Articol publicitar

Motivele pentru care antreprenorii români îşi deschid firme în Bulgaria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sx

Una din cele mai mari temeri ale omului este schimbarea. Dacă stăm să ne uităm la mediul de afaceri din România, efectele instabilităţilor legislative şi incoerenţa măsurilor economice se simt din plin prin faptul că suntem una din ţările cu cele mai slabe iniţiative antreprenoriale.

La noi nu prea se pot face planuri de afaceri pe termen mediu şi lung deoarece regulile jocului se schimbă permanent, cu efect puternic şi rareori avantajos asupra afacerilor. În schimb, în Bulgaria a rămas acelaşi cadru legislativ de acum 20 de ani în privinţa modului de taxare şi impozitare a firmelor, iar moneda naţională, leva, nu este fluctuantă ca valoare, precum leul românesc, ci este stabilă, având un curs dictat de mediul politic. De aceea, tot mai mulţi români optează pentru înfiinţare Firmă în Bulgaria prin FirmaBulgaria.ro.

O comparaţie între România şi Bulgaria la capitolul taxe şi impozite raportat la salariul net, arată că acestea sunt de 48% în Bulgaria faţă de 90% în România.

Bulgaria are o birocraţie mult mai scăzută comparativ cu cea din România, o fiscalitate mai relaxată, un impozit pe profit de doar 10 % faţă de 16% în România, TVA-ul se recuperează trimestrial printr-o metodologie foarte simplă (pe când în România recuperarea lui se face extrem dificil şi într-un termen nedefinit – spunem asta doar pentru a fi indulgenţi cu oficialităţile din ţara noastră), iar ţara vecină nu are impozit forfetar.

Asigurările sociale din Bulgaria sunt mult mai avantajoase pentru întreprinzători, fiind de 20.5% (11.6% pentru angajator şi 8.9% pentru angajat), în timp ce salariile sunt uşor mai mici decât cele din România. În aceste condiţii, e firesc ca tot mai mulţi români (şi nu numai, pentru că Bulgaria este vânată de investitori din întreaga Europă datorită condiţiilor de afaceri pe care le oferă) să îşi deschidă afaceri mici şi mijlocii în ţara vecină. Acest tip de afaceri sunt avantajoase de deschis la bulgari, însă marile afaceri presupun costuri (logistică, taxe şamd) pentru care nu se justifică mutarea unei firme din România în Bulgaria. Oricum, este mai avantajoasă pornirea unei afaceri de la zero în ţara vecină decât mutarea ei din România.

Un alt aspect deloc neglijabil care încurajează antreprenorii să-şi investească capitalul în ţara vecină este segmentul imobiliar, aici atât achiziţionarea cât şi închirierea unui imobil fiind mai ieftine decât în ţara noastră.

sx

Dintre toate avantajele, faptul că TVA-ul nu există în cazul tranzacţiilor intracomunitare oferă cele mai multe câştiguri pentru oamenii de afaceri din spaţiul comunitar care îşi deschid o firmă în ţara vecină. Chiar dacă TVA-ul există şi se operează în contabilitatea firmei, în facturile către România (precum şi către orice alt stat membru UE) este zero.

Dacă aceste detalii v-au convins că este foarte avantajos să vă deschideţi o firmă în ţara vecină, trebuie să luaţi în calcul şi costurile de înfiinţarea a unei firme în Bulgaria:

Rezervarea denumirii firmei la nivel naţional - 50 de leva şi încă 4 leva comision bancar

Taxa de înregistrare in Registrul Comerţului - 82 de Euro şi încă 2 euro comision bancar

Taxele notariale - în jur de 10-15 de Euro (sau doar 5 Euro în cazul unui SRL cu asociat unic)

Comision bancar pentru deschiderea unui cont de capital social – 5 Euro

Certificat constatator realizat imediat după înfiinţare – 5 Euro.

Singura mare problemă poate fi faptul că nu cunoaşteţi limba bulgară, însă atunci când apelaţi la serviciile unei companii specializate în înfiinţarea de firme şi contabilitate care o să va ofere asistenţă de specialitate, extrem de utilă când deschideţi o afacere într-o ţară despre a cărui mod de funcţionare al mediului de afaceri nu ştiţi mare lucru. În plus, beneficiaţi şi de serviciile unui traducător autorizat care, pe lângă faptul că o să vă ofere toate documentele traduse în limba română în scris, va traduce verbal toate actele şi care va declara în scris la Biroul Notarial şi la Registrul Comerţului că a făcut o traducere corectă.

Este greu de preconizat cum vor evolua politicile financiare în cele două ţări, însă mediul de afaceri din Bulgaria rămâne deocamdată o soluţie foarte bună de luat în calcul pentru antreprenorii din România care vor să-şi deschidă afaceri mici şi mijlocii cu costuri de întreţinere cât mai mici într-un mediu economic cât mai stabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite