Idei de afaceri în agricultură. Cum înfiinţezi o plantaţie de aronia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Idei de afaceri în agricultură. Aronia poate aduce profituri destul de importante, potrivit unor cultivatori din Europa.

Agricultorii români au început să devină interesaţi atunci când fac lista de idei de afaceri în agricultură şi de culturile de nişă, mai rare în ţara noastră. 

Printre ideile de afaceri în agricultură se numără şi plantaţiile de aronia, un arbust care e uşor de cultivat, uşor de întreţinut şi care nu are nevoie de un sol deosebit. E originar din America de Nord şi rezistă la temperaturi geroase şi de -30 de grade Celsius. 

Pentru un hectar de plantaţie de aronia ai avea nevoie de aproximativ 1.250 de plante, pe care le puteţi achiziţiona de la firme din Europa. Plantele vă costă în jur de 7.000 de euro. Terenul se pregăteşte normal, ca pentru orice altă cultură de la noi. Aceste plante nu necesită un sol special, însă trebuie să le cultivaţi într-o zonă în care există mult soare, unde e mai cald.

Se pot planta atât toamna târziu, cât şi primăvara. Plantarea se face manual cu morcilarea rădăcinei înainte. Aronia rezistă la temperaturi extreme, geruri de până la minus 30 de grade, dar şi la secetă. Însă pentru a obţine rezultate bune trebuie să le şi irigaţi pe timpul verii. De ce aronia face parte din lista de idei de afaceri profitabile? La un hectar se obţin în jur de 10.000 de kilograme de fructe, iar un kilogram de aronia costă în jur de 1,5 euro. Investiţia se recuperează în aproximativ doi ani după ce plantele intră pe rod.

Idei de afaceri în agricultură. Fructele de aronia sunt foarte căutate

În 1959, ruşii au introdus fructul de aronia în hrana cosmonauţilor, după ce au aflat că are un conţinut polivitaminic, conţine fier, calciu, potasiu sau fosfor.

Printre altele fructele acestori arbuşti sunt căutate pentru nivelul foarte ridicat de antioxidanţi pe care îl conţin. Un grup de cercetători de la King`s College Hospital Londra şi Universitatea din Southampton au făcut un studiu în urma căruia au descoperit că fructele arbustului Aronia pot amplifica efectele benefice ale chimioterapiei şi îi dau mai multe şanse unui bolnav în lupta cu cancerul.
 

Potrivit Medical Express, testat în laborator, extractul de aronia combinat cu un medicament folosit în chimioterapie a reuşit să provoace moartea celulelor canceroase în 48 de ore. Aronia mai conţine şi de cinci ori mai multă vitamina P decât strugurii. Ajută sistemul imunitar, echilibrează metabolismul şi scade nivelul hormonilor de stres. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite