La Mechel Târgovişte, speranţa nu moare: „Poate nu se închide“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ruşii au anunţat deja că vor să vândă combinatele din România şi au întrerupt activitatea, la Târgovişte muncitorii speră încă să fie cruţaţi. Altfel, ar fi un dezastru.

Dacă în urmă cu 10-15 ani Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte, cu peste 10.000 de angajaţi, hrănea aproape jumătate din oraş, acum societatea seamănă mai degrabă cu un „schelet“, gata să se prăbuşească. Iar angajaţii, tot mai puţini la număr – 2.500, au ajuns să nu mai aibă siguranţa zilei de mâine, aşteptând în orice clipă decizia disponibilizării. 

Muncitorii nici nu vor să mai audă de ruşii de la Mechel şi se roagă să vină un investitor. Ei spun că ar fi un dezastru dacă nu s-ar găsi o companie care să preia combinatul. „Nimeni nu ştie în ce direcţie să o apuce. Situaţia de acum este incertă, nu avem nicio şansă. Se aud zvonuri că s-ar putea să ţină combinatul de la Târgovişte şi să le vândă pe-alea de afară. Nu se ştie. Cred că ne dau afară pe toţi cât de curând“, spune Gheorghe Ivan, care lucrează la combinat de 25 de ani. 

Muncitorii sunt derutaţi, caută explicaţii, caută vinovaţii. „Nu ştiu dacă oamenii au vreo vină în chestia asta sau poate conducerea. Poate situaţia, poate criza, poate mai multe. Eu lucrez la Mechel Reparaţii. Este o situaţie cam dificilă pentru noi, pentru că am pierdut nişte drepturi fundamentale. Bonuri de masă, prime care se dădeau de ziua metalurgistului sau de concediu“, spune supărat Vasile Ion, şofer la Mechel.

“Rămân familii fără niciun venit” 

Din cei aproximativ 2.500 de angajaţi de la Mechel Târgovişte şi Mechel Reparaţii, 60 vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului, iar alţi 1.500 vor intra în şomaj tehnic până la 10 ianuarie, întrucât ruşii au decis închiderea temporară a combinatului. „Din 1.950 de angajaţi de la Mechel Târgovişte, vor fi doar câteva sute, probabil, care vor mai veni, adică vor face lucrări de revizii, de reparaţii, de întreţinere, o secţie de pregătire a fierului vechi. Aproape 1.500 de oameni vor sta acasă până în jur de 10 ianuarie“, a anunţat încă de acum două săptămâni Gabriel Banu, liderul Sindicatului „Metalurgistul“.

Întreruperea activităţii la Mechel Târgovişte, chiar dacă este doar temporară, îi afectează pe dâmboviţeni, având în vedere că sunt familii în care toţi membrii cu un loc de muncă sunt angajaţi în aceeaşi companie. „Închiderea Mechel are un impact major la nivelul municipiului Târgovişte şi determină un disconfort social însemnat. O închidere definitivă ar fi o catastrofă, ar rămâne foarte multe familii fără nicio sursă de venit“, a declarat pentru „Adevărul“ Gabriel Boriga, primarul municipiului Târgovişte. 

Rata şomajului din judeţul Dâmboviţa a crescut în primele 10 luni ale anului de la 6,33% la 7,16%, iar disponibilizările de la Mechel şi eventuala închidere a oţelăriei ar putea determina o creştere exponenţială a indicatorului. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a primit deja înştiinţarea de concediere pentru ultimii disponibilizaţi de la Mechel. Rata şomajului din Dâmboviţa a crescut semnificativ în ultimele săptămâni din cauza concedierilor colective anunţate la mai multe societăţi din judeţ. „La începutul săptămânii, existau în baza AJOFM 14.819 persoane înregistrate ca şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi“, ne-a declarat Cătălin Niculae, dorector AJOFM Dâmboviţa. De menţionat este faptul că populaţia oraşului Târgovişte depăşeşte cu puţin 70.000 de locuitori. 

De când au preluat combinatele din România, ruşii de la Mechel au stricat absolut totul. În Târgovişte, spre exemplu, la cel mai mare şi mai dotat combinat de oţeluri speciale din câte există în România, secţii întregi au fost mutate în „patria-mamă“ sau au fost vândute la fier vechi.

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) din Târgovişte a fost vândut în 2002 pentru numai 2 milioane de dolari, sub garanţia plăţii unor datorii şi investiţii care se ridică la 35 de milioane de lei. Ruşii şi-au respectat angajamentele, însă „perla Dâmboviţei“ era cu mult mai valoroasă. De exemplu, numai un singur utilaj din secţia Forjă, care acum nu mai există, valora 12 milioane de dolari în 2002, adică de şase ori mai mult decât au dat ruşii pe întreg combinatul.  

Fostul director al COS Târgovişte spune că privatizarea s-a făcut într-un mod defectuos, iar apoi s-a ajuns aici. „La privatizare nu s-au pus condiţiile care trebuie. O serie întreagă de utilaje fie au luat drumul în afara ţării, fie au fost tăiate sub formă de fier vechi“, explică situaţia Ioan Ferariu, fostul director al COS Târgovişte din perioada 1986-2002.

Insolvenţa bate la poarta combinatului

Mai multe firme au cerut în instanţă intrarea în insolvenţă a companiei Mechel Târgovişte pentru că nu şi-au recuperat banii pe care combinatul îi datora. Mai mult, una dintre subsidiare, Mechel Reparaţii, a intrat deja în insolvenţă, iar măsura este executorie. Intrarea în insolvenţă a fost cerută de o firmă de alpinism utilitar din Bucureşti, firmă care are de recuperat peste 70.000 de lei de la Mechel. Şi combinatul este la un pas de insolvenţă după ce o firmă din Bacău, care face produse pentru domeniul hidraulic, a cerut în luna august intrarea în procedură de insolvenţă a companiei debitoare. Primul termen în acest proces va avea loc peste două săptămâni. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite