Cine este Huawei, gigantul chinez care va înfiinţa un centru regional la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a fost în luna iulie la sediul central al Huawei  FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta a fost în luna iulie la sediul central al Huawei  FOTO gov.ro

Chinezii de la Huawei vor investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

Guvernul a aprobat, miercuri, un Memorandum de înţelegere cu Huawei Technologies Co. Ltd., care prevede acordarea de către Guvernul României a „suportului necesar pentru extinderea activităţilor comerciale ale Huawei, dar şi angajamentul Huawei pentru investiţii locale în viitor“.

Solicitat să precizeze ce fel de ajutor va fi acordat companiei chineze, premierul Ponta a declarat că memorandumul va fi făcut public.

„Da, o să publicăm memorandumul. Este vorba despre investiţii în cercetare şi educaţie, programe de cercetare şi educaţie, inclusiv un centru regional la Bucureşti“, a explicat Victor Ponta.

Un gigant în lumea telecom

Huawei este unul dintre cei mai mari producători de echipamente telecom din lume, iar în ultimii ani a început să producă şi smartphone-uri şi tablete. Gigantul a înregistrat anul trecut un profit net de 2,5 miliarde de dolari, în urcare cu 33%, la vânzări de 35,7 miliarde de dolari.

Compania are peste 140.000 de angajaţi în întreaga lume, din care peste 40% lucrează în cercetare-dezvoltare. Societatea a fost fondată în anul 1987 în Shenzen, sudul Chinei, de către Ren Zhengfei, un fost oficial militar şi este deţinută de către salariaţi. Ren ar deţine azi 1,42% din companie, cotă valorând circa 450 de milioane de dolari, însă structura şi acţionariatul rămân în continuare opace. Huawei şi-a prezentat pentru prima dată componenţa consiliului de administraţie abia în 2010. Ren ocupă funcţia de preşedinte din 1987 încoace.

Acuzată de spionaj, investigată pentru dumping

Compania a fost acuzată în SUA că „este o ameninţare la adresa securităţii naţionale“, alături de ZTE Corp, tot din China. Cele două companii sunt bănuite că spionează pentru Guvernul chinez, iar autorităţile de la Washington au recomandat companiilor americane să evite folosirea de echipamente de la aceste societăţi. Cele două au negat vehement acuzaţiile şi au propus inclusiv verificarea echipamentelor. Cele două grupuri sunt investigate în Uniunea Europeană pe motiv că ar fi primit subvenţii ilegale.

Din cauza legăturilor fondatorului său cu armata chineză, companiei îi este interzisă extinderea în India, în vreme ce autorităţile americane au blocat achiziţia 3Com de către Huawei şi au condiţionat achiziţia operatorului Sprint de către japonezii de la Softbank de reducerea legăturilor cu grupul chinez. În vară, o comisie a Parlamentului britanic recomanda verificarea echipamentelor Huawei plasate în "infrastructura critică" a ţării. Australia a interzis, la rândul său, echipamentele Huawei. 

În luna februarie, un raport al firmei de securitate Mandiant a depistat şi urmărit hackerii chinezi până la o clădire din Shanghai deţinută de către armata chineză. Potrivit Mandiant, unitatea ar fi furat sute de TB de date. Mai mulţi giganţi americani au fost hackeriţi în ultimii ani, de la companii petroliere precum Exxon, la conglomeratul industrial Dow Chemical şi până la Google. De asemenea, Wall Street Journal a scris în aprilie că hackerii chinezi au spart o serie de reţele militare, furând planurile pentru avioanele invizibile şi rachete de apărare.

În luna mai, un oficial al Huawei a recunoscut că toate guvernele lumii spionează pentru a fura date senzitive. Michael Hayden, fostul director al CIA, acuza Huawei în luna iulie că a realizat misiuni de spionaj pentru guvernul Chinei.

NSA spionează internetul la scară planetară

Pe de altă parte, revelaţiile făcute în această vară de către Edward Snowden privind interceptarea la scară planetară a convorbirilor şi mesajelor de pe internet de către NSA - agenţia americană de securitate naţională, a declanşat un scandal mondial privind libertatea internetului şi dublul standard promovat de autorităţile americane. 

Mai puteţi citi:

Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.

Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza

Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.

Chinezii vin puşi pe fapte la Bucureşti: În ţările est-europene există cerere pentru modernizarea infrastructurii, iar noi avem avantaj în domeniu

Delegaţia condusă de premierul chinez, care se va afla în Bucureşti săptămâna viitoare, vine cu gânduri mari în România. Agenţia de presă oficială a Beijingului transmite că ţările est-europene sunt în căutare de investiţii şi vor dezvoltarea infrastructurii, capitole la care China deţine „avantaje”. Totodată, chinezii pun accent pe importanţa cooperării cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu UE.

Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla în centrul negocierilor de săptămâna viitoare cu delegaţia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitură în privinţa investiţiilor străine în sectorul energetic românesc.

Diplomat european: Vizita premierului chinez în România pare a fi o strategie de divizare a Uniunii Europene

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la Bucureşti, unde va participa la summit-ul liderilor din China şi statele Europei Centrale şi de Est, a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie „divide şi cucereşte“, pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană în disputele cu Beijingul, potrivit „Financial Times“.

Chinezii vin să negocieze investiţii de 8,5 miliarde de euro

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de pompaj de la Tarniţa, realizarea unui nou grup la Rovinari şi modernizarea termocentralei Mintia sunt printre proiectele gigantice pe care statul le va negocia săptămâna viitoare cu oficiali din statul asiatic.

România va exporta carne de porc în China de la sfârşitul lunii

Firmele româneşti vor putea exporta pe piaţa chineză carne de porc şi taurine vii  după data de 25 noiembrie 2013, când se vor semna protocoalele referitoare la aceste exporturi, cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25-29 noiembrie 2013.

Bucureştiul, gazda forumului chino-european

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că, la sfârşitul lunii noiembrie, 15-16 şefi de guverne şi premierul chinez vor veni în vizită la Bucureşti. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, capitala României va fi gazda unui forum regional a ţărilor europene cu China.

Fostul director CIA acuză Huawei de spionaj pentru chinezi

Fostul director CIA Michael Hayden susţine că al treilea cel mai mare producător de telefoane din lume, compania chineză Huawei, a realizat misiuni de spionaj pentru guvernul de la Beijing, anunţă AFP. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite