Ministrul Energiei, despre schimbul de active OMV-Gazprom dacă ar viza Petrom: „Nu dorim companii care nu au resurse să investească în România“

Ministrul Energiei, despre schimbul de active OMV-Gazprom dacă ar viza Petrom: „Nu dorim companii care nu au resurse să investească în România“

Gazprom ar dori rafinăria Petrobrazi, zăcămintele din Marea Neagră şi o serie de benzinării

România are nevoie de companii serioase, care au resurse să investească, iar Gazprom „nu are astăzi resurse să facă nimic“, a declarat, la Adevărul Live, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, întrebat despre un posibil schimb de active între OMV şi grupul rus Gazprom care să cuprindă şi România.

Suntem evident implicaţi în toate aceste procese. Nu este vorba numai de procesul care vizează compania pe care aţi menţionat-o (Gazprom – n.r.), sunt şi alte companii (chinezii de la CEFC care ar cumpăra 51% din Rompetrol – n.r.). Până la urmă, aceasta este consecinţa unei pieţe globalizate, este consecinţa unor companii care sunt listate pe bursa de valori, se întâmplă schimbări în acţionariat, uneori mutări cu efecte transfrontaliere. Rolul nostru este să ne asigurăm în primul rând că interesele statului român sunt respectate. Avem în mai toate cazurile acestea active care sunt strategice pentru România“, a spus Grigorescu la Adevărul Live.
 
Întrebat despre folosirea energiei ca armă, aşa cum a procedat Gazprom de mai multe ori în ultimii ani, când a sistat livrările către Ucraina şi le-a redus şi pentru alte state europene, inclusiv România, Grigorescu a spus că acesta este unul dintre lucrurile cele mai rele şi că „ne opunem cu tărie acestui tip de abordare“.
 
De asemenea, el a precizat că România are nevoie de companii care au resurse să investească, iar Gazprom „nu are resurse să facă nimic“. El spune că, atâta timp statul şi-a respectat promisiunile de la privatizare, este rândul investitorilor să ofere predictibilitate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările