Multinaţionalele din România nu sunt competitive. Ţara este de trei ori mai slabă decât media europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este de trei ori mai puţin competitivă decât media europeană, ţară noastră clasându-se pe poziţia 27 între statele Uniunii Europene, a declarat Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei.

El a mai precizat că 72% din cifra de afaceri realizată de companiile din România este făcută de către filiale ale multinaţionalelor, iar primii 100 de exportatori realizează 52% din exporturile ţării. De asemenea, dintre aceştia 96 sunt străini, iar din 34 de ramuri industriale un număr de 25 au ca lideri companii străine.

"E o discuţie: multinaţionalele sunt competitve şi la noi sau doar în ţările-mamă?", a mai afirmat el. În acest moment, indicele de competitivitate al României este de 0,32 faţă de o medie de 1. 

România are trei vulnerabilităţi mari: eficientă energetică slabă, indexul inovării şi productivitatea, a mai spus Ciocănea, citând un clasament realizat de către Comisia Europeană.

În totalul exporturilor, Bucureştiul conduce cu o pondere de 17%, urmat fiind de către judeţul Argeş cu 10%, Timiş - 9%, Constanţa - 5% şi Bihor - 4%. Concomitent, un număr de 29 de judeţe nu depăşesc o pondere de 1% din exporturile realizate de ţară noastră. 

În privinţa produsului intern brut al României, un procent de 67% îl constituie serviciile, 22% este industria prelucrătoare, iar 7% sunt alte industrii non-prelucrătoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite