Mechel a vândut cele patru combinate metalurgice din România unei firme din Bucureşti, controlată de doi cetăţeni ruşi. PREŢUL: doar 52 de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul rus Mechel a vândut pentru 230 de lei (52 de euro) cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

UPDATE Lider de sindicat: „Totul se va duce la fier vechi"

Ioan Pascu, liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, spune că a auzit de la televizor despre vânzarea combinatelor Mechel din ţară. El speră că intenţiile cumpărătorilor să fie de a investi în fabrică, însă presimte că nu va fi aşa.

„Nu ştiu care le sunt intenţiile cumpărătorilor. Ar fi bine dacă ar investi în fabrică şi ar merge. Însă am o vagă bănuială că totul se va duce la fier vechi. E o şmecherie de-a lor“, susţine Pascu. La Mechel Câmpia Turzii nu se mai lucrează în producţie din decembrie 2012.


UPDATE Invest Nikarom, chiriaşă RA-APPS

Firma Invest Nikarom apare pe o listă publicată în luna ianuarie de Guvern privind persoanele şi firmele care ocupă spaţii din imobile aparţinând RA-APPS, potrivit Mediafax.

Victor Chumakov afirma în anul 2004 că holdingul lituanian Aviabaltika intenţiona să deschidă în România cinci centre de service pentru elicoptere MI-8 şi MI-17, de producţie rusească. Invest Nikarom a avut atunci calitatea de reprezentant Aviabaltika în România. El preciza atunci că înfiinţarea celor cinci unităţi era inclusă în strategia Ministerul Administraţiei şi Internelor.


Tranzacţia vizează compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, potrivit unui comunicat transmis marţi de grupul rus.

„Preţul tranzacţiei este simbolic şi are valoarea de 230 de lei (aproximativ 70 de dolari). În posesia Invest Nikarom SRL au intrat astfel cele cinci întreprinderi metalurgice ale Grupului Mechel – Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Tărgovişte S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A.", se arată într-un comunicat de presă al grupului rus. 

În luna noiembrie 2012, din cauza conjuncturii nefavorabile de preţ de pe pieţele metalurgice europene, pe fondul creşterii preţurilor la fier vechi şi a cererii scăzute pentru produse finite, activitatea de producţie de la întreprinderile metalurgice Mechel din România a fost temporar oprită, dar au fost luate toate măsurile pentru menţinerea funcţionalităţii utilajelor de producţie şi de întreţinere. 

„Vânzarea activelor româneşti corespunde în totalitate strategiei actualizate Mechel, care prevede dezvoltarea direcţiilor prioritare ale businessului, în principal consolidarea poziţiei de top în producţia de cărbune metalurgic", se mai arată în comunicat. 

Cine sunt cumpărătorii

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă. Firma are un capital social vărsat de 99.979 lei. Activitatea firmei este comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente.

„Această tranzacţie reprezintă un pas în realizarea strategiei actualizate Mechel, care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie-cheie şi vânzarea businessurilor non-profil. Cu ceva timp în urma am anunţat intenţiile noastre de a ieşi din sectorul metalurgic  european, care în conjunctura actuală şi prognozabilă rămâne în pierdere cronică. Acest fapt influenţează negativ nu doar rezultatul financiar şi fluxul bănesc al grupului, ci şi majorează cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, având în vedere faptul că investim în proiecte de perspectivă, precum zacământul Elga şi în Laminorul universal de şine de cale ferată", a declarat Evgeni Mikhel, directorul general al Mechel. 

În toamna anului trecut, producătorul rus de oţel Mechel a scos la vânzare 14 întreprinderi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv patru uzine din România. Motivul este nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari, anunţa kommersant.ru.

Pentru patru uzine deţinute în România cei de la Mechel cereau un preţ de doar 150 de milioane de dolari. Astfel pentru combinatul Câmpia Turzii cereau 33 de milioane de dolari, pentru Mechel Târgovişte  - 46 de milioane de dolari, pentru Ductil Steel -  39 de milioane de dolari şi pentru Laminorul Brăila  - 32 de milioane de dolari.

Potrivit experţilor ruşi, preţul mic pentru activele din România şi alte state din regiune se datorează rezultatelor economice proaste şi faptului că acestea generează doar pierderi.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină, potrivit Kommersant.ru, 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.

Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

tabel cifre mechel

Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie 2012, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul încheindu-se în luna septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite