Mihai Daraban (CCIR): Industria românească trebuie să fie implicată în modernizarea apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fregata regele ferdinand

Atât Guvernul, cât şi Parlamentul trebuie să acorde foarte multă atenţie, atunci când vor recrea criteriile de participare la licitaţii şi transferul de tehnologie către partea română, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în cadrul unui seminar la care au participat companii franceze şi româneşti, interesate de programul Forţelor Navale Române.

Potrivit şefului CCIR, modalitatea în care vor fi recreate criteriile de participare la licitaţiii este cel mai important aspect pe care decidenţii politici din România trebuie să-l ia în considerare, astfel încât şantierele navale româneşti să fie capabile să iasă pe piaţa internaţională şi să participe la licitaţii la nivel mondial pentru acest tip de corvetă. 

“Contează foarte mult să ieşim din acea paradigmă de ultimul loc din UE la cercetare&dezvoltare, date furnizate şi de Eurostat. Trebuie să avem branduri româneşti puternice. Am speranţa că ceea ce se va realiza în domeniul militar ne va face să ajuta să obţinem capabilitatea de a ieşi pe piaţa internaţională şi de a impune produse made in Romania. (...) Industria românească trebuie să fie implicată în această modernizare a apărării”, a spus Daraban.

General de brigadă dr. ing. Ionel Loţan, locţiitorul şefului Departamentului pentru armament din Ministerul Apărării Naţionale, a subliniat că armata României se află într-o perioadă de modernizare ”care constă într-un amplu proces de înzestrare cu sisteme de armament pentru toate categoriile de forţe, în condiţiile în care, începând cu anul 2017, România a alocat 2 procente din PIB pentru o perioadă de minimum 10 ani”. 

Planul pentru înzestrarea armatei României pentru perioada 2017 – 2026 cuprinde 8 programe esenţiale şi a fost dezvoltat în concordanţă cu fondurile preconizate a fi alocate. 

Principala prioritate a Forţelor Navale Române este construcţia în România a patru corvete noi şi modernizarea fregatelor „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”.

În cadrul seminarului au fost semnate două memorandumuri, între & PATROMIL şi NAVAL GROUP & ŞANTIERUL NAVAL CONSTANŢA, cu scopul de a colabora pentru transferul de know-how şi tehnologie în dezvoltarea şi modernizarea structurilor navale şi pentru construirea unui profil securitar robust al României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite