Ministerul pentru Mediul de Afaceri a lansat în dezbatere publică Legea prevenţiei. Cum va funcţiona

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a lansat în dezbatere publică Legea prevenţiei. Cum va funcţiona

Proiectul legii prevenţiei a fost lansat în dezbatere publică, joi, lege care prevede că firmele nu vor mai fi sancţionate imediat de către autorităţi, în cazul descoperirii unor nereguli, ci vor fi mai întâi consiliate de organele de control, a anunţat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul Legii Prevenţiei se bazează pe doi piloni, potrivit ministerului, şi anume:  necesitatea unei bune informări a agenţilor economici şi crearea cadrului optim de informare a acestora prin mai multe instrumente şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. 

„Am lansat astăzi în dezbatere publică proiectul Legii Prevenţiei, după câteva săptămâni de discuţii ample, intense şi constructive cu specialişti din toate ministerele care au în subordine organisme de control, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai celor mai importante asociaţii patronale şi sindicale, cu asociaţia municipiilor din România. Astfel, intrăm în etapa consultării extinse a prevederilor acestei legi, precum şi a listei contravenţiilor incluse în Anexa 1. Legea Prevenţiei este un prim pas în emanciparea actului de control atât de necesar redinamizării mediului de afaceri şi a administraţiei publice”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Proiectul prevede ca firmele să aibe la dispoziţie un termen de până la 90 de zile calendaristice, stabilit de comun acord de către inspector cu reprezentantul companiei, pentru remedierea unei probleme înainte de a fi sancţionate.

Cum va funcţiona legea

Ministrul Alexandru Petrescu a declarat, la debutul şedinţei de Guvern, că proiectul va „redinamiza” mediul de afaceri şi va duce şi la o mai bună funcţionare a administraţiei publice, el precizând că vor fi 33 de contravenţii care vor intra sub incidenţa prevenţiei.

„Sunt 333 de contravenţii ce urmează a fi propuse spre a intra sub incidenţa Legii prevenţiei. Este o componentă legislativă mult aşteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar şi pentru o mai bună funcţionare a administraţiei locale. Intrăm în etapa unei consultări extinse a prevederilor legii şi a listei contravenţiilor. E un prim pas în emanciparea actului de control, atât de necesar redinamizării mediului de afaceri şi administraţiei publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 1 mai”, a precizat Petrescu.

Potrivit acestuia, legea se va baza pe doi piloni - informarea agenţilor economici, persoane fizice sau juridice, autorităţilor publice şi crearea cadrului de informare a acestora prin mai multe instrumente şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancţiunii contravenţionale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere care cuprinde un termen de până la 90 de zile şi un set de măsuri de remediere.

„Cel mai important instrument este un portal unic, care va conţine toate elementele referitoare la toate drepturile şi obligaţiile legale pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control şi invers. Este de notorietate că 90-95% din firmele din România sunt companii cu până în 9 angajaţi. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricţii. Am considerat că ar fi foarte benefic să reuşim să introducem şi o componentă de prevenţie referitoare la administraţia publică. Nu putem decupa mediul de afaceri de administraţia publică de stat, fiindcă interacţiunea dintre mediul de afaceri, mediul privat şi mediul de stat este una continuă. Ne dorim o prevenţie a tot ceea ce înseamnă identificarea contravenţiilor pe tot spectrul de afaceri”, a spus Petrescu.

Cel de al doilea pilon, a precizat ministrul pentru IMM-uri, este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancţiunii contravenţionale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere care cuprinde, de asemenea, un termen de până la 90 de zile şi un set de măsuri de remediere.

„La finalul planului de control, organul de control revine şi dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate este sancţionat potrivit legii în vigoare„, a explicat Petrescu.

El a subliniat că prevenţia se va aplica doar acelor fapte care nu se referă la acele activităţi unde intenţia de a încălca legea este evidentă şi care nu reprezintă un grad de pericol ridicat, iar contravenientul beneficiază de prevenţie o singură data pentru oricare dintre convenţii în termen de trei ani de la data aplicării sanţiunii avertismentului.

Propunerile, observaţiile, opiniile celor interesaţi să participe la procesul elaborării proiectului Legii prevenţiei sunt aşteptate de către minister până pe data de 1 mai 2017.

La jumătatea lunii martie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, declara la Adunarea generală a primarilor de municipii, că i-a cerut premierului Sorin Grindeanu ca în Legea prevenţiei să fie introdus şi un capitol pentru administraţia locală, astfel încât instituţiile de control care constată disfuncţionalităţi să nu aplice sancţiuni, ci să prezinte un plan de conformare de care aleşii locali trebuie să ţină cont.

Proiectul poate fi studiat aici.                                

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările