Lupta pe flota de elicoptere se înteţeşte. Bell Helicopter a semnat memorandumul de colaborare cu IAR Ghimbav încă din mai 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopter IAR 330 PUMA, din flota învechită de elicoptere a României
Elicopter IAR 330 PUMA, din flota învechită de elicoptere a României

Memorandumul semnat între Bell Helicopter şi IAR Ghimbav privind o posibilă colaborare în cazul în care Guvernul decide achiziţionarea de elicoptere de la firma americană datează încă din luna mai 2016. În decembrie, Airbus Helicopters, o companie franco-germană care râvneşte la acelaşi contract, a trimis o scrisoare prin care cerea explicaţii cu privire la acest memorandum.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a avut astăzi o serie de întâlniri cu delegaţiile companiilor General Dynamics, Bell Helicopter şi Boeing, în cadrul unei vizite a companiilor americane în România. 

Comunicatul de după întâlnire conţine mai multe informaţii privind memorandumul semnat între IAR Ghimbav şi Bell Helicopter, care a atras nedumerire din partea Airbus.

Atât compania americană Bell Helicopter, cât şi Airbus doresc să încheie un parteneriat cu Guvernul pentru înlocuirea flotei româneşti de elicoptere Puma învechite, vechi de peste 45 de ani. Însă dacă pe de o parte Airbus vrea să producă integral elicopterele în fabrica sa de la Ghimbav, americanii propun doar fabricarea anumitor părţi ale elicopterelor Viper în România pe care apoi ţara noastră să le importe de la producătorul american.

Semnat cu 6 luni înainte să fie anunţat

Potrivit comunicatului ministerului Economiei, Bell Helicopter Textron şi IAR SA au în derulare un Memorandum semnat în luna mai, 2016, prin care se defineşte şi se reglementează aspectele viitoarei colaborări. Potrivit prevederilor acestui Memorandum, se afirmă disponibilitatea părţilor pentru o colaborare în ipoteza în care Guvernul Român va decide achiziţionarea elicopterelor de atac AH-1 Z.

De acest memorandum nu se ştia însă până în luna noiembrie 2016, când l-a anunţat Bell, deci cu şase luni mai târziu faţă de când a fost semnat. Înţelegerea prevedea că cele două părţi discută despre o eventuală colaborare ce ar putea consta în sprijin tehnic, în cazul în care România va cumpăra  elicopterul de atac AH-1Z Viper produs de grupul american, deşi o astfel de opţiune nu a fost niciodată făcută publică de către autorităţile române. În comunicatul oficial publicat de către Bell, directorul general al IAR SA era citat cu o declaraţie în care susţine entuziast colaborarea cu compania americană.

În decembrie a venit şi reacţia Airbus. Olivier Michalon, Senior Vice President responsabil pentru Europa în cadrul Airbus Helicopters, a transmis o scrisoare directorului general al IAR SA, Ion Dumitrescu, şi o copie a documentului către ministrul Economiei de atunci, Costin Borc, prin care cerea lămuriri.

Airbus Helicopters Romania SA este o companie mixtă creată în 2002, la Ghimbav, între Eurocopter, vechea denumire a Airbus Helicopters, şi IAR SA şi care realizează servicii de mentenanţă, modernizare şi reparaţii pentru elicopterele produse de grupul Airbus, precum şi de vânzare a elicopterelor noi.

Separat de compania mixtă, Airbus Helicopters a construit o uzină nouă la Ghimbav, inaugurată în septembrie 2016 în prezenţa preşedintelui Franţei, François Hollande, şi care urmează să producă modelul de elicopter H215. Ambiţia Airbus e să obţină un contract cu Guvernul pentru a înlocui flota românească. 

Americanii ne vor drept partener strategic

Potrivit comunicatului ministerului, în cadrul discuţiilor de astăzi, delegaţiile companiilor americane, inclusiv cea a Bell, au reiterat că ţara noastră poate fi un partener strategic industrial ideal, putând dezvolta în România afaceri sustenabile, competitive şi pe termen lung.

„În acest context, reprezentanţii companiilor şi-au exprimat interesul în ceea ce priveşte necesităţile de înzestrare ale Ministerului Apărării Naţionale, pentru a putea identifica potenţialele oportunităţi de colaborare”, se arată în comunicat.

„În cadrul întâlnirilor cu cele trei companii americane am identificat oportunităţi de dezvoltare ale unor proiecte comune concrete în industria de apărare şi de atragere de investiţii care pot crea noi locuri de muncă şi pot profesionaliza angajaţii, astfel contribuind la ridicarea nivelului de trai în zonele în care aceste companii activează”, a spus ministrul Mihai Tudose.

Ministerul Economiei a transmis că îşi doreste ca societăţile din portofoliul său, care activează în industria de apărare, să fie „sustenabile, eficiente şi competitive, capabile să furnizeze produse şi sisteme care să corespundă cerinţelor structurilor din Forţele Sistemului Naţional de Apărare şi standardelor NATO şi UE iar acest lucru se poate realiza şi prin parteneriate şi cooperări industriale cu companii autohtone şi străine de calibru”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite