de importanţă majoră nu mai trebuie adoptate fără dialog şi analize de impact bine făcute, infrastructura trebuie construită, adminsitraţia trebuie să se digitalizeze, iar companiile din România trebuie să urce în lanţul valoric global. Niciuna dintre aceste măsuri nu este facilă şi probabil nu se va materializa dacă decidenţii nu se consultă în mod corespunzător cu mediul de afaceri”, mai arată FIC.

Membrii FIC angajează aproximativ 185.000 de persoane şi au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde lei, o cincime din PIB-ul românesc. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: