Italsofa, cel mai mare producător de canapele din România, investeşte până la 8 milioane de euro pentru modernizarea liniei de producţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Italsofa Baia Mare are 1.300 de angajaţi şi va beneficia de o linie de producţie modernă după realizarea investiţiilor programate
Fabrica Italsofa Baia Mare are 1.300 de angajaţi şi va beneficia de o linie de producţie modernă după realizarea investiţiilor programate

Italsofa, cel mai mare producător de saltele şi somiere din România, deţinut de grupul italian Natuzzi, vrea să investească în următorii doi ani 6-8 milioane de euro pentru modernizarea liniei de producţie la fabrica de la Baia Mare, care se întinde pe o suprafaţă de 400.000 de metri pătraţi. O parte din investiţie va fi asigurată din finanţare de la EximBank.

„Maşina de croit piele este manuală, dar urmează să se investească într-un utilaj cu laser. De asemenea, se vor face investiţii în unitatea de producţie a semifabricatelor. Vom investi în transformarea fluxului de producţie – vom trece de la un sistem tradiţional de producţie la unul automatizat. Valoarea investiţiilor ce se vor realiza în următorul an şi jumătate-doi ani se ridică la 6-8 milioane de lei, o parte urmând să fie asigurată de Eximbank“, a declarat Francesco Stasolla, managing director al Italsofa România. 

El estimează că, în urma investiţiilor, capacitatea de producţie a fabricii de la Baia Mare va creşte cu două cifre. În prezent, fabrica lucrează la 85% din capacitate, pe fondul lipsei de forţă de muncă. Cu peste 1.300 de angajaţi, care lucrează în două schimburi, fabrica Italsofa din Baia Mare produce zilnic 1.000 de canapele. Fabricarea unei canapele durează în medie două ore. „Capacitatea de producţie este mai mare, dar ne confruntăm cu o criză foarte mare de forţă de muncă. Aceasta este cea mai mare problemă pentru noi. În prezent, avem un deficit de 100 de angajaţi“, a spus Stasolla. El a adăugat că angajările se fac din Baia Mare şi de la 40 de kilometri distanţă, asigurându-se transportul şi un salariu peste medie: cel mai mic fiind de 1.400 de lei brut. Totuşi, spune Stasolla, angajaţii sunt instruiţi în Italia, la fabricile Natuzzi, apoi pleacă în străinătate, cu precădere în Germania şi Marea Britanie, după ce în anii anteriori se îndreptau spre Italia sau Spania.   

Fabrica produce atât canapele, cât şi tâmplăria destinată prelucrării lemnului în semifabricate, şi este una dintre cele mai mari investiţii greenfield din industria locală a mobilei, valoarea totală a investiţiilor realizate din 2001 până în prezent depăşind 38 de milioane de euro.

Fabrica din Baia Mare asigură 23-24% din producţia realizată la nivelul grupului Natuzzi, care mai deţine unităţi de producţie în Italia, China şi Brazilia. Cea mai mare parte a producţiei din fabrica din România ajunge la export – Germania, Marea Britanie, Spania şi Franţa. „Sunt anumite pieţe de desfacere care sunt în continuă creştere, cum ar fi Marea Britanie. România are o reală oportunitate de creştere, este un pion principal. Dacă până acum piaţa a fost dominată de investitori chinezi, acum România poate creşte“, a declarat Vittorio Notarpietro, directorul financiar al grupului Natuzzi.

La fabrica Italsofa din Baia Mare se produc canapele Natuzzi Edition (50%) şi private label pentru retaileri mari de mobilă (50%), printre aceştia numărându-se Steinhoff, Furniture Village şi IKEA, fiecare cu câte o cotă mai mică de 10%. 

Italsofa are un singur client direct pe piaţa românească – Mobexpert, pentru care livrează un număr limitat de modele. De asemenea, în Baia Mare a fost deschis un magazine outlet Italsofa, care are vânzări anuale de 200.000-250.000 de euro. 

Nimic nu se pierde

Italsofa cumpărî aproximativ 20.000 de metri cubi de buşteni de fag şi de brad pe an de la Romsilva şi alţi furnizori din zonă. Francesco Stasolla, managing director al Italsofa România, a spus că rumeguşul rezultat din prelucrarea buştenilor este folosit pentru încălzirea unităţilor de producţie, iar cel din pal (cu adezivi) este vândut către producători de pal. În ceea ce priveşte deşeurile de piele, ele sunt vândute către producători locali de mănuşi sau brelocuri, iar cele de burette – către producători de pluşuri sau perne de décor. 

Cifră de afaceri şi profit în stagnare

Italsofa a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 303,2 milioane de lei şi un profit de 12,66 milioane de lei, iar Stasolla estimează pentru acest an stagnare atât a vânzărilor, cât şi a câştigului.  

Fabrica are o suprafaţă de peste 76.000 de metri pătraţi şi produce atât canapele, cât şi tâmplăria destinată prelucrării lemnului în semifabricate, fiind una dintre cele mai mari investiţii greenfield din industria locală a mobilei. Valoarea totală a investiţiilor realizate din 2001 până în prezent depăşeşte 38 de milioane de euro. Anul trecut, canapelele au reprezentat 91% din volumul vânzărilor fabricii, iar tâmplăria destinată prelucrării lemnului în semifabricate a fost utilizată la nivelul întregului grup.

Eximbank a acordat în septembrie producătorului de mobilă Italsofa o linie de credit de 10 milioane de euro pentru capital de lucru şi şi-a arătat deschiderea pentru a susţine suplimentar planurile privind investiţiile companiei. EximBank este bancă de stat dedicată exclusive segmentului corporate, oferind instrumente financiare specifice pentru companii – de la IMM la mari companii. Printre clienţii EximBank se numără Antibiotice Iaşi, Romcab, Fildas, Agricover şi Alro.  

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite