KazMunayGas a semnat joi, la Bucureşti, acordul cu chinezii de la CEFC prin care le cedează controlul Petromidia

KazMunayGas a semnat joi, la Bucureşti, acordul cu chinezii de la CEFC prin care le cedează controlul Petromidia

Deşi compania kazahă susţine că a cedat controlul companiei către grupul chinez, şeful kazah numit de KazMunayGas la conducerea afacerii din România anunţă planuri agresive de dezvoltare

Compania KMG International (KMGI), prin care grupul kazah de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, a anunţat joi că acordul dintre KazMunayGas şi compania chineză China Energy Company Limited (CEFC), pentru vânzarea pachetului de 51% din acţiunile firmei care deţine rafinăria Petromidia a fost semnat joi, la Bucureşti, în absenţa presei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Semnarea acordului nu a fost anunţată presei şi nu s-a desfăurat în prezenţa reprezentanţilor presei. 
 
„KMG International salută încheierea acordului de astăzi de la Bucureşti între Compania Naţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC (China Energy Company Limited) care atestă angajamentul de a efectua tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMGI, precum şi semnarea unui set de documente, confirmând astfel parteneriatul solid dintre cele două companii”, arată comunicatul companiei.
 
Deşi compania kazahă susţine că a cedat controlul companiei către grupul chinez, şeful kazah numit de KazMunayGas la conducerea afacerii din România anunţă planuri agresive de dezvoltare.
 
"Ne propunem să creştem capacitatea de rafinare la 10 milioane tone ţiţei pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanţi, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream şi downstream, şi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia", a declarat directorul general al KMG International, Zhanat Tussupbekov, citat în comunicatul companiei. 
 
KazMunayGas este un grup controlat de statul kazah, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan.
 
Ţara ex-sovietică a fost lovită în ultimii ani de scăderea preţului petrolului, care a redus încasările la buget şi i-a făcut pe liderii kazahi să accepte cedarea unor active, spun analiştii. 
 
CEFC este o companie chineză care are operaţiuni în energie, servicii financiare şi investiţii.
 
În 27 iulie, KazMunayGas a iniţiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participaţii de control către o companie chineză. Conform procedurilor, după ce a înştiinţat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID.
   
KazMunayGas şi KMG International, filială înregistrată în Olanda care controlează afacerile din România, au transmis autorităţilor române pe 22 iulie o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Ţărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei.
 
Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor şi statul român. Disputa între grupul KazMunayGas şi statul român în faţa unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investiţiile KazMunayGas în trei companii care au aparţiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA şi Rompetrol Rafinare SA (RRC).
 
Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că, aparent, autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active controlate de grupul kazah.
 
După o perioadă, care este de trei luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Olanda şi Tratatului privind Carta energiei - sau de şase luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Kazahstan -, în funcţie de acordul de investiţii pe care KazMunayGas decide să îl invoce, dacă nu se va ajunge la o soluţie acceptabilă, investitorul poate începe procedura de arbitraj propriu-zisă, prin transmiterea unei solicitări de arbitraj către Secretariarul ICSID.
 
Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvară un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.
 
În 29 aprilie, KazMunayGas şi CEFC au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participaţie majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia şi Vega, şi o reţea de distribuţie.
 
Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiţia românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacţiei cu grupul chinez.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările