Lichidatorul Termoelectrica nu a primit nicio ofertă pentru centrala din Borzeşti, evaluată la 22 de milioane de euro. Cea de la Doiceşti a fost vândută recent

Lichidatorul Termoelectrica nu a primit nicio ofertă pentru centrala din Borzeşti, evaluată la 22 de milioane de euro. Cea de la Doiceşti a fost vândută recent

Termoelectrica se află în lichidare, o parte dintre active deja s-au desprins din companie, altele au fost vândute

Societatea Muşat & Asociaţii-Restructuring & Isolvency, lichidatorul companei de stat Termoelectrica, nu a vândut termocentrala Borzeşti, judeţul Bacău, pentru care a solicitat cel puţin 96,8 milioane de lei (21,8 milioane de euro), cu TVA, întrucât nu a primit nicio ofertă.

Licitaţia de vânzare fusese programată pentru 20 august.
 
O nouă încercare de vânzare a centralei va avea loc după ce lichidatorul se va consulta cu acţionarul Termoelectrica, respectiv Ministerul Economiei, au declarat reprezentanţi ai Muşat & Asociaţii, citaţi de agenţia Mediafax.
 
Termoelectrica a intrat în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară în luna martie a anului trecut. Compania avea, la intrarea în dizolvare, 12.000 de angajţi, trei filiale (Electrocentrale Mintia, Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Galaţi) şi patru sucursale (Paroşeni, Doiceşti, Borzeşti şi Brăila).
 
Separări şi vânzări
 
Între timp, o serie de active au fost separate. ELCEN Bucureşti s-a desprins din companie şi se va diviza la rândul său, urmând ca termocentralele din Bucureşti să fuzioneze cu RADET pentru a forma un sistem centralizat de alimentare cu energie termică.
Concomitent, Mintia şi Paroşeni au intrat în componenţa Complexului Energetic Hunedoara, care a preluat şi cele patru mine viabile de la Compania Naţională a Huilei (CNH). De asemenea, Electrocentrale Galaţi a intrat în insolvenţă.
 
Termocentrala Doiceşti tocmai ce a fost vândută
 
În fine, la sfârşitul lunii iulie, termocentrala Doiceşti, din judeţul Dâmboviţa şi o serie de active, precum staţia intermediară de comprimare din comuna Aninoasa (judeţul Dâmboviţa), au fost vândute firmei European Energy Communications SRL la preţul de 60,89 milioane lei (13,8 milioane euro).
Firma European Energy Communications SRL este deţinută de European Communications SRO, înregistrată în Cehia şi controlată de Kateryna Lysenko, cetăţean ucrainean domiciliat în Kiev, potrivit Ziarului Financiar.
 
Mai puteţi citi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările