Jaful descoperit de Curtea de Conturi în companiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe companii de stat au efectuat nejustificat plata unor drepturi salariale FOTO Adevărul
Multe companii de stat au efectuat nejustificat plata unor drepturi salariale FOTO Adevărul

Curtea de Conturi a depistat o serie de nereguli în bugetele companiilor controlate de statul român, cheltuielile efectuate de acestea în mod nelegal ridicându-se la zeci de milioane de euro.

Raportul pe anul 2015 publicat de Curtea de Conturi scoate la iveală o serie de nereguli în rândul companiilor al căror acţionar este statul român, de la cheltuieli nelegale privind salariile sau umflate nejustificat şi sume achitate pentru bunuri care nu există până la prejudicii aduse statului român din calculul greşit al redevenţelor datorate. 

Raportul Curţii de Conturi arată că Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, nu a respectat prevederile legale privind calcularea şi virarea redevenţei miniere datorate bugetului de stat, motiv pentru care veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 20,76 milioane de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de 16,89 milioane de lei.

Astfel, Salrom a încadrat eronat în grupa de substanţe şi nu a raportat producţia minieră în unitatea de măsură prevăzută de cadrul legal aplicabil. Mai mult, compania nu a reactualizat modul de calcul al redevenţei miniere, stabilit la încheierea celor 15 licenţe de exploatare, cu noul mod de calcul al redevenţei, reglementat prin dispoziţiile normative care au modificat prevederile Legii minelor nr. 85/2003, arată raportul.

În plus, Curtea de Conturi a constatat că au fost decontate cheltuieli cu revizii tehnice şi reparaţii la utilaje, efectuate în perioada de garanţie, de 1,3 milioane lei, „în condiţiile în care, prin contract, această cheltuială era în sarcina furnizorului“. Salrom a făcut plăţi de 439.000 lei pentru cheltuieli de investiţii (proiecte/studii) care nu au fost puse în operă. Astfel, unul dintre obiective a fost abandonat, iar cel de-al doilea obiectiv de investiţii nu are la bază un studiu de eficienţă economică, a descoperit Curtea de Conturi.

Compania este controlată de statul român, prin Ministerul Economiei, care deţine 51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de Fondul Proprietatea.

Plăţi pentru bunuri care nu există

Raportul pe 2015 al Curţii de Conturi mai arată că Electrica, la care statul rămâne cel mai mare acţionar, a plătit 227 de milioane de lei fără TVA (51 de milioane de euro) pentru bunuri şi servicii care există în contabilitate, însă bunurile nu există fizic în patrimoniul companiei. Inspectorii instituţiei au mai descoperit că Electrica a cumpărat echipamente IT în baza unor contracte de subcontractare, încheiate de furnizor la preţuri mult mai mici decât cele stabilite iniţial în contractul încheiat cu Electrica, ceea ce a condus la efectuarea de plăţi nejustificate în valoare de 793.000 de lei.

În replică, Electrica a precizat că echipamente de măsură cumpărate de companie sunt amplasate la punctele de consum, adică la reţelele operatorilor de distribuţie din cadrul grupului Electrica, deci ele există. 

„Pentru punctele de măsurare (contoare) aflate la filialele de distribuţie există liste de inventariere cu tip contor, serie, locaţie. Precizăm că Societatea Electrica a respectat în totalitate prevederile Ordinului 2861/2009 legate de procesul de inventariere a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, fapt consemnat şi în situaţiile financiare individuale auditate“, arată Electrica, într-o precizare transmisă News.ro.

Lucrul peste program, plătit nejustificat

La Romgaz, Curtea de Coturi a descoperit plăţi nejustificate de 11,2 milioane de lei, din care 9,15 milioane de lei (2 milioane euro) către persoanele cu funcţii de conducere au reprezentat „spor pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru, fără ca acest timp să fie demonstrat prin documentele justificative“.

Alte plăţi nejustificate, în sumă de 1,05 milioane de lei, au fost făcute prin acceptarea la plată a unor situaţii de lucrări pentru investiţii, în care au fost cuprinse, în mod incorect, la articolele de deviz „utilaj“ şi „transport“, cote de cheltuieli directe aferente angajatorului, reprezentând contribuţii de asigurări sociale, asigurări de sănătate, şomaj, fond garantare salarii, fond risc şi accidente, fond persoane cu handicap şi fond concedii şi indemnizaţii.

Romgaz a mai făcut cheltuieli nejustificate de 353.000 de lei prin acceptarea la plată a contravalorii biletelor de avion, inclusă în costul total al biletelor de odihnă şi tratament decontate salariaţilor. Alte 622.000 de lei au fost plătite nejustificat prin contractarea şi acceptarea la plată a unor servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, în condiţiile în care entitatea avea în structura organizatorică un serviciu juridic format, în medie, din nouă jurişti, arată raportul Curţii de Conturi. Statul român deţine o participaţie de 70% la Romgaz.

Cheltuieli nelegale la Tarom 

Transportatorul aerian Tarom, controlat de stat prin Ministerul Transporturilor, a efectuat cheltuieli nelegale de 1,98 milioane lei, în neconcordanţă cu acordurile salariale, ca urmare a stabilirii eronate a drepturilor salariale ale personalului, prin indexarea acestora cu rata anuală a inflaţiei, pentru perioada ianuarie-septembrie 2015, arată raportul publicat de Curtea de Conturi.

De asemenea, referitor la calitatea gestiunii economico-financiare şi la modul de administrare a societăţii, Curtea de Conturi a mai constatat că membrii Consiliului de Administraţie au fost revocaţi din funcţie fără justă cauză, situaţie în care, prin Decizia civilă, irevocabilă şi definitivă, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, instanţa a decis plata sumei de 2,14 milioane de lei, reprezentând despăgubiri civile, care a condus la majorarea pierderilor Tarom în exerciţiul financiar 2015. Mai mult, reprezentanţii statului, numiţi în Adunarea Generală a Acţionarilor Tarom, nu au aprobat Planul de administrare revizuit al Consiliului de Administraţie. Curtea de Conturi mai arată că politica şi criteriile de remunerare a administratorilor şi directorilor Tarom nu au fost făcute publice pe pagina de internet a societăţii. În plus, activitatea administratorilor şi a directorilor executivi nu a fost evaluată anual de către autorităţile contractante.

Cheltuieli umflate pentru drumuri 

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a majorat nejustificat bugetul proiectului de reconstrucţie a drumurilor afectate de inundaţii, finanţat dintr-un împrumut al Băncii Europene de Investiţii (BEI), cu suma de 199,15 milioane de lei (44,26 milioane de euro) faţă de valoarea aprobată a acestuia, arată raportul pe anul 2015 al Curţii de Conturi. „Principalele aspecte constatate cu privire la utilizarea fondurilor provenite din împrumutul BEI - 23.371 (BEI II) aprobat prin Legea nr. 218/2006 (...) se referă la faptul că bugetul proiectului de reconstrucţie a drumurilor afectate de inundaţii, finanţat din împrumutul BEI II, a fost majorat nejustificat cu suma de 199,15 milioane lei (echivalent a 44,26 milioane euro) faţă de valoarea aprobată a acestuia prin contractul de finanţare“, arată raportul Curţii de Conturi.

Mentenanţă pentru imobile nefolosite

Loteria Română a efectuat în 2015 cheltuieli în valoare totală de 28,8 milioane de lei, ca urmare a existenţei unui număr de 58 de spaţii şi a unui număr de cinci terenuri, neutilizate de către societate, pentru care s-au efectuat cheltuieli de întreţinere în valoare totală de 243.000 de lei, mai arată raportul Curţii de Conturi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite