De la cine a cumpărat Ioana Băsescu terenul de 290 de hectare de la Nana: o firmă de apartament, fără niciun angajat, controlată de o familie de italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a spus că fiica sa cea mare, Ioana, a contractat creditul de la CEC Bank în vederea cumpărării terenului de la Nana întrucât el, cu salariul de şef de stat, nu şi-ar fi permis FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu a spus că fiica sa cea mare, Ioana, a contractat creditul de la CEC Bank în vederea cumpărării terenului de la Nana întrucât el, cu salariul de şef de stat, nu şi-ar fi permis FOTO Mediafax

La începutul lunii septembrie, Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui României, a cumpărat un teren agricol de 290 de hectare în comuna Nana din judeţul Călăraşi. Investiţia familiei Băsescu a stârnit la scurt timp un amplu scandal mediatic: cum şi-a permis Ioana Băsescu un credit atât de mare, de ce consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu a sprijinit-o în această tranzacţie etc. Şi, totuşi, cine este vânzătorul?

Contractul de vânzare-cumpărare semnat de Ioana Băsescu pentru achiziţionarea celor 290 de hectare de teren agricol de la Nana s-a semnat cu firma Berfige SRL, persoană juridică, cu sediul social în Bucureşti. Micuţa firmă, care are ca obiect de activitate „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“, este controlată de Mara Bertola (39 de ani) şi a fost reprezentată legal în această tranzacţie de Fioravante Bertola, în calitate de administrator al societăţii comerciale. Atât Mara Bertola, cât şi Fioravante Bertola au cetăţenie italiană şi au domiciliu în Monaco. Firma Berfige are un capital social de numai 200 de lei. 

Familia de investitori italieni Bertola şi-a păstrat o poziţie discretă în piaţa terenurilor imobiliare încă din 2009, când au înfiinţat firma Berfige SRL, persoană juridică română, înregistrată la Registrul Comerţului. 

Tot în 2009, anul înfiinţării firmei, firma controlată de Mara Bertola a cumpărat mai multe terenuri în comuna călărăşeană Nana. Ion Tudor de la RoyalAgro este unul dintre fermierii care au lucrat până în această toamnă o parte din terenul achiziţionat de Ioana Băsescu. Până acum trei ani, el a fost şi proprietar pe 50 din cele 290 hectare care au ajuns în prezent în ferma „prezidenţială“.

„Am decis să vând pentru că nu câştigam foarte mult din agricultură, am zis să iau nişte bani să ridic o casă. Înţelegerea dintre mine şi italian (Fioravante Bertola - n.red.) a fost să îi vând terenurile, dar să le lucrez în continuare în arendă“, a explicat fermierul Ion Tudor, potrivit zf.ro.  

Ion Tudor spune că italienii au venit în Nana doar să vadă terenurile, iar apoi au parafat tranzacţia în Bucureşti, fiind asistaţi de avocata Mihaela Tudorache.

Firma familiei de italieni, fără niciun angajat, are patru ani de activitate, însă numai în 2012 a obţinut profit. În 2009, anul înfiinţării, dar şi anul în care italienii au demarat investiţiile (achiziţionarea de terenuri), firma a avut pierderi de 93.736 de lei, cifră de afaceri zero şi datorii de peste 2,8 milioane de lei. 

În 2010, pierderile Berfige au scăzut la puţin peste 2.000 de lei, cifra de afaceri a crescut la 55.426 de lei, iar datoriile totale – la 3,64 milioane de lei. În 2012, pierderile companiei au crescut la peste 34.000 de lei, datoriile – la peste 3,7 milioane de lei, iar cifra de afaceri a scăzut la aproape 25.000 de lei. 

Anul 2012 a fost însă unul mai bun, firma Berfige a înregistrat primul profit – de 145.493 de lei, la o cifră de afaceri de peste 295.000 de lei, iar datoriile au scăzut uşor la 3,6 milioane de lei. 

Pentru a cumpăra terenul de 290,41 hectare de la Nana, pe care a plătit 1,3 milioane de euro, Ioana Băsescu a contractat de la CEC Bank un credit pentru investiţii imobiliare de 4,6 milioane de lei (1,03 milioane de euro) şi a avut un aport de 278.337 euro (echivalent lei). Fiica cea mare a preşedintelui Băsescu a făcut vineri public contractul semnat cu CEC Bank, scadenţarul, contractul de vânzare-cumpărare şi cel de ipotecă imobiliară. Conform scadenţarului, Ioana Băsescu va plăti lunar, în următorii 30 de ani, o rată de 30.266 de lei. Dobânda creditului este de 1,9% plus indicele de referinţă ROBOR la trei luni (de 4,63% la momentul semării contractului).   


Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 

„Cazul Călăraşi”- câteva lucruri importante. „Cazul Călărăşi”, cum l-a numit Victor Ponta - în fapt achiziţia unui teren de mari dimensiuni de către fiica Preşedintelui  - e un exemplu de cum nu trebuie făcută politica în România. El cuprinde greşeli decizionale şi de comunicare, cât să scrii un mic tratat. Şi, dacă citeşti printre rânduri, se vede şi cea mai mare afacere a viitorului an, pentru oamenii cu informaţii şi cu bani. Dar să le luăm pe rând.

„Plagiatorul“ - Reacţia lui Băsescu la acuzaţiile lui Ponta. Cum explică preşedintele povestea terenului cumpărat de fiica sa. Preşedintele Traian Băsescu a postat pe pagina de Facebook „Alături de Preşedintele Nostru“o explicaţie a achiziţionării de către fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, a unui teren agricol de circa 290 de hectare, în judeţul Călăraşi, împreună cu scenariul pe care şeful statului reclamă că-l aplică prim-ministrul Ponta împreună cu Dan Voiculescu pentru a-l discredita.

Ponta a trimis Corpul de Control la Oficiul de Cadastru Călăraşi. Premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Călăraşi, unde ANRP a iniţiat un control legat de retrocedarea către comisii locale a unor terenuri aparţinând Institutului Fundulea, anchetă pentru care şi DNA a cerut informaţii.

Şeful CEC Bank, victimă colaterală în conflictul Băsescu-Ponta. Guvernul USL grăbeşte debarcarea lui Radu Gheţea de la conducerea CEC Bank după ce banca i-a dat un credit fiicei preşedintelui Băsescu pentru cumpărarea unui teren şi după ce şeful statului i-a dat un telefon „de avertisment“ ministrului Finanţelor pentru a-l păstra pe Gheţea.

Liderul PNL Suceava, despre Comisia Călăraşi: Comisiile astea de nespecialişti nu aduc nimic bun. Liderul PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat joi că o comisie parlamentară specială care să ancheteze terenul cumpărat de fiica preşedintelui Traian Băsescu ar fi formată din nespecialişti care nu ajung la niciun rezultat.

Cuplul Ponta-Voiculescu caută cu disperare pretexte pentru acuzarea Preşedintelui Băsescu. Aceasta este explicaţia evenimentelor din ultimele zile. Cum să constitui o comisie parlamentară pentru anchetarea unei tranzacţii comerciale între doi privaţi, vânzătorul fiind italian, chiar dacă o parte este Ioana Băsescu, fiica Preşedintelui?

Consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, despre terenul familiei Băsescu: “A fost o întâmplare fericită”. Consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu a relatat modul în care preşedintele Traian Băsescu, prin fiica sa, Ioana, a ajuns să achiziţioneze un teren agricol în Călăraşi.

Un mister: Ce este de anchetat în achiziţia unui teren agricol de Ioana Băsescu şi la ce serveşte înfiinţarea unei comisii parlamentare. Premierul a trimis Corpul de control pentru a investiga cum a cumpărat fiica lui Traian Băsescu teren în comuna Nana, plecând de la o emisiune de la Antena 3. El vrea şi o comisie parlamentară pentru „cazul Călăraşi“. Băsescu spune că este un scenariu fals şi că terenul a fost achiziţionat fără comiterea oricărei ilegalităţi.

Traian Băsescu: Nu l-am cunoscut niciodată pe Papici. Azi, însă, am vorbit şi i-am cerut scuze pentru că a fost implicat în scandal. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu l-a cunoscut niciodată pe procurorul DNA Lucian Papici, iar singura discuţie dintre cei doi a fost purtată în contextul scandalului politic declanşat astăzi.

PSD vrea comisie de anchetă privind terenul lui Băsescu. Ponta:„E vorba de «cazul Călăraşi»“. Social-democraţii vor ca Parlamentul să ancheteze modul în care preşedintele Traian Băsescu a cumpărat un teren agricol în Călăraşi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite