Insolvenţa combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea va dura cel puţin un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La combinatul Oltchim se vor face şi disponibilizări, dar deocamdată numai anumiţi şefi ştiu câţi oameni vor fi daţi afară
La combinatul Oltchim se vor face şi disponibilizări, dar deocamdată numai anumiţi şefi ştiu câţi oameni vor fi daţi afară

Reorganizarea judiciară a combinatului de la Râmnicu Vâlcea, decisă ieri de Guvern, presupune proceduri care s-ar putea încheia cel mai devreme în a doua jumătate a anului viitor, estimează practicienii în insolvenţă.

Previziunile care anunţau insolvenţe răsunătoare în 2013 încep să se îndeplinească încă de pe-acum: Guvernul a decis ieri să ceară la Tribunalul Vâlcea intrarea în reorganizare judiciară a combinatului Oltchim.
Practicienii în insolvenţă spun că această reorganizare ar putea dura şi 3-4 ani şi că în niciun caz nu se va încheia în mai puţin de un an.

Avocatul Arin Octav Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), a declarat pentru „Adevărul“ că această măsură era singura soluţie la Oltchim, având în vedere amploarea datoriilor şi mărimea combinatului. „Sarcina de a administra juridic acest combinat este deosebit de grea, e o companie imensă şi sunt responsabilităţi mari acolo, iar datoriile de 600 de milioane de euro arată cât de dificil este dosarul“, ne-a declarat Arin Stănescu. El a arătat că în general o insolvenţă durează cel puţin şase luni, dar în cazul Oltchim aplicarea planului de reorganizare şi procedurile ar putea dura între 1 şi 3 ani.

Piperea: „Oltchim, o mare provocare“

Cine se va ocupa de insolvenţa Oltchim? Neoficial, cel mai vehiculat nume este cel al avocatului Gheorghe Piperea, administratorul companiei specializate Gheorghe Piperea & Asociaţii, care ar urma să constituie un consorţiu cu BDO Business Restructuring. Iată ce declară Piperea, pentru „Adevărul“: „Nu am fost anunţat oficial. Dar dacă acest lucru se confirmă, ar fi o mare provocare pentru mine, şi financiară, dar mai ales profesională“.

Avocatul susţine că situaţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea este mult mai complicată decât la Hidroelectrica, din cauza datoriilor mari pe care Oltchim le are către AVAS şi Electrica. „Ştergerea unor astfel de datorii nu constituie ajutor de stat. Dacă ar fi şterse, ele oricum nu vor putea fi plătite niciodată, atunci se va putea gândi un plan de salvare“, ne-a mai spus Piperea. El estimează că va dura un an şi jumătate până la realizarea planului de reorganizare şi apoi, implementarea lui, alţi 3-4 ani.

Urmează disponibilizări

La finalul şedinţei de Guvern de ieri, în care s-a decis soluţia insolvenţei pentru Oltchim, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a arătat că memorandumul redactat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prevede reorganizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea după modelul Hidroelectrica. „Această decizie este atributul exclusiv al Consiliului de Administraţie al Oltchim Am înţeles că a avut discuţii şi cu sindicatul“, a spus Chiţoiu.

În privinţa unor eventuale disponibilizări, ministrul Finanţelor a arătat că managementul Oltchim a elaborat un plan de reorganizare şi că numărul angajaţilor disponibilizaţi va fi stabilit după aprobarea acestui plan.
Surse oficiale citate de Mediafax au declarat că principala variantă luată în calcul de către premierul Victor Ponta, la întrevederea cu delegaţia FMI, este intrarea companiei în insolvenţă ca soluţie ulterioară pentru privatizarea mai uşoară a societăţii, proces care să presupună şi disponibilizări.

Tot marţi seara, ministrul Daniel Chiţoiu a confirmat, într-o emisiune la Realitatea TV, că la Oltchim vor exista disponibilizări şi vor fi închise unele activităţi conexe. Mai mult, oficialul a precizat că, în mandatul său la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schiţa unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri.

Intrarea în insolvenţă a Oltchim presupune ca Guvernul să se adreseze Tribunalului Vâlcea cu o cerere de deschidere a procedurii şi să aştepte decizia judecătorului sindic. Oltchim poate să propună o anumită companie de insolvenţă care să o asiste sau să ceară judecătorului sindic să-i desemneze una.

Sarcina de a administra juridic acest combinat este deosebit de grea. Datoriile de 600 de milioane de euro arată cât de dificil este dosarul. Arin Stănescu preşedinte UNPIR
Ştergerea unor astfel de datorii nu constituie ajutor de stat. Dacă ar fi şterse, atunci se va putea gândi un plan de salvare. Gheorghe Piperea avocat
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite