Jianu: Birocraţia pentru fonduri europene rămâne mare. Nici Facebook, nici Google nu ar fi fost posibile în România

Jianu: Birocraţia pentru fonduri europene rămâne mare. Nici Facebook, nici Google nu ar fi fost posibile în România

Florin Jianu a fost anul trecut ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism

Birocraţia pentru atragerea fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 este la fel de mare şi lipsită de orizont ca între 2007 şi 2013, a declarat, miercuri, Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători şi fost ministru pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Fondurile europene nu arată mai bine în perioada 2014-2020 decât cea din 2007-2013. E acelaşi tip de birocraţie, aceeaşi lipsă de orizont în finanţări. Nu mergem neapărat pe domenii prioritare, pe lucruri extrem de concrete, cum ar fi crearea de locuri de muncă“, a afirmat Jianu într-o conferinţă pe tema fondurilor europene şi ajutoarelor de stat.
 
El a arătat că antreprenorii români nu pot atrage fonduri europene în domeniul IT deoarece au nevoie de un brevet.
„La noi nu poţi să faci cercetare-dezvoltare dacă nu deţii un brevet, ceea ce mi se pare un lucru stupid. De exemplu, în zona IT-ului ce să brevetezi, pentru că acolo nu ai un produs ca atare, ci o idee. Nici Facebook, nici Google nu ar fi fost posibile în România, pentru că la noi trebuie să brevetezi. Cam acesta e gradul de înţelegere a mediului public în acest moment“, a completat Jianu.
 
El susţine că România trebuie să se adapteze trendurilor globale din economie şi să nu îngreuneze iniţiativa.
„E o prostie ca în România să nu poţi împrumuta ca persoană fizică o persoană juridică, cum nici o companie nu poate împrumuta o altă companie. Trebuie să fii în domeniul bancar sau să devii cămătar. Trebuie să ne aliniem la mersul economiei şi la trendurile globale, nu să le punem frână. Nu înţeleg interzicerea Uber sau provocări noi ale economiei. Nu trebuie să omorâm iniţiativa“, a spus Jianu.
 
Jianu susţine că fondurile europene nu ar mai trebui contractate pentru organizarea de cursuri.
„De ce să folosim fonduri europene pentru cursuri nesfârşite, cu seminarii, deplasări, lucruri lipsite de concreţe în economie, când putem să dăm unui antreprenor care creează locuri de muncă, să-i plătim echivalentul salariului unui absolvent, în felul ăsta rezolvând o serie de probleme. Fondurile europene trebuie folosite cu logică, ca răspuns la provocările dintr-un moment al economiei, nu lansate pompos şi fără o substanţă reală“, a mai spus Jianu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările