Marea surpriză din „Dosarul Microsoft”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Talpeş este unul dintre cei mai admiraţi  CEO români FOTO Adevărul
Florin Talpeş este unul dintre cei mai admiraţi  CEO români FOTO Adevărul

Reprezentanţii Softwin, compania cofondată în 1990 de Florin Talpeş - unul dintre cei mai admiraţi antreprenori români, cunoscut publicului larg prin emisunea „Arena Leilor” - fac primele declaraţii legate de apariţia omului de afaceri în „Dosarul Microsoft”; „valoarea totală a facturilor emise de Softwin către Siveco reprezintă 1,09% din valoarea celei de-a II-a etape a SEI.”

Numele lui Florin Talpeş a apărut în documentul DNA (supranumit ”Dosarul Microsoft”), alături de alte persoane despre care un martor anonim a declarat că ar fi fost implicate în traficul de influenţă şi darea de mită pentru a fi parte din proiectul de informatizare în şcoli – Sistemul Educaţional Informatizat (SEI). Valoarea proiectului s-a ridicat potrivit aceluiaşi document la aproximativ 200 de milioane de dolari, fiind demarat la începutul anilor 2000.

Acesta este una dintre referirile la Florin Talpeş, făcute de un martor anonim: 

„Alte persoane implicate în traficul de influenţă şi dare de mită, în acest contract, în colaborare cu Claudiu Florică sau în mod direct, protejându-şi propriile interese în acest contract, sunt Irina Socol, patronul firmei Siveco, Florin Ilia, director şi acţionar Siveco, Gheorghe Sadoveanu, angajatul Siveco care se ocupa de traficul de influenţă la nivelul primului-ministru, Ştefan Morcov, angajat Siveco şi manager project de proiect, Mihai Pascadi – director general Compaq, Călin Tatomir – director adjunct Compaq România, Vladimir Aninoiu – director general IBM România, Mihai Guran – director vânzări IBM România, Gabi Marin – patron la Omnilogic, Radu Enache – director general HP România (recent, a demisionat din funcţie – n.red.), Dan Roman – director S&T România, Bogdan Cocora S&T România, Florin Talpeş – patronul Softwin, Metodiu Mehmet – director vânzări Softwin şi ulterior coacţionar cu Claudiu Florică într-una din firmele acestuia, toate aceste firme menţionate mai sus fiind implicate oficial în contractul cu Minsiterul Educaţiei şi făcând fiecare la rândul său trafic de influenţă şi dare de mită pentru a-şi maximiza cota din contract şi a-şi proteja rămânerea lor în acest contract.

DECLARAŢII ÎN PREMIERĂ ALE SOFTWIN

1. ROLUL SOFTWIN ÎN PROIECTSoftwin a fost subcontractor în cea de-a doua etapă a proiectului Sistemului Educaţional Informatizat, printr-un contract semnat şi derulat în 2003. Obiectul contractului a fost livrarea de lecţii informatice către Siveco, contractantul principal al proiectului. Acesta a fost singurul contract pe care Softwin l-a avut în cadrul Sistemului Educaţional Informatizat (SEI), care s-a derulat în de-a lungul mai multor etape. La momentul respectiv, Softwin avea deja 10 ani de experienţă în zona de conţinut educaţional digital prin proiecte cu parteneri din Europa de Vest şi Statele Unite ale Americii, printre care Enciclopedia Universalis şi Nathan Logiciel – Franţa şi Gemstar Ebook - Germania sau Palgrave - Marea Britanie. 

 2. VALOAREA CONTRACTULUIValoarea totală a facturilor emise de Softwin către Siveco reprezintă 1,09% din valoarea celei de-a II-a etape a SEI.

 3. PREŢUL LECŢIILORSoftwin nu a avut acces la termenii contractului dintre Ministerul Educaţiei şi contractorul principal şi nici nu a avut vreo influenţă asupra preţului plătit de statul român, în final, pentru lecţiile informatice pe care le-a produs. Softwin a oferit în contractul cu Siveco un discount de 61% faţă de preţul cu care a vândut aceleaşi lecţii către utilizatorii finali privaţi.

4. ANCHETA DNANiciunul dintre angajaţii sau asociaţii Softwin nu a fost citat de autorităţi în cadrul investigaţiei DNA, ori acuzat de vreo faptă ilegală.

CINE ESTE FLORIN TALPEŞ

Florin Talpeş – unul dintre cei mai cunoscuţi zece antreprenori români, potrivit unui studiu realizat de revista Biz şi Unlock Market Research – a creat în 1990, alături de soţia sa, Măriuca Talpeş,  compania de software Softwin.  Mai târziu, afacerea de software antivirus (Bitdefender) s-a separat de Softwin -  care acum produce software educaţional (Intuitext) şi face consultanţă şi servicii de administrare a relaţiilor cu clienţii (Paxato). Anul trecut, Softwin a vândut o companie din porofoliu (Ascenta) către o firmă daneză cu care avea anterior relaţii contractuale. În acest moment, grupul Softwin este coordonat în activitatea de zi cu zi de Măriuca Talpeş (fiica actorului Mihai Mereuţă), iar Florin Talpeş se ocupă în principal de Bitdfender.

”Conversaţiile despre cele mai cunoscute branduri româneşti în lume se învârt, în lipsă de date şi studii, în clasicul triunghi intuitv Dracula-Ceauşescu-Nadia. (...) Dacă ar fi să lungim lista, probabil că pe ea s-ar cuveni să figureze şi Bitdefender”. Aceste cuvinte, desprinse din cartea ”Cei care schimbă jocul”, publicată anul acesta sintetizează cel mai bine locul pe care software-ul antivirus Bitdefender îl are în cercul restrâns al celor mai cunsocute branduri româneşti în afara graniţelor. Iar tehnologia de securitate Bitdefender este folosită de 500 de milioane de utilizatori la nivel global, adică de două ori populaţia Statelor Unite ale Americii.

La nivel personal, o bună parte din notorietatea lui Florin Talpeş se datorează prezenţei sale în emisiunea ”Arena Leilor” care a fost difuzată de TVR.  

În 2007, familia Talpeş a vândut un pachet minoritar de acţiuni din Bitdefender către un grup de şapte investitori români şi americani, consorţiu condus de Horia Manda, unul dintre veteranii fondurilor de investiţii din România. Pe atunci compania era evaluată la aproximativ 100 de milioane de dolari. Florin Talpeş a inetnţionat să vândă Bitdefender pe bursa americană însă venirea crizei l-a forţat să pună proiectul pe hold. Ulterior, Talpeş a reluat discurusul favorbail listării, luând în calcul şi Bursa de Valori Bucureşti.

În ediţia de anul a trecut a clasamentului ”Forbes 500 de miliardari”, averea familiei Talpeş era evaluată la 95 de milioane de euro. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite