Modificări pentru firmele care vor să ia ajutor de stat. Ce investiţie vor trebui să facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au depistat 5 persoane bogate care au cerut ajutor social

Firmele care vor să ia bani prin schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie vor avea condiţii mai blânde.

Guvernul a modificat vineri legislaţia, printr-o hotărâre, astfel încât firmele să poată face investiţii minime de un milion de euro. Legea spunea anterior că firmele trebuie să facă o investiţie minimă de 3 milioane de euro, ceea ce era de multe ori o barieră în calea investiţiilor mici.

Aceasta este a doua reducere din acest an a valorii plafonului minim, după ce, în iunie, Guvernul a redus plafonul de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro. Atât premierul Viorica Dăncilă, cât şi ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici susţineau atunci că, în acest fel, tot mai multe firme cu capital românesc se vor putea califica pentru schema ajutorului de stat. Acelaşi argument a fost folosit şi de această dată.

„Listă de aşteptare“                              

Mai mult, firmele care au depus proiectele la termen şi îndeplinesc condiţiile necesare, dar care nu au mai prins din fondurile disponibile vor fi incluse pe un fel de listă de ordine, în cazul în care acestea sunt suplimentate.

„În urma verificării cererilor de acord pentru finanţare depuse, s-a constatat că există proiecte de investiţii de dimensiuni mari, care pot aduce o contribuţie susţinută la dezvoltarea regională, dar care, conform prevederilor actuale (ale H.G. nr. 807/2014, n.r.), nu pot intra în analiză şi nu pot fi soluţionate. Ca urmare, considerăm că este necesară revizuirea cadrului legislativ privind posibilitatea analizării tuturor cererilor de acord pentru finanţare depuse, inclusiv a celor care, la momentul depunerii, nu se încadrează în bugetul alocat schemei”, este argumentul Ministerului Finanţelor.

Proiectele care nu au prins bani din bugetul alocat iniţial vor beneficia de un proiect de acord pentru finanţare. Acestea vor fi aprobate în ordinea în care au fost emise, după suplimentarea bugetului anual alocat schemei în anul în curs sau în anul următor în limita bugetului alocat.

Cereri de bani de 3 ori mai mari decât bugetul alocat

Pe 29 august, Ministerul Finanţelor Publice anunţa că cererile de finanţare prin schema de ajutor de stat se pot depune din 10 septembrie. Bugetul alocat schemei în anul 2018 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare cu plată în perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei.

Datele actuale relevă că, până 1 noiembrie 2018, au fost depuse 43 de cereri de acord pentru finanţare, pentru proiecte de investiţii în valoare de 4,4 miliarde de lei, pentru care este cerut ajutor de stat în valoare cumulată de 1,6 miliarde lei, o sumă de trei ori mai mare decât bugetul alocat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite