Ministerul Economiei va înfiinţa o companie naţională a cuprului, prin fuziunea Cupru Min cu Moldomin şi Minvest Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cupru Min deţine exploatarea minieră de la Roşia Poieni, unde se află două treimi din rezerva de cupru a României  FOTO Mediafax
Cupru Min deţine exploatarea minieră de la Roşia Poieni, unde se află două treimi din rezerva de cupru a României  FOTO Mediafax

Statul va înfiinţa o companie naţională a cuprului, formată din fuziunea dintre Cupru Min, Moldomin şi Minvest Deva, urmând ca noua entitate să construiască o uzină metalurgică de prelucrare a concentratului de cupru.

Ulterior, noua companie va fi listată pe bursă. „Viitoarea companie naţională a cuprului va trebui să dezvolte şi activitatea metalurgică, pe lângă cea extractivă. Va trebui nu dor să vândă materie primă, ci şi să o prelucreze“, a declarat azi Constantin Niţă, ministrul Economiei, după ce a anunţat că pleacă de la conducerea instituţiei. Niţă afirma în luna mai că producătorul de cupru va fi listat la bursă anul viitor.

Cupru Min deţine circa 60% din rezervele de cupru ale României, restul fiind deţinute de către Moldomin. Niţă a explicat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are de recuperat sume mari de bani de la Moldomin, iar Cupru Min va prelua de la Fisc cele peste 500 de hectare de exploatări ale Moldomin, pentru a nu rămâne părăsite. Minvest Deva deţine şi participaţia de aproape 20% a statului român la proiectul aurifer de la Roşia Montană.

Producţia Cupru Min a depăşit în primele nouă luni cantitatea bugetată, iar compania a înregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, în creştere cu 13%.

După ce va fi înfiinţată, noua companie ar urma să atragă un investitor privat care să investească într-o unitate metalurgică de prelucrare a cuprului.

O uzină cu o capacitate anuală de prelucrare de 100.000 de tone ar presupune o invesiţie de 200 milioane de euro, a mai spus Niţă.

Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic faţă de 12 milioane lei anul trecut. Profitul net al producătorului de cupru a fost în 2013 de 7,9 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Niţă anunţa la începutul acestui an că va lista Cupru Min pe bursă, dar aceasta va fi amânată în contextul fuziunii anunţate.

Epopeea Cupru Min

Producătorul de cupru a fost scos la vânzare în 2012, dar procedura a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu câştigătorul licitaţiei, compania canadiană Roman Copper.

După eşecul privatizării, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea Cupru Min. Investitorul, trader sau producător din domeniu, urma să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Statul a încercat anul trecut să vândă concentratul de cupru al Cupru Min, însă nu a primit nicio ofertă.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/cupru-min-1" target="_blank">View the story "cupru min" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite