Liviu Tudor, fondator şi CEO Genesis Property: #restartBucuresti post Covid-19

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe persoane numesc izolarea socială din timpul epidemiei cel mai amplu experiment social de muncă de acasă. Fără a avea alte opţiuni, am reuşit să ne adaptăm destul de bine la noul univers digital în care am fost nevoiţi să intrăm fără ca, anterior, să fi avut pregătită o strategie pentru asta.

Zi după zi ne-am încărcat programul cu întâlniri online pentru a soluţiona activităţi altădată desfăşurate offline: şcoala copiilor, conferinţe de business, clase de gătit sau yoga, concerte, teatru, aniversări sau alte întâlniri de socializare. Toate în mediul virtual. Experienţa aceasta ne face să ne întrebăm un lucru: mai este nevoie să ne întoarcem la birou, dacă totul poate fi rezolvat online, de acasă?

Răspunsul este, cu siguranţă, DA. Şi acest răspuns rezultă din simplul fapt că ne-am născut fiinţe sociale. Avem nevoie să ne vedem colegii, să ne întâlnim la birou şi să interacţionăm faţă în faţă, să discutăm la o cafea despre noutăţile din vieţile noastre. Simplu spus, avem nevoie să simţim că facem parte fizic dintr-o comunitate. Asta nu înseamnă că nu vom mai munci de acasă. Noul normal va continuă să aducă schimbări, cu un mix de muncă de acasă şi de la birou. Însă cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o la nivel colectiv în perioada de criză este că, acum mai mult ca niciodată, sănătatea şi starea de bine a oamenilor primează, iar relaţiile inter-personale sunt foarte importante pentru echilibrul fiecăruia dintre noi.

În parcurile noastre de birouri din Novo Park şi West Gate găzduim o comunitate de aproape 20.000 de oameni, angajaţi ai multinaţionalelor, cu toţii diferiţi dar totodată uniţi prin dorinţa de a-şi utiliza talentul şi expertiza într-un mediu sigur.

În parteneriat cu experţi în domeniul sănătăţii, am implementat o serie de protocoale şi măsuri de siguranţă şi prevenţie împotriva Covid-19, pentru bunăstarea oamenilor din comunitate. Dincolo de asigurarea celui mai înalt standard de igienizare şi curăţenie, am dat atenţie fluxurilor de circulaţie pentru facilitarea uşoară a accesului către birouri şi evitarea aglomeraţiei; normelor de distanţare socială; circulării aerului proaspăt în sistemele de ventilaţie; măsurilor suplimentare de siguranţă în zonele de acces şi recepţii, precum şi informării oamenilor din comunitatea noastră despre noile condiţii de lucru. 

Chiar dacă, atunci când am dezvoltat parcurile de birouri nimeni nu putea să prevadă situaţia actuală, noi le-am conceput într-un mod care le permite oamenilor să beneficieze la maximum de spaţiile comune în condiţii care astăzi sunt definite de sintagma “distanţare socială”. 

Spre exemplu, pentru a evita densitatea mare şi a fluidiza traficul pietonal şi al maşinilor, am realizat mai multe puncte de acces în parc şi în clădirile de birouri. În cei peste 15,000 de mp de spaţii verzi la West Gate, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din parcul Kiseleff, angajaţii se pot relaxa în zonele cu şezlonguri şi WIFI gratuit sau pot să-şi continue şedinţele de lucru în aer liber. Încurajăm utilizarea bicicletelor şi a trotinetelor electrice, iar cei care optează pentru aceste modalităţi de deplasare găsesc rastele amenajate special în parcurile noastre.

Chiar dacă măsurile de prevenţie Covid-19 tind să devină normă în domeniu, atunci când ne raportăm la viitorul spaţiilor de birouri şi la bunăstarea oamenilor, noi mergem mai departe. Trebuie să privim în ansamblu şi în viitor. Ne gândim la investiţii prin care putem îmbunătăţi calitatea aerului şi a mediului în general, precum suplimentarea spaţiilor verzi şi asigurarea de zone car-free, diversificarea ariilor de lucru din interior şi exterior, reducerea timpului şi a riscului de transfer între muncă şi birou prin opţiuni de co-living, plus acces la o varietate de zone de divertisment, sport, mâncare şi minimarket, toate în acelaşi loc. 

Credem că parcurile de birouri ale viitorului vor deveni întregi comunităţi - oraşe în oraşe - centrate pe experienţe holistice în funcţie de nevoile oamenilor. Proximitatea spaţiilor de lucru, a locuinţelor şi a zonelor de food & entertainment sunt elemente către care se vor orienta chiriaşii, din dorinţa de le oferi angajaţilor cele mai bune şi sigure condiţii de lucru. Nu în ultimul rând, noul standard al birourilor va impune sustenabilitatea şi grija sporită pentru mediu. Sustenabilitatea nu mai este doar o ambiţie, ci devine o nouă mantra pe piaţa de birouri.

Astfel de teme vor contura viitorul oraşului nostru. Pe termen lung, pandemia va schimbă felul în care arată Bucureştiul odată cu adaptarea acestuia la noul nostru stil de viaţă, definit de felul în care noi alegem să trăim, să muncim şi să ne deplasăm în oraş. 

#restartBucuresti devine un proiect imperativ prin care ne angajăm să contribuim activ la transformarea acestui oraş într-o metropolă mai bună şi mai sigură, care să ofere locuitorilor săi o calitate îmbunătăţită a vieţii.

Vor exista doi mari câştigători în urmă pandemiei: natura şi omul. Mai mult ca niciodată, oraşul nostru va fi centrat pe oameni şi pe nevoile lor de a trăi şi de a munci în spaţii sustenabile. Noi înţelegem importanţa unui echilibru între carieră şi viaţă personală, între timpul petrecut la birou şi acasă, între timpul dedicat familiei şi cel pentru noi înşine. De aceea vom respecta mai mult mediul în care trăim. Cred că fiecare astfel de lecţie este un pas înainte în evoluţia noastră.

Haideţi să facem împreună acest pas şi să dăm #restartBucuresti.

***

Articol scris de Liviu Tudor, fondator şi CEO Genesis Property, cel mai mare proprietar român de birouri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite