KPMG nu vrea ca Astra Asigurări să plătească poliţa de asigurare managerială de 10 milioane de euro pentru combinatul Oltchim

KPMG nu vrea ca Astra Asigurări să plătească poliţa de asigurare managerială de 10 milioane de euro pentru combinatul Oltchim

Astra Asigurări trebuie să plătească din cauza managementului prost de la Oltchim

Combinatul chimic Oltchim a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă la Astra Asigurări, din cauza unei poliţe de asigurare managerială de 10 milioane de euro, însă KPMG – administratorul special al asiguratorului – spune că dosarul înaintat de administratorii judiciari ai Oltchim nu indică un eveniment asigurat care să descrie şi să cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de contractul de asigurare.

„Cererea s-a întemeiat pe analiza făcută de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolvenţă a Oltchim, deşi poliţa nu acoperă, potrivit articolului 67, litera g din contractul de asigurare, prejudicii «decurgând din/bazate pe/atribuibile sau implicând direct sau indirect performanţele profesionale ale asiguratului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilitătii companiei (Oltchim - n.r.)»“, se arată într-un comunicat al KPMG Advisory SRL, administratorul special al Astra Asigurări.
 
„Ca răspuns la solicitările noastre, administratorii judiciari ai Oltchim insistă că raportul întocmit de ei este documentul necesar şi suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale. Din dorinţa de a clarifica situaţia, am analizat din proprie iniţiativă dosarul de insolvenţă al Oltchim cu scopul de a determina dacă administratorii judiciari au iniţiat şi, eventual, au finalizat o acţiune de atragere a răspunderii conducerii Oltchim în conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolvenţa. În urma analizei, nu am reuşit să identificăm o astfel de acţiune şi pe cale de consecinţă vreun drept de creanţă câştigat de Oltchim împotriva membrilor organelor de conducere acoperiţi de poliţă“, se mai arată în comunicat.
 
Poliţa de răspundere civilă a unor membri din organele de conducere ale Oltchim a fost emisă de Astra în iunie 2012 pentru o perioada de un an şi prevede o limită de răspundere de 10 milioane de euro, fiind reasigurată în proporţie de 100% de către un reasigurător cu rating A acordat de o agenţie de rating internaţională.
 
ASF a instituit administrare specială
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit în luna februarie administrarea specială la Astra, liderul pieţei de asigurări, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.
 
Oltchim, în insolvenţă de mai bine de un an
 
Compania este controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile combinatului chimic, şi a eşuat în 2012 în încercarea de a privatiza compania.
Compania va fi scoasă la privatizare la finele acestei luni, după ce s-au extras activele viabile. Statul va trebui să preia rafinăria Arpechim de la Petrom, cele două unităţi fiind dependente una de alta.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările