Multinaţionalele din România nu sunt competitive. Ţara este de trei ori mai slabă decât media europeană

Multinaţionalele din România nu sunt competitive. Ţara este de trei ori mai slabă decât media europeană

Multinaţionalele din România nu au investit suficient în filialele din ţara noastră şi nu au adus echipamente de ultimă generaţie, dar vor eficienţă că în Occident

România este de trei ori mai puţin competitivă decât media europeană, ţară noastră clasându-se pe poziţia 27 între statele Uniunii Europene, a declarat Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a mai precizat că 72% din cifra de afaceri realizată de companiile din România este făcută de către filiale ale multinaţionalelor, iar primii 100 de exportatori realizează 52% din exporturile ţării. De asemenea, dintre aceştia 96 sunt străini, iar din 34 de ramuri industriale un număr de 25 au ca lideri companii străine.
 
"E o discuţie: multinaţionalele sunt competitve şi la noi sau doar în ţările-mamă?", a mai afirmat el. În acest moment, indicele de competitivitate al României este de 0,32 faţă de o medie de 1. 
 
România are trei vulnerabilităţi mari: eficientă energetică slabă, indexul inovării şi productivitatea, a mai spus Ciocănea, citând un clasament realizat de către Comisia Europeană.
 
În totalul exporturilor, Bucureştiul conduce cu o pondere de 17%, urmat fiind de către judeţul Argeş cu 10%, Timiş - 9%, Constanţa - 5% şi Bihor - 4%. Concomitent, un număr de 29 de judeţe nu depăşesc o pondere de 1% din exporturile realizate de ţară noastră. 

În privinţa produsului intern brut al României, un procent de 67% îl constituie serviciile, 22% este industria prelucrătoare, iar 7% sunt alte industrii non-prelucrătoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările