KazMunayGas anunţă că a ajuns în etapa finală de negocieri cu CEFC pentru vânzarea a 51% din acţiunile KMG International. Reacţia Ministerului Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvară un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România
Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvară un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România

Compania KMG International a anunţat joi că negocierile dintre KazMunayGas şi compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea pachetului de 51% din acţiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală. Ministerul Energiei precizează că acţionariatul societăţilor deţinute de KMG International în România rămâne neschimbat.

UPDATE Ministerul Energiei: Acţionariatul societăţilor deţinute de KMG International în România rămâne neschimbat

Ministerul Energiei a precizat, joi, că acţionariatul societăţilor deţinute de KMG International în România rămâne neschimbat, iar „România rămâne un stat deschis investiţiilor străine, mai ales în sectorul energetic”. Precizările vin după ce compania KMG International (KMGI), prin care grupul kazah de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, a anunţat joi că negocierile dintre KazMunayGas şi compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea pachetului de 51% din acţiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.

„Faptul că mai mulţi investitori deschid operaţiuni în România întăreşte faptul că piaţa energiei din România este atractivă. O intrare a investitorilor chinezi ar fi cea mai recentă dintr-o serie de noi investiţii în explorare de resurse petroliere, energie electrică şi acum în rafinare”, a precizat Ministerul Energiei, într-o poziţie oficială transmisă presei.

În prezent, tranzacţia dintre cele două companii private nu a fost încă finalizată, subliniază Ministerul Energiei, care ţine să precizeze că „România rămâne un stat deschis investiţiilor străine, mai ales în sectorul energetic, urmărind ca toate drepturile ce se cuvin statului, inclusiv cele din tranzacţii anterioare, să fie pe deplin respectate”.

"O intrare a investitorilor chinezi ar fi cea mai recentă dintr-o serie de noi investiţii străine, nu neapărat chineze", a mai afirmat ministerul.


„De aceea, acordul între KMG NC şi CEFC care atestă angajamentul ferm de a efectua tranzacţia urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând astfel parteneriatul solid dintre cele două companii“, se arată într-un comunicat transmis de companie. 

„Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC şi KMGI şi va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creşterea economică şi socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România“, arată compania.

KazMunayGas este un grup controlat de statul kazah, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan. Ţara a fost lovită în ultimii ani de scăderea preţului petrolului, care a redus încasările la buget şi i-a făcut pe liderii kazahi să accepte cedarea unor active, spun analiştii. 

CEFC este o companie chineză care are operaţiuni în energie, servicii financiare şi investiţii. În 27 iulie, KazMunayGas a iniţiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participaţii de control către o companie chineză.

Conform procedurilor, după ce a înştiinţat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID. KazMunayGas şi KMG International, filială înregistrată în Olanda care controlează afacerile din România, au transmis autorităţilor române pe 22 iulie o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Ţărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei.

Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor şi statul român. Disputa între grupul KazMunayGas şi statul român în faţa unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investiţiile KazMunayGas în trei companii care au aparţiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA şi Rompetrol Rafinare SA (RRC).

Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că, aparent, autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active controlate de grupul kazah.

După o perioadă, care este de trei luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Olanda şi Tratatului privind Carta energiei - sau de şase luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Kazahstan -, în funcţie de acordul de investiţii pe care KazMunayGas decide să îl invoce, dacă nu se va ajunge la o soluţie acceptabilă, investitorul poate începe procedura de arbitraj propriu-zisă, prin transmiterea unei solicitări de arbitraj către Secretariarul ICSID.

Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvară un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.

În 29 aprilie, KazMunayGas şi CEFC au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participaţie majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia şi Vega, şi o reţea de distribuţie.

Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiţia românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacţiei cu grupul chinez.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite