INFOGRAFIE Pe unde se plimbă turiştii străini când vin în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţii preferă Bucureştiul, litoralul şi Delta Dunării, israelienii vin la munte, moldovenii trec Prutul pentru staţiunile balneoclimaterice, iar maghiarii sunt adepţii circuitelor turistice

Clasamentele pe destinaţii şi ţări de provenienţă a turiştilor străini în România, întocmite de „Adevărul“ pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că oaspeţii de peste graniţă preferă circuitele turistice şi marile oraşe, urmate de staţiunile de la munte, de cele balneoclimaterice, de litoral şi de Deltă.

Urmărind topul destinaţiilor, observăm că nemţii preferă Bucureştiul, litoralul şi Delta Dunării, ocupând locul I ca prezenţă în aceste zone, în timp ce israelienii vin la munte, basarabenii trec Prutul pentru staţiunile balneoclimaterice de la noi, iar maghiarii sunt adepţii circuitelor turistice.

Americanilor le place marea

Din totalul de 31.325 de turişti străini care ne-au vizitat litoralul în 2014, cei mai mulţi sunt nemţi (5.155 de persoane), americani (4.229), francezi (2.516), polonezi (2.180) şi italieni (1.442).

„Sper că statisticienii noştri nu i-au numărat şi pe soldaţii americani din baza Kogălniceanu...
În realitate, turiştii americani sunt mari amatori de croaziere marine pe vasele de lux, care, iată, în 2014 au atins în număr tot mai mare coasta românească.
De aici şi numărul mare de vizitatori din SUA, consemnat în statistica oficială“, a declarat pentru „Adevărul“ Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronale din Turism şi Servicii (FPTS) şi fost ministru al Turismului.

Surprize la munte şi la mare: turiştii bulgari

Staţiunile montane au fost vizitate anul trecut, în total, de 132.014 turişti străini (locul trei în topul pe destinaţii), cei mai mulţi dintre aceştia fiind israelieni (21.939 de persoane), germani (13.015) şi... bulgari (8.544).

„Dacă în cazul israelienilor prezenţa în top nu e neapărat o surpriză, pentru că în staţiunile noastre de la munte există vestitele restaurante kosher, prezenţa bulgarilor e chiar inedită.
Ştim cu toţii că bulgarii au staţiuni montane cel puţin la fel de bine dotate ca ale noastre şi practică tarife mult mai mici.
Mai lipseşte să avem bulgari în număr mare şi pe litoral, unde tot ei ne concurează direct“, a comentat liderul patronal.

Ei bine, iată că, potrivit statisticii oficiale, pe Litoralul românesc au venit – nu în număr mare, dar totuşi au venit – şi turişti bulgari: 443 de persoane, reprezentând 1,4% din totalul vizitatorilor străini de pe malul românesc al Mării Negre.

Păsările din Deltă, magnet pentru nordici

Datele INS arată, în continuare, că în Delta Dunării au venit anul trecut 13.482 de turişti străini, din care cei mai mulţi au fost germani (4.004 persoane), norvegieni (1.957), polonezi (974), francezi (845) şi italieni (803).

„Era de aşteptat ca norvegienii să apară printre primii în topul turiştilor străini din Delta Dunării, pentru că la ei este foarte apreciată oferta de birdwatching (n.n.- contemplarea zborului şi a comportamentului păsărilor).
Cât despre polonezi, este ştiut că şi ei sunt mari amatori de turism în mijlocul naturii, dar mai mult în calitate de vânători“, a explicat Dan Matei Agathon.

turisti straini infografie

Băile din România, ideale pentru moldoveni

Statisticile oficiale mai arată că în staţiunile balneare au venit anul trecut 33.562 de turişti străini, din care cei mai mulţi au fost basarabeni (10.282 de persoane), maghiari (8.820), germani (2.778), israelieni (2.283) şi italieni (978).

„Republica Moldova apare pe locul trei în topul mondial al consumului de alcool, după Rusia şi Belarus.
Probabil că moldovenii îşi găsesc aici, în staţiunile noastre balneare, cele mai bune remedii pentru efectele acestui consum.
Iar maghiarii frecventează cel mai mult staţiunile în care se vorbeşte limba lor în mod curent, chiar şi de către localnici, cum ar fi Băile Felix“, a arătat şeful FPTS.

Maghiarii preferă şi siturile istorice

Destinaţiile din categoria statistică „Alte localităţi şi trasee turistice“ – cum sunt siturile istorice, obiectivele religioase, zona Dunării sau diversele circuite tematice – ocupă locul al doilea în topul general, după Bucureşti şi oraşele mari, fiind frecventate în 2014 de 215.526 de vizitatori străini.

Cei mai mulţi dintre ei sunt maghiari (33.287 de persoane, aproape cât totalul turiştilor străini din staţiuni!), germani (26.112 persoane), italieni (23.815), francezi (12.130) şi polonezi (11.787).

„Maghiarii, pe lângă situri şi circuite turistice, vin şi în croaziere pe Dunăre, iar nemţii preferă destinaţiile cu centre istorice dezvoltate, ca Sighişoara, Braşov sau Sibiu“, a încheiat Dan Matei Agathon.

Per total, anul trecut s-au cazat în România 8,4 milioane de turişti, cu 6,6% mai mulţi decât în anul precedent.

Numărul turiştilor străini a crescut cu 11,5%, până la 1,9 milioane, iar cel al românilor cu 5,3%, la 6,5 milioane, mai arată datele INS.

Darul prinţului Charles

„Creşterile de turişti străini se explică şi prin campaniile de promovare făcute de România pe pieţele internaţionale.
A fost şi campania internaţională pe televiziunea Travel Channel, în care a apărut prinţul Charles, şi care a contribuit decisiv la creşterea numărului de turişti străini în România, chiar şi pentru America de Sud sau Africa.
Nu doar datorită lui au fost creşterile, pentru că am avut şi alte campanii, dar prinţul este cunoscut în întreaga lume şi imaginea lui a atras turişti“, a declarat agenţiei Mediafax Simona Man, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite