Mechel Târgovişte, agenţie de chilipiruri imobiliare. Noii acţionari ruşi vând activele la preţ de nimic

Mechel Târgovişte, agenţie de chilipiruri imobiliare. Noii acţionari ruşi vând activele la preţ de nimic

Un spaţiu comercial de la intrarea în combinat se vinde cu 146.700 de lei  FOTO IONUŢ DIMA

Combinatul Mechel de la Târgovişte scoate la vânzare clădiri şi locuinţe din patrimoniu, la preţuri sub nivelul pieţei imobiliare, inclusiv în Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aflat în plin proces de disponibilizare de personal, Mechel Târgovişte a scos la vânzare, zilele trecute, mai multe bunuri imobile pentru care vrea să obţină mai bine de 5 milioane de lei.

 
Pe lista de vânzare apar mai multe duplexuri în Bucureşti, iar în Târgovişte se vând cantina Mechel (unde până de curând se organizau momente festive, nunţi, botezuri etc.), un bloc întreg de pe Bulevardul Unirii (unde erau cazate fetele de la echipa campioană de baschet feminin, CSM Targoviste), terenuri, magazii şi altele.
 
„Încă de la sfârşitul anului trecut au fost scoase mai multe proprietăţi la vânzare, printre care minihotelul din Micro VI, clădirea «Metrologie», crescătoria de porci, o microcantină şi mai multe terenuri pe care le aveau în posesie. La acest moment nu am cunoştinţă să fi vândut ceva. Alături de aceste bunuri, mai aveau şi patru garsoniere şi vreo trei apartamente prin Bucureşti. Aceste proprietăţi au fost cumpărate odată cu combinatul, în 2002. Anunţul de vânzare pentru aceste bunuri a fost deja publicat în presa locală de specialitate“, a declarat Gabriel Banu, lider de sindicat la Mechel.
 
Repornire cu 512 concedieri
 
Autorităţile au primit în fiecare lună asigurări din partea conducerii Mechel că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, însă lucrurile nu au stat deloc aşa. Patronatul rus a decis să concedieze 512 muncitori care, marţi, au venit să semneze foile de lichidare. Oamenii sunt disperaţi, există cazuri în care ambii soţi au fost daţi afară după aproape 30 de ani vechime, fără niciun regret.
 
„După 30 de ani, uite, te dau ăştia afară.  Fără bani, fără nimic. Ne-au blocat şi cardurile de salarii. Ce-o să fac!? Un an şomaj şi dup-aia... om fără soartă. Că asta e legislaţia la noi în ţară. Ne-au dat nota de lichidare şi au zis că pe 14 mai ne vor da ultima plată, trei salarii, dar cine să-i mai creadă?“, ne-a spus Nicoleta Popa, o femeie în vârstă de 50 de ani care a lucrat în secţia Laminoare.
 
După trei luni de şomaj tehnic, Mechel şi-a repornit motoarele. În data de 15 martie s-a reluat activitatea la Oţelărie, iar pe 23 a pornit Laminorul de Profile Mici.
 
La sfârşitul lunii februarie, Mechel a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 52 de euro, companiei ruse Invest Nikarom SRL, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte a avut în 1990 peste 10.000 de salariaţi, iar în anul 2000 mai erau 5.700 de angajaţi, în prezent fiind aproximativ 1.500.
 
Combinatul a fost preluat în 2002 de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările