Nestle explică de ce închide singura fabrică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nestle - fabrica timisoara FOTO Wall-street.ro

După ce a anunţat recent că îşi va închide fabrica din Timişoara, singura din România şi locul unde sunt produse napolitanele Joe, Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare şi băuturi din lume, explică acum motivele care au obligat-o să ia această decizie. Compania se plânge că nu reuşeşte să găsească şi să păstreze angajaţi, deşi a crescut salariile şi beneficiile, iar piaţa din România trece prin schimbări radicale.

„În pofida eforturilor depuse anterior, Nestlé România activează pe o piaţă care trece printr-o perioadă de schimbări radicale, caracterizată de condiţii de consum noi, dificultăţi în ceea ce priveşte disponibilitatea forţei de muncă şi costuri asociate din ce în ce mai ridicate. Acest fapt a avut un impact semnificativ asupra activităţii de producţie a dulciurilor desfăşurate de noi”, arată gigantul elveţian într-o argumentaţie trimisă autorităţilor române, scrie profit.ro

Nestle susţine că, per ansamblu, condiţiile pieţei muncii din Timişoara s-au modificat şi vor continua să se modifice rapid, concurenţa pentru resursele de producţie locală fiind acerbă şi costurile fiind în creştere. „Nestlé România a întâmpinat dificultăţi din ce în ce mai mari în recrutare şi în menţinerea echipelor într-un cadru care ar permite o competitivitate adevcată a mărcii, ceea ce înseamnă că, şi în condiţiile efectuării de investiţii, societatea nu-şi poate asigura disponibilitatea forţei de muncă necesare”, sunt justificările companiei.

Nestle mai precizează că, de-a lungul anilor, a crescut semnificativ salariile şi pachetul de beneficii, dar, cu toate acestea, rotaţia personalului a fost mare. Dacă anul trecut bugetul de recrutare a fost stabilit iniţial la 20.000 lei, la finalul anului s-a ajuns la un cost total de 265.000 lei.

„Condiţiile actuale din fabrică nu ne vor permite pe viitor să fabricăm produse care să aibă calitatea şi să prezinte caracteristicile impuse de schimbare. Intenţia de închidere a fabricii se înscrie în strategia globală de producţie Nestle, care se concentrează pe eficienţă, optimizarea resurselor, armonizarea portofoliului şi produse standardizate, pentru a face faţă schimbărilor rapide şi permanente la nivel cerinţelor de consum”, adaugă compania.

Ministrul pentru Afaceri: Îşi dorea profit

Radu Ştefan Oprea, ministrul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a spus că închiderea fabricii Nestle din Timişoara se datorează, în principal, scăderii dramatice a vânzărilor şi a cotei de piaţă ale companiei.

„Înţeleg că vânzarile companiei au scăzut dramatic, dar şi cota de piaţă, iar acesta este motivul principal al deciziei pe care au luat-o. Nevoia de a raporta profit către acţionari este una dintre dorinţele multinaţionalelor, iar în cadrul grupului Nestlé există un acţionar care îşi dorea profit”, a spus Radu Ştefan Oprea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Nestla România a anunţat că fabrica din Timişoara a companiei elveţiene va fi închisă, până la finalul lunii mai 2019, urmând ca activitatea să se mute în Ungaria. Numărul angajaţilor afectaţi de această decizie este de 388. Aproximativ 500 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea la sediul central al companiei din Bucureşti, în forţa de vânzări şi în cadrul Nestlé Regional Cost Competence Centre din Timişoara – centru de servicii financiare al Nestlé (30 de angajaţi din cei 500), nu sunt vizaţi de această decizie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite