Marinel Burduja a fost numit în Consiliul de Administraţie al Leumi Bank România

Marinel Burduja a fost numit în Consiliul de Administraţie al Leumi Bank România

Marinel Burduja a fost prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank şi a părăsit banca în urmă cu un an, când a început demersurile pentru preluarea sau înfiinţarea unei bănci cu acţionari români FOTO Adevărul

Fostul prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care a părăsit banca în urmă cu un an şi a început demersurile pentru preluarea sau înfiinţarea unei bănci cu acţionari români, a fost numit luni în Consiliul de Administraţie al Leumi Bank.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Atât Burduja, cât şi oficialii Leumi Bank au confirmat informaţia, fără a furniza detalii, potrivit Mediafax. În luna octombrie a anului trecut, mai multe surse declarau că ATE Bank România va fi cumpărată parţial, de la Piraeus Bank, de câţiva investitori români şi capitalizată iniţial până la 60 de milioane de euro, urmând ca în 2013 să fie atraşi mai mulţi investitori, inclusiv SIF-urile. Tranzacţia a fost negociată de Marinel Burduja.
 
În urmă cu două săptămâni, a apărut informaţia că vânzarea ATE Bank România este întârziată de cererea SIF Oltenia de a se retrage din bancă şi a-şi recupera investiţia de 300.000 de euro, odată cu divizarea instituţiei de credit. Ulterior, surse bancare au declarat, potrivit Mediafax, că toţi cei implicaţi în tranzacţie ar fi ajuns la un acord.
 
Numirea lui Burduja în Consiliul de Administraţie al băncii ar putea sugera că israelienii de la Leumi sunt dispuşi să renunţe la filiala din România în cazul unei oferte oportune. Banca este deţinută în proporţie de 99,9% de Bank Leumi le-Israel, iar 0,1% se află în proprietatea a peste 3.300 de acţionari persoane fizice şi juridice. La mijlocul anului trecut, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.
 
Bank Leumi România a obţinut anul trecut un profit net de 13,63 milioane lei, pe fondul unei creşteri a soldului creditelor brute cu circa 7,7%, la 981,32 milioane lei, din care finanţările pentru companii au fost de 716 milioane lei, cu 6,6% mai mult decât în 2011, iar restul a revenit persoanelor fizice.
 
Leumi avea, la finalul anului trecut, depozite atrase de la clienţi de 613,73 milioane lei. În 2012, capitalurile proprii au avansat cu 6%, la 224,35 milioane lei. Totodată, rentabilitatea capitalului (ROE) era de 6,2%, iar rata solvabilităţii de 20,15%, peste limita reglementată de 8%, în timp ce lichiditatea se situează la 1,5 (faţă de limita reglementată de 1).
 
Bank Leumi România are o reţea de 23 de unităţi şi 307 angajaţi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: