INFOGRAFIE Câţi bani cheltuiesc românii pentru carburanţii auto. Portretul şoferului prudent şi al celui generos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi bani dau, pentru benzină, şoferii cu studii superioare care locuiesc în oraşe
Cei mai mulţi bani dau, pentru benzină, şoferii cu studii superioare care locuiesc în oraşe

O gospodărie alocă în medie 44 de lei lunar pentru benzină, sumele maxime fiind întâlnite în Bucureşti, iar minimele - în Moldova, arată statisticile oficiale.

Pentru alimentarea maşinii cu carburanţi şi lubrifianţi, gospodăriile românilor cheltuiesc în medie 64,5 lei, din care 44 de lei pentru benzină, arată datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în studiul „Coordonate ale nivelului de trai în România 2015“, consultat de „Weekend Adevărul“.

Cele mai mari cheltuieli pentru benzină sunt consemnate în regiunile Bucureşti-Ilfov (64,5 lei lunar) şi Centru (62,5 lei), dar cele mai mari alocări pentru întreaga grupă carburanţi-lubrifianţi sunt în Nord-Vest şi Centru (84, respectiv 83,3 lei lunar).

De cealaltă parte, cu cele mai mici cheltuieli, se situează regiunile Sud-Est (46 de lei lunar pentru grupa carburanţi şi 26,3 lei pentru benzină) şi Nord-Est Moldova (43, respectiv 29 de lei lunar).

Salariaţii dau cei mai mulţi bani

Din punctul de vedere al statutului capului de familie, statistica arată că salariaţii au o cheltuială de 104 lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 75 de lei lunar pentru benzină), aceasta fiind maxima la nivel naţional.

Salariaţii sunt urmaţi de lucrătorii pe cont propriu în activităţi neagricole, cu 63,3 lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 38 de lei lunar pentru benzină) şi de agricultori - cu 53 de lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 21,4 lei lunar pentru benzină).

Şomerii au cele mai mici cheltuieli: 28,5 lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi, din care 18,2 lei lunar pentru benzină.

Potrivit INS, gospodăriile din oraşe au o cheltuială cu 50% mai mare decât cele din mediul rural la acest capitol.

Astfel, în mediul urban, cheltuiala medie este de 75,3 lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 54,8 lei lunar pentru benzină), în timp ce la ţară cheltuiala medie este de 50,1 lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 30,1 lei lunar pentru benzină).

Pe grupe de vârstă, cele mai mari cheltuieli se regăsesc la românii din intervalul 35-49 de ani - 93,8 lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 65,5 de lei lunar pentru benzină) - şi la cei din intervalul 25-34 de ani - 85,8 lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 57,6 lei lunar pentru benzină).

Cheltuiala minimă apare în studiul INS la românii cu vârste de peste 65 de ani: 25,2 lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 75 de lei lunar pentru benzină).

Studii superioare, cheltuială mai mare

Gospodăriile conduse de persoane cu studii superioare consemnează cheltuiala maximă la nivel naţional: 141 de lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 102,4 lei lunar pentru benzină).

În schimb, persoanele cu studii primare - sau fără studii - au minima de 5 lei atât pentru carburanţi-lubrifianţi, cât şi pentru benzină.

În fine, bărbaţii cheltuiesc în medie 79 de lei lunar pentru carburanţi-lubrifianţi (din care 54 de lei lunar pentru benzină), ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât femeile, mai arată studiul INS privind coordonatele nivelului de trai din România.


Portrete de şoferi

Analizând minimele şi maximele prezente în studiul INS, putem deduce că şoferul care cheltuieşte cel mai mult cu alimentarea maşinii este un salariat cu studii superioare care locuieşte la oraş, iar cel care cheltuieşte cel mai puţin este o femeie şomer cu studii primare care locuieşte în mediul rural.

benzina
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite