VIDEO Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri: „Sunt supărată pe bănci, nu au o atitudine etică în finanţarea companiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Grapini a criticat în mai multe rânduri guvernul din care face parte, susţinând că nu înţelege problemele mediului de afaceri  FOTO David Muntean
Maria Grapini a criticat în mai multe rânduri guvernul din care face parte, susţinând că nu înţelege problemele mediului de afaceri  FOTO David Muntean

Băncile vin şi cer companiilor garanţii suplimentare pentru asigurarea capitalului de lucru, odată cu scăderea valorii activelor imobiliare, atitudine care nu este etică, din moment ce acestea le evaluau înainte de criză sub valoarea pieţei, a declarat, la Adevărul Live, Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.

   

Ministrul a anunţat că startup-urile au fost eliminate de la accesarea schemei de minimis, firmele fiind obligate să depună un bilanţ. Acum statul va acorda maxim 100.000 de euro, faţă de 200.000 anterior, iar cei care le primesc vor trebui să aibă o cofinanţare de 10%.

Concomitent, firmele nu trebuie să aibă pierderi din exploatare şi nici datorii la buget. Un punctaj mai mare primeşte orice proiect rural, dar şi cei care creează mai multe locuri de muncă şi care angajează tineri. De asemenea, dosarele se vor depune în teritoriu.

Maria Grapini: "Noua schemă va fi votată după rectificarea de buget şi aprobarea bugetului pe 2014. Dacă începem din noiembrie, vom avea 10 zile pentru înscrieri şi 60 de zile pentru verificare. Asta înseamnă că din februarie 2014 vom face plăţi"

Maria Grapini: "Cand aplicam la fondurile PHARE eu îmi făceam două proiecte, unul pentru situaţia în care nu câştigam, iar dacă câştigam, atunci era un plus la profit"

Maria Grapini: "Nu vreau să mă gândesc la eliminarea schemei, la câte IMM-uri are România pe mia de locuitori... Trebuie să susţinem IMM-urile"

Maria Grapini: Am avut şapte proiecte derulate la Departamentul pentru IMM-uri, au depus pentru startup-uri peste 700 de solicitări, dar avem bani doar pentru 200. Am avut doar 20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro, voi cere pentru 2014 o sumă de 5 milioane de euro.

Maria Grapini: "Am fost şi sunt supărată pe bănci. Ştiţi ce fac? Pentru capital de lucru vin şi mai cer garanţii imobiliare suplimentare după ce valoarea imobilelor au scăzut. Asta în condiţiile în care înainte de criză tot băncile evaluau imobilele sub valoarea de piaţă. Este o lipsă de etică. Am provocat o discuţie cu Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi Asociaţia Română a Băncilor".

Maria Grapini: "Împozitul forfetar nu este o taxă nouă, este înlocuirea unui mod de taxare cu un altul. Aceste activităţi sunt taxate la fel şi în alte state. Confuzia vine de la impozitul minim al domnului Pogea, care a impus o taxă pe cifra de afaceri în toate activităţile din România. Eu am propus pentru opt coduri CAEN, în patru domenii de activitate, precum pensiunile. M-am consultat şi cum este în Franţa sau Austria".

Maria Grapini: "În textile, dacă ai profit 50% înseamnă că furi. Dar şi dacă eşti pe pierderi de 15 ani nu este în regulă".

Maria Grapini: "Scopul impozitului forfetar a fost să scazi presiunea pe piaţă pentru cei corecţi, dar şi colectarea la buget. Aşa am putea scădea în viitor TVA la 9% la alimente, acum hotelierii au doar la micul dejun".

Maria Grapini: "Dacă ai o pensiune cu zece camere şi două locuri în fiecare, cu 41 de lei pe fiecare loc de cazare înseamnă un impozit de 800 de lei pe an, adică în jur de 70 de lei pe lună. Dacă nu ai 70 de lei pe lună, ceva e în neregulă. În sezonul de vârf, la munte şi la mare evaziunea este de 80%. Vrem o dimininuare cu 50% a evaziunii".

Maria Grapini: "Ministerul de Finanţe mi-a transmis că nivelul de impozitare e prea mic".

Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri, vorbeşte la Adevărul Live despre reluarea schemei de ajutor pentru micii antreprenori 

Maria Grapini: "Este o confuzie asupra ceea ce poate face un guvern in turism. Calitatea serviciilor nu o face guvernul, este sarcina operatorilor".

Maria Grapini: "Am găsit o dezvoltare haotică a turismului. Putem face turism 12 luni din 12 pe an, dar turismul produce doar 1,5% din Produsul Intern Brut. Eu nu pot să fac hoteluri la Băile Herculane, pentru că este privat. Noi putem face râul să arate mai frumos".

Maria Grapini: "Suntem tara cu cele mai multe hectare de pădure, putem face turism de aventură. Avem saline, avem peşteri".

Maria Grapini: "Prima barieră este de credibilitate. Dacă mă fură? Dacă mă muşcă un câine? Am crescut numărul de înoptări şi de turişti străini şi de turişti români. Sunt lucruri frumoase care se fac în România, cum ar fi Delta de Comana, sau fântâna unde se crede că a fost tăiat capul lui Vlad Ţepeş".

Maria Grapini: "M-am săturat de câte ori am văzut grafică cu pelicani".

Maria Grapini: "Am dat ca teme universităţilor realizarea unor branduri sectoriale. Dacă facem ceva pe balnear, atunci trebuie ceva care să ducă cu gândul la balnear"

Maria Grapini: "Plângerea mea este în privinţa administraţiei, operăm cu aceeaşi masă de resursă umană. La firmă eu aveam un lăcătuş pe care îl plăteam cât cinci ingineri, pentru că mereu inventa ceva la maşină. Am senzaţia că merg pe contrasens. Sunt şi oameni buni în administraţie, problema e că nu sunt cei mai mulţi. E demotivant pentru cei buni. Pentru un proiect trebuie să iau 20 de semnături de la diverse direcţii din mai multe ministere. Am angajaţi cu studii superioare cu salar de 960 de lei, din care 600 de lei în mână. Pe de altă parte sunt şi salarii foarte mari. Legea salarizării unitare nu s-a aplicat nicio zi".

Maria Grapini: "În timpul guvernării PDL, înmatriculările de firme s-au redus de la 144.000 în 2008, la 125.000. Noi acum, în 2013, ne apropiem de numărul din 2008".

Maria Grapini: "Prin diverse trucuri avocăţeşti există şi insolvenţe de 7 ani, deşi legea anterioară avea ca termen 3 ani. E adevărat că am primit critici că perioada de maxim un an pentru insolvenţă e prea mică. Dar legea nu aduce doar atât, aduce şi răspunderea celui care a provocat insolvenţa".

Maria Grapini: "În străinătate nu există ruşinea că ai intrat în faliment".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite