Miliardarul Ioan Niculae se consideră „păcălit” în afacerea „Romgaz-Interagro”

Miliardarul Ioan Niculae se consideră „păcălit” în afacerea „Romgaz-Interagro”

Ioan Niculae a primit gaze în valoare de 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane au fost reduceri ilegale, potrivit DIICOT   FOTO: Adevărul

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat că a fost „păcălit” de autorităţi să dea drumul combinatelor chimice în 2009, deşi fermierii n-au mai primit subvenţii pentru îngrăşăminte, astfel că era normal să-l sune pe Adriean Videanu, care ocupa atunci postul de ministru al Economiei, pentru a-l întreba în privinţa situaţiei create.


„Fiind ministru al Economiei, pe cine puteam să sun, portarul? Pentru că, până la urmă, eram patronul acestor fabrici de îngrăşăminte chimice, şi nu cred că portarul m-ar fi ajutat prea mult. Îl sunam să-l întreb dacă mai ţin oamenii, dacă mai dăm drumul la fabrici, dacă le tăiem, dacă le ducem la fier vechi, mai ales după ce m-au înşelat, în ianuarie 2009, semnând un protocol cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, respectiv Videanu, Ilie Sârbu şi cu Pogea, care era atunci ministru de Finanţe, care a spus să dăm drumul la fabrici prin semnătură, deci printr-un protocol semnat, să dăm drumul la fabrici că urmează să dea un ajutor pentru fermierii români. Din păcate, cu toată semnătura celor trei miniştri şi a patronatelor noastre din industria îngrăşămintelor chimice, nu s-au ţinut de cuvânt”, a spus Ioan Niculae.
 
Acesta a menţionat că a dat drumul la fabrici şi astfel au fost create pagube imense, astfel că era normal să-l întrebe pe Videanu ce face „cu aceste îngrăşăminte” şi de ce au pus patronatele să pornească fabricile „dacă ştiau că nu dau”.
 
„Deci ei m-au obligat, ne-au păcălit, ne-au pus să semnăm, am semnat acest protocol. În momentul în care trebuia să dea şi legea care dădea aceste ajutoare la fermierii români, au uitat, ca de obicei, să o facă. Iar în perioada respectivă era firesc să-l întreb pe ministru care semnase: «Domnule, m-ai pus să dau drumul la fabrici, mi-ai creat o pagubă de încă 50 de milioane de dolari numai pe o lună de zile cheltuielile cu gazul şi energie electrică. Nu era firesc să-l întreb ce fac cu fabricile?” a spus Niculae.
Întrebat dacă a încercat să negocieze reducerile pe care urma să le primească la cumpărarea gazelor, omul de afaceri a spus că nu doar firma sa a beneficiat de acestea.
 
„E pentru prima oară când discountul e considerat pagubă”
 
Miliardarul a mai declarat că speră ca dosarul privind subminarea economiei naţionale şi complot să ajungă la instanţă şi aceasta să înţeleagă ce înseamnă un discount, susţinând că este pentru prima dată în istoria lumii când „un discountul comercial se consideră pagubă”.
 
„Discountul comercial este o treabă care o face furnizorul sau vânzătorul pe un interes al lui de a-şi creşte desfacerea, nu are nicio legătură cu paguba. În plus, au obţinut discounturi nu numai Interagro, ci şi celelalte 13-14 firme care au obţinut discounturi, cele două mari firme de distribuţie care nu aveau niciun drept să obţină discounturi (...). Nouă ne-au dat un discount de circa 5-6 milioane de dolari într-un an, şi am avut pierderi de 30 de miloane, dar am reuşit să nu distrugem fabricile", a adăugat omul de afaceri.
Niculae a precizat că pentru cinci sau şase milioane de dolari pe care firma sa i-a primit discount a plătit peste 200 de milioane de euro taxe, TVA, accize, transporturi, salarii şi impozite pentru acestea.
 
DIICOT vede complot
 
DIICOT a anunţat că în 9 septembrie a fost începută urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei naţionale.
Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.
 
Ioan Niculae a fost, miercuri, la Judecătoria Sectorului 1 pentru termenul de judecată din dosarul "mită la PSD", în care este acuzat alături de liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, de directorul Viorel Bărac de la Interagro, şi de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR.
Instanţa a constatat că martorul Cristian Burci nu s-a prezentat pentru a fi audiat şi a stabilit un nou termen pentru 30 octombrie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările