Niţă: În şase săptămâni începe crearea societăţii mixte dintre Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian, pentru o investiţie de un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania mixtă dintre Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian, care va investi un miliard de euro la termocentrala Rovinari, va fi constituită în şase săptămâni, a declarat, sâmbătă, ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Niţă a avut Târgu-Jiu o întâlnire cu autorităţile locale, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a altor membri ai Guvernului. El a spus că procedurile de înfiinţare a societăţii mixte vor începe în aproximativ şase săptămâni, după care documentaţia în baza căreia vor începe lucrările la acest proiect ar urma să fie finalizată până la sfârşitul anului.

Investiţia vizează realizarea unui grup energetic nou la Rovinari, de 600 MW, urmând să fie create astfel circa 400 de noi locuri de muncă, negocierile cu partea chineză fiind începute de mai mulţi ani. Aceasta va păstra însă 3.000 de locuri de muncă actuale.

Niţă a mai menţionat că termocentrala Rovinari va beneficia în acest an de 30 de milioane de euro pentru a continua procesul de modernizare. În schimb, termocentrala Turceni area şi ea la dispoziţie un credit BERD de 200 de milioane de euro pentru modernizare.

Sunt două proiecte mari la Rovinari şi Turceni — proiectul cu firma Huadian din China, în valoare de un miliard de euro, acest proiect este în fază de finalizare, în şase săptămâni vom începe crearea societăţii mixte între CE Oltenia şi Huadian şi sperăm ca până la sfârşitul anului să se finalizeze toată documentaţia tehnică necesară începerii lucrărilor la acest proiect. Este un proiect mare, de 600 MW care va crea în jur de 400 de locuri de muncă, dar mai important este că va păstra alte 3.000 de locuri de muncă. Sperăm ca anul acesta la sfârşit să fie finalizate toate documentaţiile.

Al doilea proiect important este finalizarea termocentralei de la Turceni, acolo există finanţarea de 200 milioane de euro, suntem în procedură de evaluare a licitaţiei făcute, împreună cu BERD-ul se analizează să vedem care este cea mai bună soluţie pentru modernizarea acestei centrale. În al treilea rând, să nu uităm proiectele existente pe planul naţional de investiţii, luna aceasta Rovinari va primi 30 de milioane de euro pentru modernizare în cadrul acestui plan naţional şi sunt convins că în perioada următoare şi celelalte proiecte vor fi accesate şi puse în practică la cele două termocentrale. 

Mai adăugăm faptul că sperăm să finalizăm săptămâna viitoare şi documentaţia, respectiv legislaţia pentru perimetrele noi de exploatare de la Jilţ, IPO-ul care trebuie să îl facem pentru vânzarea a 15% din acţiunile CEO. Principalul obiectiv al complexului este acela de a reduce costurile şi de a se încadra în preţurile de vânzare la bursa energiei electrice şi sunt convins că începutul de vânzare la export produsă de CEO este de bun augur“, a spus Constantin Niţă, citat de Agerpres.ro.

Constantin Niţă a precizat că modernizările se fac în contextul în care CEO trebuie să îşi reducă costurile şi să se încadreze în preţul de vânzare a energiei pe bursă, în perspectiva în care unitatea urmează să vândă la bursă un pachet de 15% din acţiuni.

Complexul Energetic Oltenia are aproximativ 19.000 de angajaţi şi include termocentralele de la Brăila, Craiova, Rovinari şi Turceni, precum şi minele de lignit din Oltenia.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/complexul-energetic-oltenia-1" target="_blank">View the story "complexul energetic oltenia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite