Ion Ţiriac este singurul român din topul mondial „Forbes“, ocupând locul 1.694 în rândul celor mai bogaţi oameni ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ţiriac este cel mai bogat om din România şi este, totodată, singurul care se regăseşte în topul mondial „Forbes“, cu o avere de 1,12 miliarde de dolari. Lista miliardarilor lumii cuprinde în acest an 1.810 persoane, iar Ţiriac ocupă locul 1.694. În topul de anul trecut, cel mai bogat român era Ioan Niculae, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, iar în ierarhia mondială ocupa locul 1.605. În topul din acest an, Niculae nu mai figurează.

„Forbes“ scrie că Ion Ţiriac şi-a câştigat averea din asigurări şi servicii bancare.    

A reuşit nu doar în tenis, ci şi în afaceri. Cei 25 de ani de investiţii în România, dar şi experienţa mediului de afaceri occidental, l-au propulsat pe Ion Ţiriac în elita lumii de business. Iar în toţi aceşti ani a subliniat în repetate rânduri că face business din postura de investitor, nu de manager.

După 1990, Ion Ţiriac s-a concentrat asupra mai multor afaceri, pe care le-a deschis şi grupat în România sub umbrela Ţiriac Holdings, grup care reuneşte acum peste 40 de firme.

Pilonul principal al holdingului este Ţiriac Auto, cel mai mare dealer auto din România, care controlează trei mari importatori –  Hyundai Auto România, Premium Auto şi M Car Trading.

Pasiunea pentru maşini, combinată şi cu relaţiile pe care şi le-a făcut în străinătate, l-au transformat pe Ţiriac în reprezentantul exclusiv pentru România al mai multor mărci de automobile. A început în 1995 cu Mercedes şi Ford, mărci considerate greu de vândut la acea vreme în România.

Mai târziu, Ţiriac Auto a atras în portofoliul său şi Hyundai, Mitsubishi, Land Rover, Jaguar şi Chrysler, dezvoltând o adevărată infrastructură de ateliere auto în nordul Capitalei. În timp, Ţiriac nu a irosit nicio oportunitate pe acest sector. Când vânzările de maşini noi au începută să scadă, Ion Ţiriac a găsit rapid o soluţie: divizia Ţiriac Auto Rulate.

Citeşte şi: Povestea celui mai bogat dintre români: Cum şi-a construit Ion Ţiriac un imperiu de 1,5 miliarde de euro

Intrarea retailerului german Metro în România este strâns legată de numele lui Ion Ţiriac. El a fost cel care i-a convins pe proprietarii grupului german să îşi extindă afacerea şi în România. Şi asta în condiţiile în care, în 1996, anul intrării Metro, marii retaileri ocoleau România, atât din cauza climatului politic nesigur, cât şi a puterii reduse de cumpărare.

Din postura sa de investitor, Ion Ţiriac a crescut afaceri. Pe unele le-a menţinut şi le-a dezvoltat, pe altele le-a vândut. Un exemplu de manual şi pilon de greutate al grupului a fost Banca Comercială Ion Ţiriac (BCIT), rebranduită mai târziu Ţiriac Bank.

Fondată în 1991, BCIT a fost una dintre primele bănci private de după Revoluţie. Ion Ţiriac avea deja reputaţia de antrenor al unor staruri de primă mână precum Guillermo Villas, Henri Lecomte, Boris Becker, Mary Joe Fernandez, Anke Huber şi Goran Ivanisevici. Strânsese încă de pe atunci o mică avere, pe carea decis să o investească în afaceri în România, inclusiv în BCIT.

Citeşte şi: România milionarilor cu repetiţie: Povestea de business a marilor averi, de la Malaxa la Ion Ţiriac

Cu un pas deja făcut în zona finanţelor, Ion Ţiriac s-a îndeptat ulterior şi către domeniul asigurărilor, compania Alianz Ţiriac fiind cotată la finele anului trecut al cincilea jucător în topul asigurărilor de viaţă şi primul în cel al asigurărilor generale.

Mai apoi, Allianz se alia pe plan regional cu grupul UniCredit, care activa deja pe piaţa românescă după achiziţia Demir Bank de la statul turc. În scurt timp, UniCredit obţinea şi controlul Ţiriac Bank. Şi asta după ce Bank Austria Creditanstalt fusese absorbită de către Unicredit.

La jumătatea anului trecut, Ţiriac a mai dat o lovitură. Ţiriac Holdings Ltd. şi-a vândut către UniCredit Bank Austria AG cele 45 de procente din UniCredit Ţiriac Bank. În urma tranzacţiei, capitalul deţinut de banca austriacă în UniCredit Ţiriac Bank S.A. a crescut la 95,6%. O tranzacţie estimată la 700 de milioane de euro, despre care analiştii din piaţă spun că l-a readus pe Ion Ţiriac în fruntea topului celor mai bogaţi oameni de afaceri din România.

Cam în aceeaşi perioadă, Ţiriac Holdings a anunţat că va intra în următorii trei ani în competiţie directă cu marii retaileri de benzină şi motorină prin construirea unei reţele de staţii de benzinării cu preţuri de discounter, prin intermediul Ţiriac Energy. Ţinta sa, o reţea naţională de 200 de staţii de benzină. Piaţa numără în prezent peste 1.450 de benzinării şi este dominată de OMV Petrom.

Miliardarii lumii, mai puţini şi mai săraci

Numărul miliardarilor din întreaga lume a scăzut anul trecut, dar şi averea medie a acestora, potrivit publicaţiei „Forbes“. Topul bogaţilor planetei este condus de Bill Gates, fondatorul Microsoft, cu 75 de miliarde de dolari.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, este cel mai bogat om al planetei pentru al treilea an consecutiv şi pentru a 17-a oară în ultimii 22 de ani, cu o avere de 75 de miliarde de dolari, deşi în scădere cu 4,2 miliarde de dolari, potrivit clasamentului întocmit de revista „Forbes“. 

Pentru prima dată din 2010, averea medie a miliardarilor din întreaga lume a înregistrat o scădere, până la 3,6 miliarde de dolari, cu 300 de milioane de dolari mai puţin decât în 2015. În plus, lista miliardarilor din acest an cuprinde 1.810 persoane, cu 16 mai puţin decât în anul precedent. 

Marele câştigător din acest an este Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care şi-a sporit averea cu peste 11 miliarde de dolari şi a urcat 10 poziţii în top, iar marele pierzător este magnatul mexican Carlos Slim, care şi-a diminuat avuţia cu 27 de miliarde de dolari. 

Top cinci bogaţi ai planetei

Bill Gates (60 de ani) ocupă şi în acest an primul loc în clasamentul celor mai bogaţi oameni ai planetei. Este pentru al treilea an consecutiv şi pentru a 17-a oară în ultimii 22 de ani. Averea fondatorului Microsoft este estimată de „Forbes“ la 75 de miliarde de dolari, în scădere cu 4,2 miliarde de dolari.  

Discretul Amancio Ortega (79 de ani), fondatorul companiei Inditex, care deţine Zara, cel mai mare retailer de modă din lume, ocupă locul al doilea în claamentul „Forbes“, cu o avere de 67 de miliarde de dolari, mai mare cu 2,5 miliarde de dolari decât în 2015. Ortega este cel mai bogat european şi unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri. Nu apare des în public, însă este o prezenţă obişnuită în cafeneaua frecventată de stafful Inditex, din orăşelul Arteixo, din nordul Spaniei. 

Ortega a deschis primul magazin în 1975, alături de partenera sa de afaceri Rosalia Mera. Au vrut să-l numească Zorba, după filmul lor preferat „Zorba grecul“, dar au renunţat deoarece barul din apropiere se numea astfel. Aşa că l-au botezat „Zara“.

Următorii bogaţi din topul întocmit de „Forbes“ sunt Warren Buffet (85 de ani), cu o avere de 60,8 miliarde de dolari, şi mexicanul Carlos Slim (76 de ani), cu 50 de miliarde de dolari. Acesta din urmă este marele pierzător, cu o avere diminuată cu 27 de miliarde de dolari în ultimul an. Poziţia a cincea este ocupată de fondatorul Amazon, Jeff Bezos (52 de ani), cu o avere de 45,2 miliarde de dolari, iar pe locul al şaselea în clasament se plasează marele câştigător – Mark Zuckerberg (31 de ani). Fondatorul Facebook a urcat 10 poziţii în top, având o avere de 44,6 miliarde de dolari, după o creştere cu 11,2 miliarde de dolari.  

O norvegiancă, cel mai tânăr miliardar

Cel mai tânăr miliardar din clasamentul „Forbes“ este norvegianca Alexandra Andersen, care la doar 19 ani a intrat în top cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. A absolvit recent liceul şi este una dintre cele mai bune călăreţe din Norvegia. A câştigat numeroase concursuri de dresaj şi trăieşte în prezent în Germania, unde se şi antrenează.

Împreună cu sora ei, Katharina, mai mare cu un an, şi-a făcut debutul în top pe locul 1.475. Cele două surori sunt moştenitoarele unei familii extrem de bogate, care şi-a câştigat averea din industria tutunului. Alexandra şi Katharina deţin fiecare câte 42,2% din acţiunile unei companii private de investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite