Hotelurile şi restaurantele de la munte pierd peste un milion de euro pe zi pentru că nu ninge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza vremii calde, nu au putut funcţiona nici tunurile care produc zăpadă artificială FOTO Adevărul
Din cauza vremii calde, nu au putut funcţiona nici tunurile care produc zăpadă artificială FOTO Adevărul

Lipsa zăpezii din staţiunile montane şi temperaturile crescute, care fac imposibilă producerea zăpezii artificiale, au redus cu 70-80% numărul turiştilor afllaţi la munte în luna ianuarie faţă de anul trecut, producându-le hotelurilor şi restaurantelor pierderi de peste un milion de euro pe zi.

„Este extrem de rău. Un dezastru“, a declarat pentru Mediafax George Copos, proprietarul a trei hoteluri şi al unei firme de transport pe cablu în Poiana Braşov.

El spune că şi industria hotelieră, şi cea de transport pe cablu suferă din cauza absenţei turiştilor. „Din data de 15 decembrie nu am mai avut temperaturi cu minus. Pentru transportul pe cablu, în care am investit 17 milioane de euro, vom avea o nerealizare a bugetului de mai mult de jumătate. Şi la hoteluri am avut investiţii de peste 20 de milioane de euro, iar în luna ianuarie vom avea o scădre la jumătate a bugetului estimat iniţial. Totul este la jumătate“, a adăugat Copos.

El spune că din cauza vremii calde, nu au putut funcţiona nici tunurile care produc zăpadă artificială. Copos este totuşi într-o situaţie fericită cu scăderi de 50%, pentru că în cazul multor hoteluri gradul de ocupare este de doar 10-20%.

„Gradul de ocupare în Predeal, dar şi în alte staţiuni, a scăzut la 20% în weekend şi la zero în timpul săptămânii. Până vineri au mai fost ceva ruşi la munte, care au făcut Crăciunul pe stil vechi, dar acum nu mai este nimeni. Anul trecut, pentru întreaga lună ianuarie, gradul de ocupare era de 80-90%. În perioada 4-11 ianuarie au fost anulate toate rezervările pentru restul lunii ianuarie“, spune Dan Măluşel, proprietarul hotelului Ursuleţul şi al discotecii The Office din Predeal.

El a afirmat că inclusiv evenimentele sportive din această perioadă au fost amânate. Printre acestea, campionatul internaţional de snowmobile, care trebuia să aibă loc la Predeal în perioada 24-26 ianuarie, unde erau aşteptaţi peste 200 de participanţi din şase ţări, a fost amânat pentru începutul lui martie. „În această lună vom avea doar 20% din turiştii pe care i-am avut anul trecut în ianuarie“, estimează Măluşel, potrivit Mediafax.

De pierderi vorbesc şi reprezentanţii hotelului Piatra Mare din Poiana Braşov.

„Avem 20% din turiştii care veneau anul trecut în ianuarie. Acest lucru le aduce pagube hotelierilor. Nu ne ajută temperaturile şi nu pot funcţiona tunurile de zăpadă“, a afirmat directorul hotelului, Lucian Barna.

Nici la Moeciu hotelurile şi pensiunile nu au motive de bucurie. „Avem două complexe cu 800 de locuri la Moeciu şi la Fundata, unde avem şi două pârtii. Din acest an nu funcţionează, pentru că sunt temperaturi crescute. Am avut şi lotul Ucrainei de schi biatlon, care trebuia să stea două săptămâni, din 30 decembrie. Erau peste 30 de oameni, dar au plecat după câteva zile, pentru că nu era zăpadă“, a spus Bogdan Gârbacea, directorul economic al firmei Cheile Grădiştei.

Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei Perfect Tour, spune că comportamentul clienţilor din România este unul "last minute" şi în strictă concordanţă cu previziunile meteo imediate, spre deosebire de cei care cumpără sejururi la schi în Austria de exemplu, unde rezervările se fac cu mult timp înainte.

„Cu siguranţă, dacă nu va ninge şi dacă temperaturile vor rămâne ridicate, un segment însemnat de pasionaţi ai sporturilor de iarna se va reorienta pentru sejururi către destinaţii unde există zăpadă“, afirmă Văduvoiu.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna ianuarie a anului au ajuns în staţiunile de la munte aproximativ 468.000 de turişti.


Mai puteţi citi: 

Cei peste 110.000 de români care au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară au cheltuit aproape 95 de milioane de lei. Aproape 111.000 de români au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară, în urcare cu 15% faţă de anul anterior, şi au cheltuit circa 95 milioane lei, în creştere tot cu 15%, iar numărul celor care au ales destinaţii din străinătate a fost mai mare cu 30%, respectiv 10.000 de turişti.

Primul weekend în extra-sezon pe Valea Prahovei. Preţuri mai mici la cazare, pârtii mai puţin aglomerate. În timp ce majoritatea turiştilor sunt pe drumul înapoi spre casă zilele acestea, cei care nu au ajuns la munte de Crăciun sau Revelion se pot bucura de primul weekend în extra-sezon. Preţurile la cazare pe Valea Prahovei şi la Braşov au scăzut drastic şi vă puteţi bucura de sporturile de iarnă pe pârtii mai puţin aglomerate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite