Nikolai Beckers, CEO-ul Romtelecom care l-a întâlnit pe Nelson Mandela: Momentele de creativitate maximă nu le ai la birou, pot spune că muncesc tot timpul şi niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikolai Beckers. FOTO wall-street.ro
Nikolai Beckers. FOTO wall-street.ro

Nikolai Beckers, şeful Romtelecom şi Cosmote, are o pronunţie excelentă în limba română. „Am o ureche fină când vine vorba de limbi străine“, spune el, aşezându-se la masă, la umbra unui arbore. A urmat o discuţie despre carieră, transformarea Romtelecom şi Cosmote în Telekom Romania, politica de preţ din industrie, dar şi despre pasiuni şi întâlnirea sa cu Nelson Mandela.

Casa di David, locul de intalnire cu germanul aflat la carma celor doi operatori detinuti de Deutsche Telekom, nu gazduia decat cativa oameni la ora intalnirii la terasa din Herastrau. Beckers vine dintr-o alta intalnire importanta asa ca a trebuit sa amanam putin pranzul – este ora 16:00 si imi marturiseste ca nu prea ii este foame, asa ca mai degraba o sa serveasca o inghetata racoritoare. Se potriveste, afara este foarte cald si nu banuiam ca peste o ora va incepe sa bata puternic vantul, traind cateva emotii atunci cand o craca desprinsa din copac pica fix pe o doamna de la cativa metri mai la dreapta noastra.

Il intreb pe Nikolai daca este familiar cu acest format de interviuri si, cu un zambet extrem de larg, spune ca este foarte flexibil, ii face placere sa comunice. Si dovedeste acest lucru pe aproape intreg parcursul ineditului interviu.

Actualul sef al Romtelecom si Cosmote, viitor Telekom Romania, isi aminteste de primul sau job nu fara o oarecare dificultate. “Stii, cand ai cincizeci de ani, nu iti este atat de usor sa iti aduci aminte astfel de lucruri”, spune el, zambind. “Cred ca primul job platit a fost cand aveam 16-17 ani si distribuiam ziare la casele oamenilor, pe bicicleta, in Germania”. Intrarea in industria telecom a avut loc intamplator.

El s-a angajat inca din facultate, avand job in banking, mediul financiar. Dupa terminarea Universitatii, s-a angajat full time la Deutsche Bank. “Este important sa lucrezi inca din timpul facultatii – ai vacante lungi si iti poti permite sa faci acest lucru. Din trei luni, eu lucram doua si doar una ma relaxam”, povesteste el, spunand ca si in cadrul Romtelecom implementeaza astfel de programe. “Este important ca tinerii sa aiba o sansa sa «guste» mediul corporate. Nu as munci chiar full time in timpul studiilor, dar trebuie sa depui ceva efort pentru a te pregati pentru viata de adult”.

In cadrul Deutsche Bank, a fost trimis peste hotare, tocmai in Singapore – directorul operatorilor descrie experienta ca fiind una atat placuta la nivel personal cat si utila profesional; de altfel, Singapore ramane una dintre tarile “de suflet” ale lui Nikolai Beckers. “Atunci am invatat ceva ce aplic si acum – fii flexibil si ramai determinat. Daca ai un vis pe care vrei sa ti-l implinesti, tine-te de el. Pentru un timp chiar mi-as fi dorit sa raman in Asia – poate sa fiu antreprenor, sa imi deschid un mic magazin…”, isi aminteste actualul CEO al Romtelecom si Cosmote. Contactul cu industria telecom l-a facut intamplator – lucra la un proiect pentru clientul Telecom Malaezia. Deutsche Telekom a cumparat subsidiara si, neavand om cu experienta in Asia, l-a cooptat pe Nikolai. Acest lucru se intampla in 1995, deci anul viitor Nikolai Beckers va face 20 de ani alaturi de Deutsche Telekom.

De fapt, Romania ii aduce foarte mult aminte de perioada petrecuta in Asia, mai degraba decat de cea petrecuta in Europa. “Sunteti la rascrucea culturilor, cu influente puternice de la turci si ortodocsi, lucru foarte diferit de Europa de Vest – Franta sau Germania, de exemplu. Oamenii de aici sunt mult mai deschisi, mai prietenosi. Per total, romanii sunt foarte prietenosi cu strainii!”, spune, razand, Beckers.

Daca ar fi sa critice ceva la romani, ar fi faptul ca avem o opinie proasta despre noi. “Va lipseste poate increderea in sine, din pacate zecile de ani de comunism se simt inca”.

Zambeste cand isi aduce aminte de primul sau contact cu un telefon mobil – “un contact…masiv!”, spune el, descriind momentul cu umor. Pe vremea cand era bancher cara valiza in care se afla telefonul mobil al directorului sau de pe atunci – practic, toata valiza era telefonul. De fapt, privind retrospectiv, cele mai bune lucruri care s-au intamplat in industria telecom sunt exact inventarea telefonului mobil si a Internetului. “Si mai ales faptul ca acestea au devenit disponibile oricarui utilizator, s-au «democratizat» - tehnologia a schimbat societatea”.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite