La prânz cu Ovidiu Şandor, antreprenorul care a „negociat“ 10 ani achiziţia unei hărţi vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Şandor s-a impus şi în lumea colecţionarilor. FOTO wall-street.ro
Ovidiu Şandor s-a impus şi în lumea colecţionarilor. FOTO wall-street.ro

Investitor imobiliar, colecţionar de hărţi vechi, iubitor de artă contemporană şi mai recent şi business angel, timişoreanul Ovidiu Şandor, dezvoltatorul clădirilor de birouri City Business Centre din Timişoara şi The Office din Cluj, a povestit pentru wall-street.ro despre călătoria sa prin toate aceste domenii: de la doctoratul în IT din Suedia şi conducerea operaţiunilor Modatim la poveştile „vânătoreşti“ din goana după hărţi vechi.

wall-street.ro l-a intalnit pe omul de afaceri timisorean la pranz in restaurantul Roberto’s, din incinta hotelul Hilton, cu doar o saptamana inainte de deschiderea oficiala a proiectului de birouri The Office din Cluj pe care il dezvolta in parteneriat cu NEPI. The Office este al doilea proiect de birouri dezvoltat de Sandor, dupa City Business Centre din Timisoara ( birouri achizitionate de NEPI-n.r), proiect cu care a rescris piata birourilor din oras. Pe langa afacerile imobiliare si business-ul de confectii Modatim, Ovidiu Sandor mai detine si o mica pensiune intr-un sat nemtesc din Banat, a inceput sa faca mici investitii tip business angel si are o colectie impresionanta de harti vechi, pe care le considera documente cu o incarcatura foarte interesanta de istorie.

“Sunt documente istorice cu o incarcatura foarte interesanta. In loc sa ne dea raspunsuri ridica si mai multe intrebari. Aduc cu ele o fascinatie a trecutului (…) Este greu sa intelegem cine suntem daca nu intelegem cine am fost si cred ca este greu sa ne proiectam in viitor daca nu intelegem cine suntem astazi”, spune Sandor, care a mentionat ca detine peste 200 de harti vechi, care dateaza din secolul XV pana la mijlocul secolului XIX si chiar a avut acum cativa ani o expozitie la Muzeul Cotroceni.

Care este cea mai interesanta poveste vizavi de o achizitie? “Ca orice colectionar am multe povesti. Acelasi gen de povesti ca si pescarii si vanatorii: cum ai prins pestele cel mare”, spune glumind Sandor, care mentioneaza ca ii este greu sa selecteze o istorisire si imi spune ca exista harti unde negocierile dureaza si 10 ani pana sa ajungi in posesia lor, adica “trebuie sa afli unde sunt, sa te intalnesti cu colectionari, sa dezvolti o relatie si sa astepti momentul cand cel care detine acel obiect este pregatit sa se desparta de el”. Il intreb imediat daca si in cazul lui a existat o "negociere" de 10 ani si imi marturiseste ca da, chiar a stat 10 ani pana sa cumpere o harta de la un roman stabilit in strainatate, completand “sunt harti pe care le-as vrea si pentru care trebuie sa astept 20-30 de ani sa apara pe piata”.

Astfel, rabdarea face parte din arsenalul colectionarului plecat la vanatoare. “Sa fii colectionar nu este atat de simplu ca “ai bani si cumperi ceva”, presupune rabdare, timp ca sa studiezi, sa cauti, sa intalnesti oamenii din domeniu si foarte mult studiu. Cand ajung la Londra, spre exemplu, incerc sa imi rup o parte din zi pentru a merge la British Library, unde exista una dintre cele mai importante colectii de harti din lume. Asta si este frumusetea colectionatului, nu sa le ai pe un perete sau intr-un sertar sau seif, ci toata experienta. Cel putin pentru mine din acest motiv este atractiva activitatea de colectionar”, a explicat Ovidiu Sandor, care si-a inceput colectia de harti in urma cu circa 15 ani.

Ce l-a determinat sa colectioneze? Raspunde sincer ca nu stie. “De mic copil am avut o fascinatie fata de harti. La un moment dat am primit cadou de la parinti un atras geografic tiparit in RDG, care era la o calitate mult mai buna. Imi amintesc ca atunci cand citeam, pe vremea aceea nu puteam calatori, aveam atlasul si hartile langa mine ca sa pot urmari pe unde calatoreau personajele din carti”, isi aminteste Sandor.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite