Idei de afaceri în agricultură. Cât profit aduce o plantaţie de lavandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii spun că plantaţia de lavandă poate fi trecută pe lista de idei de afaceri, pentru că ar putea aduce profituri importante.

Pentru a obţine fonduri europene pentru cultivarea lavandei puteţi apela la forma de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Aveţi la dispoziţie măsura „121 – modernizarea exploataţiilor agricole” sau, dacă sunteţi tânăr, „112- tinerii fermieri”.

Cu timpul, puteţi să vă ocupaţi şi cu prelucrarea producţiei plantaţiei de lavandă pentru că se dau fonduri europene pentru procesare. Iată câteva dintre produsele care se pot face din lavandă:

Un produs este tinctura de lavandă care se obţine prin măcinarea lavandei uscate. Apoi se lasă la măcerat în alcool, lichidul rezultat se filtrează şi se pune în sticluţe.50 de mililitri de tinctură de lavandă costă în jur de 15 lei. 

Puţini ştiu că din lavandă se poate face şi oţet, după procedee asemănătore ca în cazul tincturii. Se foloseşte pentru comprese, iar o sticluţă de 50 de mililitri costă în jur de 20 de lei. Un alt produs din lavandă este uleiul. Planta se lasă la macerat în ulei de floarea soarelui. De obicei se vinde în sticluţe de 50 de mililitri, se foloseşte la masaje şi costă în jur de 20 de lei. 

Unul dintre acestea este uleiul de lavandă, care se face din florile plantei prin trei metode: distilare cu apă, distilare cu apă şi aburi şi prin distilare cu aburi. Acest ulei se vinde la preţuri de aproximativ 20 de lei pentru o sticluţă de 10 mililitri.

Idei de afaceri în agricultură. Primii paşi pentru o plantaţie de lavandă

Înfiinţarea unui hectar de lavandă costă în jur de 8.000 de euro, iar exploatarea este de până la 18 ani, cheltuielile de întreţinere fiind minime. Trebuie menţionat şi faptul că investiţia ar putea fi recuperată în totalitate după chiar primul an de recoltă. 

Unele estimări arată că un hectar de lavandă poate aduce un profit de aproximativ 8.000 de euro, ceea ce înseamnă că poate fi trecută cu siguranţă în lista de idei de afaceri în agricultură. Cel mai bine, dacă aveţi un teren şi vreţi să investiţi prin fonduri europene, trebuie să ştiţi că lavanda creşte pe terenuri din sudul ţării.  

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care puteţi obţine finanţare pentru idei de afaceri în agricultură,  este valabil până în anul 2020. Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite