Care sunt mallurile şi hipermarketurile vizate de controalele la sânge ale Fiscului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma care deţine mallul AFI Palace Cotroceni va avea activitatea din ultimii cinci ani verificată de Fisc
Firma care deţine mallul AFI Palace Cotroceni va avea activitatea din ultimii cinci ani verificată de Fisc

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a declanşat controale la sânge în cazul a 10 hipermarketuri, malluri şi mari retaileri din România, urmând să verifice comportamentul fiscal al acestora din ultimii cinci ani. „Adevărul“ a scris în exclusivitate, la jumătatea lunii iulie, că Fiscul pregăteşte demararea inspecţiei fiscale pentru unele mari unităţi de retail.

Unităţile unde Fiscul a început inspecţia fiscală sunt Iulius Mall Timişoara, P.P. Distributors Romania (companie importatoare de băuturi spirtoase), Unirea Shopping Center, Iulius Mall Cluj, Cotroceni Park (mallurile AFI), Bucureşti Mall Development and Management (Bucureşti Mall şi Plaza România din Bucureşti), Romania Hypermarche (hipermarketurile Cora), Billa România, Bricostore România şi Peek&Cloppenburg (retailer german de îmbrăcăminte), potrivit informaţiilor transmise de ANAF, la solicitarea „Adevărul“.   

La jumătatea lunii iulie, „Adevărul“ a anunţat în exclusivitate că Gelu Şefan Diaconu, preşedintele ANAF, este pe punctul de a pune în aplicare un plan secret de verificare a comportamentului fiscal manifestat în ultimii cinci ani de administratorii marilor hipermarketuri şi malluri.

După crearea şi operaţionalizarea Direcţiei Generale Antifraudă, următoarea armă a Fiscului va intra în acţiune, primii vizaţi fiind hipermarketurile şi mallurile, au declarat în iulie, pentru „Adevărul“, surse oficiale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Vor fi, astfel, controlate la sânge marile unităţi de retail, şi nu prin descinderi la diversele magazine, ci prin verificarea întregii activităţi desfăşurate de acestea în ultimii cinci ani.

„În ultimul an şi jumătate s-a lucrat intens, dar fără a se face prea multe valuri, la reformarea Direcţiei Mari Contribuabili, care aduce 50-60% din veniturile totale colectate de Fisc“, au mai declarat în iulie sursele citate. 

Concret, în această perioadă s-a analizat tot portofoliul de aproximativ 2.500 de mari companii, a fost monitorizată activitatea acestora (care este una extrem de complexă, având în vedere dimensiunile fiecăreia în parte), iar pentru completarea resursei umane au fost selectaţi încă 100 de oameni.

Până la reorganizarea completă din toamnă, Direcţia Generală Mari Contribuabili a făcut selecţia primelor firme verificate şi dă startul campaniei de verificare la nivel naţional a marilor contribuabili, „aşa cum a procedat şi Direcţia Antifraudă“, precizează sursele noastre.

Cum vor acţiona inspectorii

Nu vor fi descinderi spectaculoase, ca în cazul celor întreprinse de Antifraudă, însă e clar că verificările vor fi mult mai drastice, pentru că ANAF va verifica activitatea pe ultimii cinci ani a hipermarketurilor şi a mallurilor. Surse din ANAF au declarat că inspectorii vor verifica „modul în care aceşti contribuabili au înregistrat în contabilitate cheltuielile şi veniturile, tranzacţiile intra-grup sau achiziţiile intracomunitare“. 

Un posibil exemplu: ca rezultat al acestor verificări s-ar putea constata diminuarea bazei impozabile, în sensul că inspectorii stabilesc că anumite cheltuieli nu vor fi luate în considerare pentru că nu au fost efectuate în cadrul activităţii economice propriu-zise, ceea ce înseamnă că firmele vor trebui să plătească impozit pe acea sumă care nu se mai deduce din profit.

Alt exemplu: s-ar putea identifica furnizori care nu au declarat la rândul lor venituri.

În fine, vor fi verificate firme care deţin puncte de lucru în toată ţara şi „sunt vizaţi marii operatori, dintre cei mai cunoscuţi“.

Iar acolo unde este nevoie, la anumite puncte de lucru, „vor merge şi inspectorii Antifraudă“, ne-au mai spus sursele noastre.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite