Idei de afaceri în agricultură: cum să transformi în oportunităţi marile neajunsuri ale sectorului agricol românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fărâmiţarea terenurilor, incapacitatea de depozitare, slabele capacităţi de industrializare şi chiar lipsa apei, adică marile necazuri cu care se confruntă sectorul agricol din România, pot fi tot atâtea oportunităţi prin care ideile de afaceri în agricultură se pot transforma în profituri concrete.

Faptul că românii au terenuri mici şi foarte mici impulsionează cererea de unelte şi utilaje specifice, apoi incapacitatea de stocare generează oportunitatea de a construi silozuri, fabricile mici de procesare-ambalare a produselor agricole locale ar fructifica cel mai bine surplusurile gospodăriilor, iar lipsa apei de la câmpie poate fi speculată prin aducerea acesteia de la munte. Iată doar câteva idei de afaceri în agricultură prin care neajunsurile acestui sector important din economie pot fi transformate în surse de profit.

Idei de afaceri în agricultură: uneltele de grădinărit pot aduce profit

Tractoarele de capacitate redusă, motocositoarele sau combinele şi batozele cu anvergură mică au cererea garantată, câtă vreme peste 80% din exploataţiile agricole româneşti se desfăşoară pe terenuri mici, de 1-3 hectare.

Producţia sau vânzarea en-detail a acestor tipuri de utilaje pot fi afaceri de succes în agricultură, iar operatorii deja existenţi în această piaţă spun că vânzările cresc cu 10%-15% pe an.

În anii de boom economic, 2006-2008, vânzările de utilaje destinate exploataţiilor mici creşteau şi cu 30%, ceea ce înseamnă că potenţialul pieţei este mult mai mare.

În plus, operatorii au identificat judeţe în care se mai pot încă deschide magazine specializate în astfel de utilaje agricole.

Interesantă este însă şi oportunitatea închirierii de utilaje agricole, având în vedere că folosirea lor este sezonieră şi mulţi fermieri preferă să le împrumute în loc să le cumpere.

Idei de afaceri în agricultură: depozitul face diferenţa

În România, cartofii, legumele şi fructele se ieftinesc în lunile de recoltă, apoi se scumpesc în lunile de iarnă. Cauza: incapacitatea de depozitare în condiţii de conservare a produselor agricole.

Dacă acesta este necazul, de ce să nu construim chiar noi silozuri şi depozite? Investiţia într-un depozit cu atmosferă controlată sau într-un siloz pentru cereale nu presupune eforturi financiare prea mari, la fel întreţinerea şi paza acestora. În schimb, veniturile din taxele de depozitare pot fi consistente, dacă silozul/depozitul este unic pe o rază de câţiva kilometri.

Idei de afaceri în agricultură: fabrica de alimente

Un alt mare neajuns al agriculturii româneşti este capacitatea foarte redusă de procesare şi preparare a produselor agricole. Din această cauză, încă mai exportăm roşii pentru a importa bulion, încă mai exportăm fructe pentru a importa dulceţuri, încă mai importăm cips-uri şi pufuleţi, deşi exportăm cartofi şi cereale în stare brută, neprelucrate.

Uitaţi-vă în comuna dumneavoastră şi în cele vecine: ce fac gospodarii cu surplusul de produse agricole? În cel mai bun caz, merg cu ele la oraş, la piaţă, pentru a le vinde la preţuri de nimic. Nu-i aşa că o fabrică în care să se proceseze aceste produse ar fi o afacere de succes în agricultură?

Idei de afaceri în agricultură: omul care aduce apa

În verile şi toamnele secetoase, mulţi fermieri de la câmpie se plâng că, din cauza lipsei apei, recolta le este compromisă. Asta în timp ce la munte apa din izvoare, râuri şi pârâuri curge fără s-o folosească nimeni în scop agricol.

Concluzia: cu una-două cisterne puteţi pune pe picioare o adevărată afacere în agricultură, aducând zilnic apă de la munte pentru fermierii loviţi de secetă de la câmpie.

În fine, tot pentru a identifica cele mai bune idei de afaceri în agricultură este suficient să ne uităm pe harta lumii. Există ţări cu pământuri aride, unde alimentele sunt o reală problemă, şi ţări cu pământuri mănoase – cum este şi România – unde se pot produce alimentele necesare în zonele aride.

Dacă sunteţi prea mic pentru a demara singur activităţi de export agricol, aliaţi-vă cu fermieri care au aceleaşi produse şi cu siguranţă veţi avea succes în aceste afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite