Investitorii au închis 450 MW instalaţi în energie verde. Capacitatea instalată în România se ridică la 4.700 MW, faţă de mai bine de 5.100 MW în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a tăiat subvenţiile în anul 2013, iar acum investitorii se plâng că intră în faliment   FOTO Shutterstock
Guvernul a tăiat subvenţiile în anul 2013, iar acum investitorii se plâng că intră în faliment   FOTO Shutterstock

Capacitatea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.690 de MW la finele lunii iunie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica, în contextul în care la finele anului trecut figurau în sistem 5.142 MW, scrie Agerpres. Astfel, investitorii au închis centrale care cumulau 452 MW, aproape 10% din totalul instalat anterior în centrale regenerabile.

Parlamentul României a votat în anul 2008 cea mai generoasă schemă de subvenţionare a energiei regenerabile din Europa. După discuţii de mai bine de doi ani cu Uniunea Europeană, aceasta a fost aprobată de executivul de la Bruxelles, schema totalizând subvenţii totale în valoare de 19,5 miliarde de euro pe 20 de ani.

Numai că, între timp, Guvernul a tăiat-o în anul 2013, după ce Alro şi ArcelorMittal, cei mai mari consumatori de electricitate din România au ameninţat cu închiderea sau relocarea de capacităţi din cauza costurilor mari cu energia.

Investitorii din sectorul regenerabil primesc de la Transelectrica o serie de certificate verzi, în funcţie de cantitatea de energie verde produsă şi livrată în sistem. Mai departe, aceste certificate sunt achiziţionate de furnizori direct proporţional cu cantitatea de energie comercializată. Furnizorii le introduc, în final, în facturile populaţiei şi industriei.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

Producătorii de energie regenerabilă se plâng de incoerenţă legislativă şi spun că deciziile autorităţilor vor determina falimentul multor firme din sistem.

Defalcat, din cei 4.690 MW, în sistemul energetic românesc se află acum 2.959 MW instalaţi în parcuri eoliene, centralele fotovoltaice adună în total 1.312 MW, în vreme ce microhidrocentralele totalizează 316 MW, iar biomasa acontează 103 MW, potrivit sursei citate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite