INFOGRAFIE O firmă de apartament ne relansează siderurgia. Ce-au fost şi ce-au ajuns combinatele cumpărate de Chumakov de la Mechel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvatorul siderurgiei româneşti are sediul în apartamentul 6 dintr-un imobil situat pe strada Teheran din Bucureşti FOTO: Eduard Enea
Salvatorul siderurgiei româneşti are sediul în apartamentul 6 dintr-un imobil situat pe strada Teheran din Bucureşti FOTO: Eduard Enea

Cumpărătorul care a dat 52 de euro pe patru oţelării ale ruşilor vrea să le repornească pe cele de la Târgovişte şi Buzău şi să vândă unităţile de la Brăila şi Câmpia Turzii. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, e tare optimist după ce s-a întâlnit cu noul proprietar al combinatelor Mechel.

Continuatoarele unor tradiţii de câteva zeci de ani ale siderurgiei româneşti, combinatele care până nu demult aparţineau grupului rus Mechel, intră acum într-o nouă eră, am putea s-o numim „era Chumakov“.

Laminorul Brăila, unde se produce sârmă încă din anii ’20 ai secolului trecut, şi COS Târgovişte, în care s-au produs majoritatea echipamentelor nucleare de la Cernavodă, nu mai puteau fi susţinute financiar de către ruşii de la Mechel, astfel că au fost vândute pe câţiva dolari ruşilor de la Invest Nikarom SRL (asociaţi: Victor şi Svetlana Chumakov), care i-au promis ministrului Vosganian că le vor repune în funcţiune.

Acelaşi SRL Nikarom a preluat şi Ductil Steel Buzău (unde se produce vestita „plasă de Buzău“), dar şi fosta Industria Sârmei Câmpia Turzii (combinat pus în funcţiune în 1920, „leagănul“ siderurgiei din Transilvania), însă noul proprietar se va ocupa de ele numai în sensul că le va scoate la vânzare.

Noul acţionar, pus pe fapte mari

Aşadar, o societate cu răspundere limitată (SRL) cu pierderi şi datorii însumând 541.000 de lei – de cinci ori mai mari decât capitalul social (100.000 de lei) – va administra şi chiar repune în funcţiune doi coloşi cu active de ordinul zecilor de milioane de euro. Cam acesta a fost mesajul ministrului Economiei, Varujan Vosganian, transmis după ieşirea dintr-o întâlnire pe care a avut-o vineri cu Victor Chumakov.

„Acţionarul a spus următoarele: la începutul lunii martie vor reporni unităţile de la Târgovişte şi Buzău, care reprezintă 80% din capacităţile de producţie ale Mechel din România. Domnul Chumakov m-a asigurat că are în vedere atragerea de investiţii pentru aceste combinate. Laminorul Brăila şi Câmpia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare şi, în funcţie de rezultate, se va discuta şi numărul de salariaţi care vor fi reintegraţi. Acţionarul nu a exclus şi posibilitatea unor disponibilizări, dar a pus-o în contextul reuşitei acestei strategii, şi nici ipoteza că dacă va exista un investitor care să le preia să le vândă“, a afirmat Vosganian.

Potrivit ministrului, industria siderurgică românească a fost printre cele mai afectate de criza economică, iar între 2008 şi 2012 a pierdut circa o treime din capacităţile de producţie. Producţia de oţel în România a scăzut de la 5 la 3 milioane de tone, iar aproximtiv 10.000 locuri de muncă din această industrie au dispărut.

Mechel, retragere a la russe

Combinatele deţinute anterior de Mechel dispun de o capacitate de producţie de un milion de tone de oţel anual şi au circa 4.000 de salariaţi, a precizat Vosganian.

Reamintim că, la începutul săptămânii trecute, combinatul siderurgic Mechel Târgovişte a cerut marţi intrarea în insolvenţă, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Dâmboviţa. Tot atunci, Nikarom a preluat pentru 230 de lei unităţile Mechel din România. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Firma Invest Nikarom SRL, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă. Ei vor să relanseze activitatea din combinatele preluate, în condiţiile în care activele din România ale Mechel aveau bugetate pentru acest an pierderi de 2,4 miliarde de ruble (60 milioane euro), potrivit declaraţiilor directorului general al Mechel, făcute  într-un comunicat remis presei.

Cauza retragerii Mechel este dată de „preţurile nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului, corelate cu avansul preţurilor pentru deşeuri feroase şi cu o cerere tot mai slabă pentru produse finite“.

Cât ar fi cerut ruşii pe combinate

În toamna anului trecut, producătorul rus de oţel Mechel a scos la vânzare 14 întreprinderi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv cele patru uzine din România aflate acum în discuţie. Motivul era dat de nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari, anunţa kommersant.ru.

Pentru uzinele deţinute în România, cei de la Mechel cereau un preţ total de 150 de milioane de dolari care, desigur, era considerat derizoriu având în vedere valoarea reală a unităţilor. Pentru combinatul Câmpia Turzii cereau 33 de milioane de dolari, pentru Mechel Târgovişte  - 46 de milioane de dolari, pentru Ductil Steel - 39 de milioane de dolari, iar pentru Laminorul Brăila  - 32 de milioane de dolari.
Vă propunem, în continuare, o scurtă incursiune în istoricul fiecărui combinat în parte.

** Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte a fost privatizat în 2002, fiind preluat de firma Conares Trading, înregistrată în Elveţia. Valoarea tranzacţiei a fost de circa 35 de milioane de dolari. Conares a devenit ulterior parte a grupului rus Mechel. Încă din 1978, de la punerea sa în funcţiune, Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte a fost dotat cu tehnologie modernă destinată producţiei de oţeluri speciale aliate şi înalt aliate necesare dezvoltării industriei naţionale, civile şi de apărare (de exemplu, cea mai mare parte a oţelurilor nucleare utilizate la construcţia Centralei Atomoelectrice de la Cernavodă au fost elaborate la Târgovişte). În cadrul combinatului a fost creată şi secţia Forjă de Blocuri şi Bare, care a fost utilată, printr-o infuzie de capital de peste 90 de milioane de dolari la cotaţia anilor '80, cu maşini de forjat radial de ultimă generaţie. În anul 2010, această secţie deţinea singurele utilaje din Europa de Sud-Est certificate de NATO, însă puţin mai târziu utilajul a dispărut. Fostul director al COS Târgovişte, Ioan Ferariu, spune că acel utilaj, în caz de necesitate sau de război, putea produce componente de armament, un utilaj despre care se spune ca era unic în Europa de Sud-Est.

„E vorba de o maşină radială de forjat cu care am făcut şi exportat corpuri de bombe şi ţeavă de autotun de 11-12 metri. Cu colaborare la SARO, în acea zonă a fost dezvoltată o mare unitate care făcea ghintuirea ţevii, prelucrarea acesteia. Această maşină a fost demontată şi dusă în Rusia, cred că acum doi ani“, spunea, într-o conferinţă de presă din septembrie 2012, fostul şef al COS.

„Nu a fost nevoie de o autorizaţie specială, a fost nevoie ca ei să finalizeze obligaţiile lor contractuale, ca ei să fie independenţi, după care au început demontarea. Au mai fost demontate şi alte prese mari“, a menţionat Ioan Ferariu. El a mai spus că în 1989 combinatul avea peste 10.000 de angajaţi, apoi la privatizare, în 2002, mai avea circa 6.500, iar acum mai sunt 2.000 de angajaţi.

** Laminorul Brăila este specializat în producţia de materiale feroase sub forme primare şi semifabricate, în special sârmă şi cuie. Combinatul a fost cumpărat, în iulie 2006, de la AVAS, de către SC Donau Commodities SRL Bucureşti, singura companie care a depus oferta de cumpărare, cu suma de 17,5 milioane de euro. În anul 2010, compania Donau Commodities a fost cumpărată de grupul rus Mechel cu aproximativ 9,4 milioane de euro.

** Ductil Steel Buzău. În anul 1991 Întreprinderea de Sârmã şi Produse din Sârmã a fost divizată. Astfel au apărut SC Ductil SA Buzãu, având ca obiect de activitate producerea şi comercializarea consumabilelor de sudurã, şi SC Ductil Steel SA, axatã pe producerea şi comercializarea sârmelor şi a produselor din sârmã.

** Industria Sârmei Câmpia Turzii a fost privatizată în 2003, fiind preluată de firma Conares Trading, înregistrată în Elveţia. Valoarea tranzacţiei a fost de circa 27,2 milioane de euro. Conares a devenit ulterior parte a grupului rus Mechel.

Mechel
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite